Muistokirjoitus: Kyllikki Östring

Muistokirjoitus: Kyllikki Östring

Kotitalousopettaja Kyllikki Östring kuoli syyskuun 12. päivänä Turussa saavutettuaan 97 vuoden iän. Hän syntyi Rovaniemen Patokoskella, josta siirtyi kansakoulun jälkeen keskikouluun Kittilään.

Perheen muutettua vuonna 1937 Enonkosken Karjalanlahdelle Kyllikki jatkoi koulunkäyntiään Pieksämäen yhteiskoulussa, koska koulukoti järjestyi mukavasti sukulaisten luona. Ylioppilaaksi Kyllikki Östring julistettiin sotavuonna 1940.

Sota vei nuoren ylioppilaan ajan hengen mukaisesti lottakoulutukseen ja uusien valmiuksien omaksumiseen. Mieleenpainuvimmat kokemuksensa Kyllikki Östring hankki viestilottana Viipurissa. Urasuunnitelmat veivät Järvenpään kotitalousopettajaopistoon, josta hän valmistui vuonna 1947 kotitalousopettajaksi.

Varsinaisen elämäntyönsä Kyllikki Östring teki vuodesta 1953 eläkkeelle jäämiseensä asti ulottuvalla virkaurallaan Turun ammattikoulussa.

Työuraansa nuorten opettajana Kyllikki Östring muisteli usein vähemmän trendikkäänä, mutta sitäkin tärkeämpänä. Myöhemmällä iällä hän sanoi huomanneensa kokkilinjojen vetävän poikiakin erityisen hyvin, kun taas kodinhoito oli helpompi jättää tyttöjen huoleksi.

”Tuota asennevammaa vastaan yritin hienovaraisesti taistella koko työurani ajan. Minusta koti on molempien sukupuolten yhteistä ja ominta aluetta, missä työt mukaan lukien kaikki oli jaettavissa, eikä sukupuoli ollut mikään jakolinja. Niin pientä kotia ei olekaan, missä siisteys, mukavuus, viihtyisyys ja kauneus eivät voisi olla keskeisiä ihanteita ja tavoitteita”, Kyllikki Östring usein pohdiskeli.

Jos oppitunneilla puhe kääntyi miesten ja naisten töihin, opettaja varoitteli niitä poikia, jotka mieluusti olisivat siirtäneet vastuun kodinhoidosta naisväen piikkiin, sanomalla, että pahimmassa tapauksessa se vaimonkin paita jää miehen silitettäväksi.

Tasapuoliseen kodinhoitoon ja kotitöiden jakamiseen kannustaessaan opettaja Kyllikki Östring oli aikaansa edellä. Hän osasi ennakoida työelämän vaatimusten nousun ja nuorten perheiden tasapuolisen palkkapussien tarpeen.

Omassa elämässään Kyllikki Östring toteutti omia ohjeitaan. Kaikilla tavaroilla oli oma ehdoton paikkansa ja järjestyksensä. Kaikki löytyi sieltä, mihin ne oli jätetty.

Oman perheen puute ei estänyt Kyllikki Östringiä elämästä täysillä ja tyytyväisenä.

Hyvät ystävät ja sukulaiset olivat hänelle arvokas voimavara. Teatteri, kirjat, matkat ja kulttuuririennot olivat aina lähellä. Iän myötä kierrokset lyhenivät, mutta laadusta ei tingitty.

Ilkka Nousiainen

Kirjoittaja on Kyllikki Östringin kummipoika.