Rippikoulun suosio pitää pintansa, Savonlinnan seurakunnassa rippikoulun käy tänä vuonna 330 nuorta — "Kun rippikouluun osallistuu lähes 80 prosenttia ikäluokasta, on kyseessä iso nuorisokulttuuriin liittyvä ilmiö"

Rippikoulun suosio on säilynyt viime vuosina. Merkittävä syy suosioon liittyy isosiin, jotka ovat tärkeä osa rippikoulua.

Katja Juurikko

Rippikouluaika on nyt toden teolla meneillään. Isoset on iso osa rippikouluja ja heitä on mukana rippikoulutoiminnassa vuosittain lähes 20 000.
Rippikouluaika on nyt toden teolla meneillään. Isoset on iso osa rippikouluja ja heitä on mukana rippikoulutoiminnassa vuosittain lähes 20 000.

Kesäkuun alusta aina elokuun alkupäiviin saakka monet leirikeskukset täyttyvät kymmenistä tuhansista rippikoululaisista ja isosista, kun rippileirit pyörähtävän toden teolla käyntiin. Rippikouluun osallistuu vuosittain yli 4 000 nuorta. Suurin osa heistä valitsee noin viikon mittaisen leirijakson sisältävän rippikoulun.

Savonlinnan seurakunnassa rippikoulun käy tänä vuonna 330 nuorta. Rippikoululeirejä järjestetään yhteensä 13. Lisäksi opetusta järjestetään kaupunkiriparilla, iltariparilla ja yhdessä pienryhmässä.

— Rippikoulu on säilyttänyt suosionsa 2010-luvulla osallistujamäärän pienestä laskusta huolimatta. Kun rippikouluun osallistuu lähes 80 prosenttia ikäluokasta, on kyseessä iso nuorisokulttuuriin liittyvä ilmiö, Kirkkohallituksen rippikouluntyön asiantuntija Jari Pulkkinen toteaa tiedotteessa.

Pulkkisen mukaan yksi merkittävä tekijä rippikoulun suosioon liittyy isosiin. Heitä on mukana rippikoulutoiminnassa vuosittain lähes 20 000.

— Vertaisoppimisen näkökulmaa ei voi liikaa korostaa. Isoset ovat esimerkkejä, joita rippikoululaiset arvostavat ja joiden ajatuksia halutaan kuulla. Isosena toimiminen on myös monelle nuorelle ensimmäisen merkittävä työkokemus. Isosena oppii paljon hyödyllisiä taitoja ryhmän ohjaamisesta, toisten kanssa työskentelystä ja erilaisuudesta, Pulkkinen jatkaa.