Muistokirjoitus: Hillevi Hildén

Muistokirjoitus: Hillevi Hildén

Monitoiminen Hillevi Hildén (os. Pesonen 4.5.1925—1.7.2019) on kuollut 94-vuotiaana. Hillevi kasvoi 10-lapsisessa Pesosen viljelijäperheessä Säämingissä. Jo nuoruudesta lähtien Hillevi tutustui moniin asioihin. Puutarhanhoidossa hän kouluttautui Uudellamaalla myös kerhoneuvojaksi 4H–toiminnassa.

Tätä monipuolista työtä hän teki useita vuosia. Hän kävi emäntäkoulun ja toimi Varparannan kunnalliskodin harjoittelijana, apuopettajana ja jopa johtajan sijaisena.

Kirjanpitoa hän teki lottien yhdistyksessä ja myös opiskeli sitä hieman. Jo nuorena tyttönä Hillevi toimikin pikkulottana varttuneempien apuna ilmavalvonnassa. Hänen kotonaan leivottiin näkkileipää rintamalle ja tehtiin sota-ajan avustustyötä.

Kesken kotiseudun moninaisten töiden Hillevin silmiin osui 1949 lehti-ilmoitus puutarhurin kesätyöpaikasta Hämeenkyrössä Osaran kartanossa. Luonteelleen ominaisesti hän ei kavahtanut haastetta tai välimatkaa. Hämeenkyrössä hän sitten toteutti taitojaan siitä lähtien lukuunottamatta työjaksoa Ruotsissa 50-luvun alussa. Hän perusti pian perheen ja sai kaksi tytärtä kartanon omistajiin kuuluneen Matti Hildénin kanssa. Yhteydet kotiseutuun eivät kuitenkaan katkenneet vaan Hillevi vaali niitä koko elämänsä.

Hillevi hoiti kartanon puutarhaa ja harjoittelutilan emännyyttä. Opettajana hän toimi sekä kansalaisopistossa kotitalouden alalla että vuosia Kyröskosken kansalaisopistossa. Hän suoritti myös terveystarkastajan pätevyyden 1967. Hän toimi vielä 70-luvun alussa ensin kokkina juuri avatussa paikallisessa ravintolassa sekä sitten kymmenvuotisen kauden emäntänä paikallisen paperiyhtiö Kyro Oy:n juhlatalossa Koskilinnassa. Eläkkeellä ollessaankin hän pyöritti vielä kunnan sosiaali- ja kulttuuritilojen kahviloita.

Sotainvalidien naisjaoston parissa alkoi 1973 hänen 38 vuotta kestänyt kautensa puheenjohtajana. Naistoiminnassa hän oli mukana myös piiritasolla. Sotainvalidien tukemiseen kuului tapahtumien järjestämistä ja varainkeruuta, joista mainittakoon nobelkirjailija F. E. Sillanpään kotitanhuville perustetun Myllykolun kesäteatterin väliaikakahvituksien järjestäminen 80-luvulla.

Luottamustoimien joukkoon on luettava vielä tehtävät sekä kunnanvaltuustossa kokoomuksen ryhmässä sekä seurakunnan valtuustossa. Hän osallistui marttatoimintaan sen eri muodoissa ja sitä kautta kuului myös Ahlmanin emäntäkoulun johtokuntaan.

Hillevi harrasti naiskuorolaulua, puutarhanhoitoa ja autoilua. Ajokortti oli tullut hankittua jo Ruotsissa. Se oli käytössä 86-vuotiaaksi asti.

Aktiivisuutensa, aloitteellisuutensa ja eri tehtävissä saamiensa kokemusten ansiosta sekä henkilökohtaisten ominaisuuksiensa vuoksi Hillevi oli eri toiminnoissa kokoava persoona. Hänen savolainen rivakkuutensa lienee ollut omiaan tässä työssä.

Jouko Hannu
Kirjoittaja on tehnyt yhteistyötä Hillevi Hildenin kanssa mm. kotiseutukirjojen parissa

Uusimmat uutiset