Kuolleet: Mikko Kosonen, viimeinen vallesmanni

Sulkavan viimeiseksi nimismieheksi jäänyt Mikko Kosonen (22.7.1936–15.2.2020) syntyi Lohjalla, jossa kävi koulunsa ja Helsingissä suoritettujen oikeusopintojen jälkeen siirtyi Puumalan kautta Sulkavalle 1959 valvomaan lain noudattamista kansalaisten keskelle.

Värikkäänä persoonana ja huumorintajuisena virkamiehenä Mikosta tuli valtakunnallinen kuuluisuus, jonka arvoa Sulkavan tunnettuudelle ei voi väheksyä. Nimismiehen kansilian ikkunasta tulikin maan kuvatuin ikkuna kuivuvine ajokortteineen. Monia muitakin huumorin rikastuttamia tempauksia lain noudattamisen puolesta Mikko teki. Hänen päämääränsä olikin olla tuomitsematta, mutta vaatia lainkuuliaisuutta kaikilta tasapuolisesti.

Mikko oli huolissaan pienten maalaiskuntien palvelujen keskittymisestä isompiin yksiköihin, niin poliisin, kuin muidenkin valtion palvelujen osalta ja taisteli viimeiseen asti, siinä onnistuenkin aina eläkepäiviinsä asti. Nykypäivä osoittaa, että Mikon huoli ei ollut turha.

Niiden monien lehtiartikkeleiden perusteella, joita Mikosta on kirjoitettu, voidaan todeta, että hän näki asioita pitkälle tulevaisuuteen. Esimerkkinä poliisityön muuttumisen entistä enemmän paperinmakuiseksi ja etääntymisestä kansalaisten keskuudesta. Nykypäivänähän taas pyritään siihen, että virkamies olisi lähellä tavallista ihmistä, kuinka siihen resurssit sitten taipuvatkaan.

Vaikka ylemmän poliisijohdon herrat hieman varpaillaan Vallesmannin huumorin sävyttämien tempausten ja kommenttien vuoksi joskus olivatkin, niin palkittiin Mikko korkealla ansiomerkillä.

Eläkepäivistään Mikko ehti nauttia hyvän aikaa, vaikka terveys ei antanutkaan ihan myöden nuoruuden mielilajille koripallolle. Vaimon kanssa matkustelu sen sijaan rikastutti elämää aiempien aikojen kokemusten siivittämänä.

Luottamus- ja yhdistystoiminnassa Mikko ehti Sulkavalla olla pitkään. Vaikka yksi hänen lukemattomista lempinimistään olikin Iso-Häijy, niin Lions- clubin kokousten perusteella vaikutelma oli kaukana häijystä, pikemminkin leppoisasta, valoisasta ja huumorintajuisesta ihmisestä.

Petri Huupponen

Kirjoittaja on Sulkavan viimeinen palopäällikkö.

Itä-Savon printtilehdessä lauantaina 21.3. oli muistokirjoituksen kirjoittajaksi epähuomiossa merkitty väärä henkilö.