Kaikkea ei ole aina pakko purkaa — Ammattilaisen viisi vinkkiä edulliseen keittiön kevytremonttiin

Maalaaminen uudistaa niin keittiön kaapit kuin seinätkin. Jo vetimien vaihto voi tuoda uutta ilmettä vanhaan keittiöön.

Elena Liseytseva

Keittiöstä voi uusia vaikka pelkän valaistuksen tai välitilan, jos kaapit ja kodinkoneet ovat hyväkuntoisia.
Keittiöstä voi uusia vaikka pelkän valaistuksen tai välitilan, jos kaapit ja kodinkoneet ovat hyväkuntoisia.

Mitä voi tehdä, jos keittiön ulkoasu kyllästyttää, mutta kaikkea ei ole syytä uusia?

Tähän ongelmaan voi törmätä esimerkiksi muuttaessa uuteen asuntoon, jossa on vastikään tehty keittiöremontti, mutta uutuuttaan kiiltelevät kaapit eivät vastaa asunnonostajan mieltymyksiä.

Kaikilla ei ole taloudellisia mahdollisuuksia tai halua perusteelliseen keittiön remontointiin. Esimerkiksi kesämökin keittiö voi kaivata uudistusta, mutta siihen ei olla valmiita panemaan yhtä paljon rahaa kuin vakituisen asuinpaikan keittiön uudistamiseen.

Sisustussuunnittelija Anu Partonen antaa vinkkejä keittiön kevyeen remontointiin:

1. Maalaa kaappien ovet

Melkein mitä tahansa materiaalia voi maalata. Jos kaapin ovet ovat korkeakiiltoiset tai et tiedä, mitä materiaalia ovet ovat, ota yksi ovi mukaan maaliliikkeeseen ja kysy neuvoa myyjiltä.

Maalauksessa pohjatyöt ovat vähintään yhtä tärkeät kuin varsinaisen maalin levittäminen. Irrota ovet ennen maalausta, puhdista ja hio maalattavat pinnat kevyesti. Maalaa ovet ensin tartuntapohjamaalilla. Anna pohjamaalin kuivua, hio kevyesti ja puhdista hiontapölyt ovista. Levitä vasta sen jälkeen väriä sisältävä pintamaali. Parhaan lopputuloksen saat, kun maalaat ovet kahteen kertaan pintamaalilla.

Kaappien ovet voi myös vaihtaa, jos kaapit ovat hyväkuntoisia ja standardimitoitettuja.

2. Käytä rohkeasti värejä

Suomalaiset keittiöt ovat yleissävyltään vaaleita. Tämä onkin perusteltua pienissä tiloissa, joissa vaaleus tuo valoa ja avaruutta keittiöön. Suuremmissa keittiöissä voi rohkeasti kokeilla myös tehostevärien käyttöä. Jos muut pinnat ovat vaaleita, maalaa vaikka yksi seinä värikkääksi.

Tapetoidunkin seinän saa maalattua, jos tapetti on ehjä ja kunnolla kiinni seinässä. Muista kuitenkin, että maali korostaa tapetissa olevia virheitä. Jos tapetti kupruilee tai siinä on naarmuja tai repeämiä, tapetti kannattaa poistaa ennen maalaamista.

3. Uusi välitila

Ala- ja yläkaappien väliset kaakelit saa uusittua kaakeloimalla vanhan kaakelin päälle. Myös kaakelitarroista voi saada nopean ensiavun ilmeen kohentamiseen. Kaakelimaali soveltuu parhaiten tiloihin, joita ei jynssätä kovin usein.

Jos haluat kaakelien tilalle jotakin aivan muuta, voit asentaa tapetin ja sen päälle läpinäkyvän lasilevyn. Sisustus- ja rautakaupoissa on myytävänä myös erityisiä välitilalevyjä.

Muista, että välitilaan tulevan materiaalin on oltava helposti puhdistettavissa. Jos materiaali on huokoinen, se imee rasvaa ja alkaa nopeasti näyttää nuhruiselta.

4. Uusi työtasot, vetimet tai valolistat

Keittiön työtasoksi on tarjolla erilaisia materiaaleja, joiden hintahaarukka vaihtelee suuresti. Edullisista ja kestävistä vaihtoehdoista yleisimpiä ovat laminaattitasot. Esimerkiksi värillisen tason vaihtaminen valkoiseen tuo lisää valoa keittiöön.

Kaappien vetimien uusiminen vaikuttaa ilmeeseen paljon. Ota huomioon se, että vanhojen vetimien reikien on jäätävä uusien vetimien alle piiloon.

Valolistojen maalaaminen on pieni muutos, jolla voi olla iso vaikutus. Valolistasta tulee yhtenäisempi kokonaisuus yläkaappien kanssa, jos ne maalataan samanväriseksi kuin kaapit.

5. Luota ammattilaisiin

Pienelläkin rahasummalla voi saada ison muutoksen aikaan. Jos sähkömies korjaa vanhan keittiön huonon valaistuksen nykyaikaiseksi, se parantaa niin tilan ulkonäköä kuin käytettävyyttä. Sisustussuunnittelijat tekevät asiakkaan halutessa värisuunnitelmia tai kokonaisvaltaisempia suunnitelmia. Jos pohjalla on hyvä suunnitelma ja asiantuntijan neuvot, muutostöitä voi huoletta tehdä myös itse.

Luetuimmat