Muistokirjoitus: Sotaveteraani, sotilaspoika ja pitkäaikainen palopäällikkö Paavo Forss 1927—2018

Sotaveteraani ja sotilaspoika sekä Savonlinnan kaupungin pitkäaikainen palopäällikkö Paavo Forss kuoli 22.12.2018 aamuyöllä palvelutalo Aapelissa Kellarpellossa. Kuollessaan Paavo oli 91-vuotias.

Paavo syntyi Savonlinnassa lokakuun 3. päivänä 1927 vossikkakuski-isän viisi lapsiseen perheeseen nuorimpana lapsena. Paavon ollessa puolitoistavuotias äiti kuoli ja Paavosta tuli huutolaispoika useiden vuosien ajaksi.

Koulupoikana Paavo ehti olla töissä kaupassa juoksupoikana ennen sotia. Jatkosodan sytyttyä Paavo liittyi sotilaspoikiin, sai koulutuksen ja palveli ilmatorjuntajoukoissa täällä Savonlinnassa. Sotavuosien jälkeen Paavo tapasi pesäpallopelissä nuoren Sinikka-tytön ja herrasmiehenä saattoi Sinikan kotiin. Siitä alkoi nuorenparin yhteinen taival.

Avioon heidät vihittiin vuonna 1950 ja myöhemmin perheeseen syntyi tytär Anja. Aktiivisena ja yrittelijäänä perheenisänä Paavo pyrki Savonlinnan Palolaitokselle palomieheksi ja pääsi. Palomiehen työ ei kuitenkaan tyydyttänyt kunnianhimoista Paavoa, vaan hän pyrki Palo-opistoon – pääsi ja näin oli tie auki mahdollisesti avautuvaan Savonlinnan palopäällikön virkaan.

1970-luvun alussa Paavo valittiin aluepalopäällikön virkaan, jossa tehtävässä hän ehti olla 21 vuotta. Erilaisia kursseja käytyään hän pystyi kehittämään palolaitoksen toimintaa. Yhteensä työuraa Savonlinnan Palolaitoksessa kertyi 45 vuotta.

Paavo Forss oli myös monipuolinen yhdistystoimintamies. Perustaja- ja kunniajäsenyyksiä hänellä oli mm. seuraavissa yhdistyksissä: Savonlinnan Seudun Sotaveteraanit ry, Savonlinnan Seudun Sotilaspoikien Perinnekilta ry, Savonlinnan Seudun Suojeluskunta ja Lotta-Svärd yhdistysten Perinneyhdistys ry, Savonlinnan Mieslaulajat ry, Savonlinnan Urheilusukeltajat ry ja Savonlinnan Allergia ja Astmayhdistys ry.

Paavo oli positiivinen, valoisa ja aito herrasmies. Paavolle lapset ja eläimet olivat todella tärkeitä ja hänellä oli taito ymmärtää aidosti nuoria ja tukea heitä. Myös vastoinkäymisiä mahtui Paavon elämään. Puoliso Sinikan kuolema kesällä 2013 oli kova paikka. Läheisten ja ystävien tuella siitäkin selvittiin. Parin vuoden takaisen kaatumisen jälkeen Paavon vauhti hiljeni ja päätyi syksyllä 2018 palvelutalo Aapeliin.

Paavoa jäivät suremaan tytär Anja sekä hänen lapsensa ja lapsenlapsi. Runsas ystävien joukko tekee kunniaa poisnukkuneelle suomalaiselle. Kevyet mullat Paavo sinun haudallesi.

Uskomme, että Paavo tunsi syvää mielihyvää, kertaili mielessään viimeisten viikkojen tapahtumia – olihan todella suuri joukko ystäviä ja tuttuja käynyt tuomassa hänelle lämpimän joulutervehdyksensä.

| Jaakko Lindell, kirjoittaja on Savonlinnan Seudun Sotaveteraanit ry:n puheenjohtaja