Muistokirjoitus: Kunnallisneuvos Väinö Turunen 1927—2018

Kunnallisneuvos Väinö Turunen kuoli Savonlinnassa 21.12.2018. Hän oli 91-vuotias, syntynyt Savonlinnassa 29.1.1927.

Turunen toimi kansanedustajana 1970–79 ja Savonlinnan vt. kaupunginjohtajana 1968–70 ja 1972. Kaupungin kehittymiseen hän vaikutti myös kaupunginvaltuuston puheenjohtajana 1973–76.

Turusen alkutaival oli koskettava. Miekkoniemen lapsuudessa elettiin osin köyhyydessä; hän joutui jopa kerjuulle isänsä kanssa. Tulipalo tuhosi asuinkodin. Turunen jäi täysorvoksi 17-vuotiaana, mutta sukulaiset pitivät nuorukaisesta huolta.

Turunen valittiin kaupunginvaltuustoon vuonna 1954, tuolloin kaikkien aikojen nuorimpana valtuutettuna. Häntä äänestivät erityisesti Savonlinnan Työväen Palloseuran jäsenet.

STPS:n ainaisjäsen numero yksi ei koskaan jättänyt jalkapalloa. Laji oli alati Turusen – urheilumiehen – mielenkiinnon kohde.

Politiikka on tahdon asia, sanoi Olof Palme. Näin oli myös Turusen kohdalla. Joskus hänen piti pysyä kovana, ei vain poliittisten vastustajien vaan myös omien suhteen.

Tämä tuli esiin erityisesti, kun oopperajuhlia käynnistettiin. Äärivasemmisto syytti Turusta vehkeilystä porvareiden kanssa ja eliitin viihdyttämisestä työtätekevän kansan kustannuksella. Myös osa paikallisista sosialidemokraateista vastusti hanketta.

Pääkaupunkiseudun radikaalitkin ryhdistäytyivät. Kalle Holmbergin johdolla he tulivat ja järjestivät mielenosoituksen Savonlinnan kauppatorille vastustaakseen oopperajuhlia.

Se oli ahdistavaa aikaa, Turunen on muistellut.

Myöhemmin Holmberg ohjasi Juha-oopperan Olavinlinnassa. Takki oli kääntynyt.E

ripura omien kanssa kävi myöhemmin kohtalokkaaksi Turuselle, joka putosi eduskunnasta 1979. Vaaleissa savonlinnalainen puolueväki jakaantui kahden pääehdokkaan taakse.

Vastustajat käyttivät kaikki mahdolliset keinot Turusen pudottamiseen. Vihapuhetta, todettaisiin tänä päivänä.

Turunen ei näyttänyt ulospäin pettymystään. Yksi asia kuitenkin harmitti: Juuri kun opin tuntemaan valtakunnan päättäjiä, jotka olisivat voineet vaikuttaa Savonlinnan talousalueen kehittämiseen, yhteydet katkesivat, hän on todennut.

Vaalitappion jälkeen Turunen teki hartiavoimin töitä kaupungin ja Työväenyhdistyksen eteen. Kisalinna ja Taipaleenniemi olivat Turuselle rakkaita paikkoja.

Kaunis kesäpaikka Savonrannalla tarjosi puolestaan levähdyshetkiä poliittisten kiireiden keskellä.

Turunen vaikutti valtakunnallisesti, mutta ennen kaikkea hän oli aluepoliitikko; Savonlinnan ja sen lähiseudun hyvinvointi olivat lähellä sydäntä.

Perheestään, lähimmäisistään ja ystävistään Turunen piti huolta loppuun saakka. Hän oli oikeudenmukainen mies, joka tunsi juurensa. Niiden varaan Väinö Turunen rakensi elämänsä.

| Kimmo Turunen, kirjoittaja on Väinö Turusen poika