Muistokirjoitus: Osmo Wiljami Vihavainen

Muistokirjoitus: Osmo Wiljami Vihavainen

Osmo Wiljami Vihavainen syntyi Sulkavalla 28.10.1928 ja hän kuoli maaliskuun 3. päivä 2019.

Kansakoulun jälkeen Osmo Vihavainen opiskeli Savonlinnan lyseossa, josta valmistui ylioppilaaksi vuonna 1949. Osmon koulupolku jatkui Turun kauppakorkeakouluun, josta ekonomiksi valmistuttuaan vuonna 1954 palasi hän Sulkavalle johtamaan isoisänsä Matti Vihavaisen 1913 perustamaa ja isänsä Wiljam Vihavaisen jatkamaa kauppaliikettä Alanteentielle.

Wiljam Vihavaisen kuoltua kauppaliikkeen johdossa toimivat Osmon lisäksi hänen veljensä Olli ja äitinsä Taina. Uusi kauppiaspolvi laajensi ja monipuolisti Sulkavan kauppaelämää Osmon oppien myötä avaten 1961 Sulkavan ensimmäisen valintamyymälän sekä laajentaen kaupankäyntiä kylille kuorma- ja kauppa-autojen avulla.

Osmo johti K-valinta Vihavaista veljensä kanssa 1990-luvun alkuun. Siirryttyään eläkkeelle 1991 liikettä jatkoi Osmon vanhin tytär Tiina Kolehmainen yhdessä miehensä Heikki Kolehmaisen kanssa. Kauppa tunnetaan nykyisin K-Market Wiljamina.

Liike-elämän lisäksi Osmo työskenteli muutamia vuosia opettajana Sulkavalle 1950-luvun puolivälissä perustetussa oppikoulussa. Hän opetti matematiikkaa, poikien voimistelua ja kirjanpitoa. Myös kunnalliselämässä Osmo oli mukana toimien verolautakunnassa, holhouslautakunnassa ja tilintarkastajana sekä luottamustoimena pitkäaikaisena valvojana KOP-pankissa.

Osmo muistetaan ystävällisenä kauppiaana ja kyläaktiivina, joka oli alituisesti valmis palvelemaan kesäsulkavalaisia ja turisteja saksankielentaidollaan sekä järjestelemään ja auttamaan käytännön asioissa aina halkokuormien hankinnasta kesämökin ostoon.

Osmo oli aktiivinen urheilumies läpi elämänsä aina kouluvuosista alkaen, jolloin hän kuului Savonlinnan lyseon valiovoimistelijoihin.

Työuransa aikana hän harrasti lentopalloa, josta pelattiin yritysten välistä sarjaa. Kun Sulkavalle 1980-luvulla alettiin rakentaa kuntorataa, oli Osmo aktiivisessa roolissa luvaten yhtenä maanomistajista kuntoradan käyttöön maa-alueitaan Soittomäen metsistä.

Näistä reiteistä myös Osmo nautti aina 2000-luvun lopulle asti, pyrkien muun muassa hiihtämään yli tuhat kilometriä talvessa. Sulkavan suursoutuihin Osmo osallistui 25 kertaa, ollen näin ollen kaksinkertainen soutuneuvos. Hän souti Raimo Virran kanssa vuoro- ja kaksinsoutuveneessä sekä muutamia kertoja kirkkoveneessä. Vuonna 1988 Osmo valittiin urheiluharrastustensa puolesta Kunnon Kuntalaiseksi.

Osmo eli sotavuodet ja toimi niiden ajan sotilaspoikana muun muassa osallistuen sankarihautajaisiin. Lisäksi Osmo osallistui sotavuosien jälkeiseen miehityksenpelkoon liittyneeseen asekätkentätoimintaan. Palattuaan opintojensa jälkeen Sulkavalle oli Osmo perustamassa Sulkavan Reserviupseerijärjestöä ja sai täytettyään 90 vuotta Suomen 100-vuotisjuhlamitalin.

Osmo solmi avioliiton Sirpa Vasaran kanssa vuonna 1958, josta heille syntyi kolme tytärtä, Tiina, Marketta ja Helena. Rakastavana aviomiehenä ja isänä Osmo oli aktiivisesti mukana lastensa, ja myöhemmin lastenlastensa elämässä. Osmon eläkepäiviä värittivät lastenlasten lisäksi matkailu yhdessä Sirpan kanssa ja laaja sosiaalinen elämä ja ystäväpiiri. Osmo sairastui 2010, voiden kuitenkin elää elämänsä viimeiset vuodet osittain kotonaan vaimonsa avustamana.

Karri Kolehmainen

Ukkia muisteli Osmo Vihavaisen tyttären poika.