Muistokirjoitus: Vuokko Ahoranta

Vuokko Ahoranta.
Vuokko Ahoranta.

Vuokko Marjatta Ahoranta (o.s. Loikkanen) menehtyi vaikean sairauden uuvuttamana 27.9.2020. Vuokko oli syntynyt Parikkalassa 11.5.1947. Opettajaksi hän valmistui Oulusta 51 vuotta sitten.

Vuokko kirjaimellisesti pelasti lapsia. Luokanopettajana hän oli tasavertainen ja reilu. Hänen ymmärryksensä kaikkia oppilaita kohtaan oli rajaton. Vuokko teki kutsumustyötä, mistä kertoo myös se, että hän väitteli kasvatustieteen tohtoriksi vuonna 2009.

Vuokon henkilökohtainen työmissio oli vahvasti yhteisöllinen. Se näkyi paitsi hänen ammatinvalinnassaan, myös lukuisissa järjestö- ja luottamustehtävissään. Hänet tunnettiin erityisesti parikkalalaisen koulutus- ja sivistyselämän kehittäjänä, mutta Vuokko vaikutti useissa maakunnan hallinnollisissa työryhmissä, usein varajäsenenä. Mainittakoon, että hän sai Kansallisen Kokoomuksen kunniamerkin aktiivisesta 20 vuoden toimijuudestaan. Hän oli kerran myös ehdolla Kokoomuksen kansanedustajaksi.

Vuokko Ahoranta teki pitkän työrupeaman Parikkalan kunnanvaltuustossa, ja yhden kauden hän istui myös kunnanhallituksen jäsenenä. Kunnallispoliitikkona ja Parikkalan Kokoomuksen pitkäaikaisena puheenjohtajana hän toimi luonteelleen ominaisesti: hän halusi välittää hyvää mieltä. Kunniaemäntänä hän toimi Parikkalassa vuosina 1995–99.

Kaikesta saattoi huomata, että hän nautti elämästään – iloinen ja aina ystävällinen nainen oli tuttu näky Parikkalan katukuvassa.

Koulunjohtajan jäätyä eläkkeelle hän siirsi tarmoaan yhä enemmän yhdistystyöhön. Erityisesti Pelastakaa Lapset ry oli hänen sydäntä lähellään. Yhden kauden Ahoranta oli mukana PeLa ry:n liittovaltuustossa. Parikkalassa hän toimi PeLan puheenjohtajana loppuun saakka.

Myös Parikkalan Lions Club pääsi viimein ”akkautumaan” Vuokon siirtyessä johtokunnan riveihin neljän muun naisjäsenen myötä. Sittemmin hänet valittiin Parikkalan LC:n ensimmäiseksi naispresidentiksi.

Kaikesta saattoi huomata, että hän nautti elämästään – iloinen ja aina ystävällinen nainen oli tuttu näky Parikkalan katukuvassa. Me jäämme kaipaamaan mitä avuliainta ja helposti lähestyttävintä ihmistä.

Anu Partanen

Kirjoittaja on Vuokko Ahorannan entinen oppilas