Muistokirjoitus: Hannu Liukkonen

Muistokirjoitus: Hannu Liukkonen

Puuvenesoudun legenda, kymmenkertainen Suomen mestari ja ainakin 250 savolaismallista venettä rakentanut Hannu Liukkonen on soutanut viimeiseen rantaansa 21. syyskuuta, 79-vuotiaana.

Liukkonen syntyi, varttui ja teki merkittävän elämäntyönsä Ristiinan Yöveden Kaitasaaressa.

Soutaminen oli keskeinen osa hänen elämäänsä poikavuosista alkaen. Hannu oli toisen polven veneentekijä. Laudan sydänpuoli ylöspäin, niin kestää isältä pojalle, oli isä Ilmari Liukkosen arvokas neuvo.

Veneentekoon aluksi sähköttömässä saaressa tarvittiin luomunikkarin kekseliäisyyttä. Aggregaattisähkö tuli kotisaareen vasta 1970-luvun alussa. Navetanvintin pienessä verstaassa Hannu nakutteli ensimmäiset veneensä. Kekseliäisyyttä osoitti myös soutuharjoittelu kevättalvella. Liukkonen piti isoa avantoa auki aggregaatin tuottamalla sähköllä.Tunnin intervallitreenikin oli ohjelmassa kevätiltoina.

Oikean sähkön Kaitasaareen hän hankki 1980-luvun alussa ja rakensi omalla kustannuksellaan veneverstaan Ristiinan kunnan elinkeinoasiamiehen epäilyistä huolimatta. Ensin 7 millin laudasta ja sittemmin 8 millin tuontivanerista Hannu valmisti ainakin 250 savolaismallista kilpa- ja harrastajasoutuvenettä. Kiivaimmillaan veneitä valmistui puuvalmiiksi viikossa.

2010-luvulla veneitä hän ei enää valmistunut, mutta entrasi rakentamiaan viime vuosiin saakka. Kätevänä puuseppänä ja rakentajana Liukkonen ehti rakentaa kymmeniä omakoti- ja vapaa-ajan taloja.

Sulkavalla hän souti ensikerran 1977. Sittemmin Sulkavan ja SM-voittoja kertyi kaikkiaan kymmenen, joista useimmat yksinsoutajana. Partalansaaren voittoon hän souti myös Hannu Pasasen sekä Veikko Valkosen kanssa.

Kiivaimpina kisavuosina harjoittelurytmi oli tosi kovaa. Himalansaaren 20 kilometrin lenkin hän kiersi sulaveden aikaan joka ilta ja viikonloppuisin Nikinsalmen, Vuolteen ja Varkaantaipaleen nelikymppisen. Yhtenä juhannuksena soutuneuvos treenasi 120 km yhteen menoon. Soudun parissa Hannu Liukkonen ehti ansiokkaasti toimia yli neljä vuosikymmentä.

Vaikka Liukkonen asui lähes koko ikänsä kotisaaressaan ja elämänkatsomuksessaan oli paljon Nestori Miikkulaista, ei hän ollut erakko. Hänellä oli takanaan onnellinen ja lämminhenkinen 20 vuoden avioliitto filippiiniläisen Wenwfredan kanssa. Vinni menehtyi muutama vuosi sitten syöpään.

Hannu Liukkonen oli ainakin soudunharrastajien keskuudessa sosiaalisesti lahjakas, mukava seuramies, jonka ilmeikkäät tarinat ovat pysyvästi haikeina mielenpäällä.

Hannua jäävät kaipaamaan sisaret ja veljet perheineen.

Antero Heikkinen

Kirjoittaja on soutanut Hannu Liukkosen tekemällä Yöveden Helmi- veneellä 25 kertaa Sulkavan souduissa.