Työmiehistä tuli Varpu Sajasalon ystäviä pitkän remontin aikana — "Tuli puhuttua läpi kaikkien elämät"

Hanslankarin hommat olivat myös surutyötä leskeksi jääneelle Sajasalolle. Hän uudisti 1950-luvun kerrostaloasunnon lattiasta kattoon.

Vesa Vuorela

Varpu Sajasalo remontoi itselleen valoisan keskustakodin eläkepäiviksi.
Varpu Sajasalo remontoi itselleen valoisan keskustakodin eläkepäiviksi.

Varpu Sajasalo oli asunut 18 vuotta paritalossa Mikkelin Rantakylässä, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä keskustasta. Kun aviomies menehtyi syöpään kaksi vuotta sitten, Sajasalo jäi asumaan yksin isoon taloon. Lapset olivat muuttaneet omilleen.

Koska kesämökki vaati jo kylliksi huoltamista, Sajasalo halusi eläkepäivikseen helppohoitoisen asunnon keskustasta. Pariskunta oli katsellut helpompaa asumismuotoa jo miehen sairastuttua, mutta asiat eivät tuolloin edenneet. Sajasalo laittoi paritalonsa myyntiin välittäjälle ja alkoi etsiä uutta kotia.

Viime keväänä myyntiin tuli neljä huonetta ja keittiö vuonna 1954 rakennetusta kerrostalosta Mikkelin keskustassa. Vuokralla ollut huoneisto oli peruskuntoinen, mutta isot remontit taloyhtiössä oli tehty.

Sajasalo sai lopulta myytyä paritalon puolikkaansa itse ja osti asunnon kesäkuun alussa. Hän päätti uudistaa sen täydellisesti.

Vesa Vuorela

Alun perin kahden neliömetrin kokoiseen kyplyhuoneeseen tuli viisi neliötä lisää tilaa. Varpu Sajasalo halusi sinne myös pienen kodinhoitonurkkauksen.

Muutostöihin tarvittiin rakennuslupa

Sajasalo turvautui suunnittelussa arkkitehdin apuun. Hän halusi sokkeloisesta asunnosta avaramman, mikä edellytti neljän huoneen jakamista kolmeksi seiniä purkamalla. Ahtaaseen wc-kylpyhuoneeseen otettiin lisää tilaa viereisistä huoneista, samoin keittiöön.

Märkätilojen laajentaminen vaati rakennusluvan kaupungilta. Hakemukseen tarvittiin paljon papereita, muun muassa taloyhtiön lupa sekä suunnitelmat sähkö- ja lvi-töistä.

— Hankin niitä yhteistyössä arkkitehdin kanssa, Sajasalo sanoo.

Arkkitehti toimi projektin valvojana ja suositteli Sajasalolle pääurakoitsijaa, joka osoittautuikin hyväksi valinnaksi. Kiviseinien purkua varten Sajasalo päätyi tilaamaan timanttiporauksen toiselta firmalta.

— Työ, joka olisi vienyt remonttimieheltä viikon kaksi, hoitui kahdessa päivässä. Se lisäsi kustannuksia, mutta kannatti tehdä.

Remontti kesti yhteensä neljä kuukautta, josta viikon Sajasalo asui tilapäisessä majoituksessa. Ensimmäiseksi kiirehdittiin makuuhuone ja vessa sellaiseen kuntoon, että hän pystyi yöpymään kotona.

— Kuukauden verran meni mikron ja kahvinkeittimen varassa. Siinä huomasi, että lopulta pärjää aika vähällä.

Vesa Vuorela

Peilistä näkyvän eteisen kuviotapetin räväkkyys korostuu muuten vaaleapintaisessa kodissa.

Töissä painettiin pitkää päivää

Sajasalo auttoi hanslankarina koko ajan.

— Aluksi tehtiin kahdeksantuntisia päiviä, ja loppua kohden vauhti kiihtyi. Illat pakkasin muuttolaatikoita ja kuskasin niitä vintille, jossa on onneksi isot varastotilat. Huonekalut vein vuokravarastoon.

Seinät piti käsitellä kymmeniä kertoja kittaamalla ja hiomalla. Asunnosta löytyi myös asbestiyllätys.

— Vaikka kartoitus näytti ensin nollaa, vessan lattian purkutöissä asbestia kuitenkin löytyi vanhojen putkien ympäriltä. Sen poistamisesta piti tehdä suunnitelma ja alipaineistaa asunto töiden ajaksi.

Kuukauden verran meni mikron ja kahvinkeittimen varassa.— Varpu Sajasalo

Toinen murheenkryyni oli kylpyhuoneen pesuallas.

Ensimmäinen tilaus katosi matkalla Virosta Suomeen. Lopulta selvisi, että se oli mennyt rikki lähetyksen aikana ja postin työntekijä oli piilottanut sen ilmeisesti seurauksien pelossa. Kun uusi allas viimein saapui, se oli taas hajonnut matkalla.

asta kolmas yritys onnistui.

— Myös lattialistat seikkailivat jossain ja saapuivat monta viikkoa myöhässä.

Keittiön kaappejakin piti vaihtaa, kun Sajasalo huomasi, ettei alkuperäinen ajatus toiminutkaan käytännössä.

Varpu Sajasalo

Ennen remonttia keittiötila oli putkimainen ja kulahtanut.

Vesa Vuorela

Keittöön saatiin lisätilaa viereisestä huoneesta purkamalla vaatekomerot.

Kahvitauot olivat odotettuja hetkiä

Varpu Sajasalo ei säästele kehuja puhuessaan remonttinsa pääurakoitsijasta Juha Kärkkäisestä.

— Minulla oli maailman paras remonttireiska!

Sajasalo työskenteli Kärkkäisen ja muiden remonttimiesten kanssa lähes päivittäin kuukausia. Miesten kanssa syntyi myös ystävyyssuhde.

— Kun oltiin yhdessä päivät pitkät, tuli puhuttua kaikkien elämät läpi, Sajasalo sanoo.

Yhteiset kahvitauot tulivat tavaksi, jota molemmat osapuolet oikein odottivat.

— Kahvinkeitin oli ihan ensimmäisiä tavaroita, joita asuntoon toin.

Sajasalo kertoo, että remontti oli hänelle myös surutyötä puolison kuoleman jälkeen. Hän tunsi jääneensä tyhjän päälle, ja uuden kodin suunnittelu ja konkreettinen käsillä tekeminen auttoi jaksamaan eteenpäin.

Välillä Sajasalo tunsi kuitenkin olevansa voimiensa äärirajoilla.

— Jos olisin etukäteen tiennyt työn määrän, en olisi varmasti lähtenyt tähän urakkaan. Onneksi työporukka oli niin ihana. Se auttoi aina suurimman kurjuuden keskellä.

Kun remontti valmistui ja aikaa vapautui muidenkin asioiden ajattelemiseen, Sajasalosta alkoi tuntua, että hän voisikin palata työelämään.

— Olen tehnyt opettajan sijaisuuksia vanhalla koulullani.

Vesa Vuorela

Seinäkello on Varpu Sajasalon itse ideoima ja tekemä.

Budjetti ylittyi jonkin verran

Asunto on nyt avara, valoisa ja toimiva. Vierashuoneeseen mahtuu parisängyn lisäksi vuodesohva ja Sajasalon makuuhuoneeseen työpöytä. Kylpyhuoneessa on kodinhoitonurkkaus ja tilava suihkunurkkaus, joka odottaa vielä ovia.

Katkaisimista lähtevät sähköjohdot on koteloitu piiloon, ja keittiön pistorasiat asennettu tasoihin niin, että niitä tuskin huomaa. Eteiseen on muotoiltu funkistyylinen pyöristetty kulma.

Sajasalon asettama 40 000 euron budjetti ylittyi jonkin verran.

Vesa Vuorela

Varpu Sajasalo halusi eläkepäivikseen asunnon Mikkelin keskustasta, palveluiden ääreltä.

Oppia tuli monesta asiasta

Varpu Sajasalolla oli kokemusta remonteista kesämökillään ja entisessä kodissaan, mutta uuden asuntonsa remontin vaatimaa työmäärää hän ei arvannut.

— Kun rakenteisiin puututaan, pitää olla perusteelliset suunnitelmat ja paljon kärsivällisyyttä. Moni ystävistäni ihmetteli remontin aikana, että eikö vieläkään ole valmista.

Sajasalo sanoo, ettei ole koskaan oppinut näin paljon muutamassa kuukaudessa.

— Jos vielä joskus tekisin remonttia, mitä en tee, ottaisin selvää, miten paljon urakoitsija tietää asioista. Moni asia olisi hoitunut suoraan hänen kauttaan.

Vesa Vuorela

Kun Varpu Sajasalolle vapautui aikaa remontin jälkeen, hän palasi eläkepäiviltään työelämään.

Neliöstä kolmioksi

Missä? | Mikkelin keskustassa, tuomiokirkon vieressä.

Mikä? | Noin 80 neliön asunto vuonna 1954 rakennetussa kerrostalossa. Asunnossa oli alun perin neljä huonetta ja keittiö, joista remontoitiin kolmen huoneen ja keittiön avara, nykyaikainen koti. Keittiötä ja kylpyhuonetta laajennettiin ja huoneisto uudistettiin muutenkin kauttaaltaan.

Kuka? | Eläkkeellä oleva opettaja Varpu Sajasalo. Kolme aikuista lasta ja kuusi lapsenlasta. Leski.

Miksi? | Paritalon puolikas tuntui yksin asuvalle liian isolta ja työläältä, kun hoidettavana on myös kesämökki. Varpu Sajasalo halusi asumaan keskustaan kerrostaloasuntoon, jossa on iso vierashuone lasten perheiden kyläilyä varten. Leskeksi jäätyään Sajasalo kaipasi myös muutosta elämäänsä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet