Pyhäpäiväksi: Kuluvatko kirkon penkit liikaa?

Jeesus paransi sokeana syntyneen silmät, niin että hän näki värien kirjon ja hahmot. Miehelle avautui uusi maailma värien ja silmän hahmotuskyvyn avulla.

Uusi ulottuvuus oli niin vahva kokemus, että mies lankesi polvilleen Jeesuksen, Jumalan Pojan eteen. Ihmetekojen kautta Jeesus halusi julistaa, että Taivasten valtakunta oli tullut jokaisen lähelle. Tällä tavalla Jeesus halusi herätellä kaikkia yhteen niin, että se olisi koko kansan yhteinen kokemus.

Valitettavasti näin ei tapahtunut. Päinvastoin. Taivasten valtakunta alkoi loitota, kun johtava papisto ja sokeana syntynyt alkoivat kiistellä parannuskokemuksesta.

Tällä tavalla Jeesus halusi herätellä kaikkia yhteen niin, että se olisi koko kansan yhteinen kokemus.

Muistikuvissani tulee mieleen 90-luvun Nokian herätys, kun tätä Nokian kirkkoherran johtamaa herätysliikettä kiellettiin käyttämästä kirkkoa syystä, että kirkon penkit kuluvat, koska tilaisuuksissa on niin paljon ihmisiä.

Taustalla oli tietysti piispa, joka mielestäni hölmöin perustein tukahdutti toimintaa. Toki kirkon penkit kuluivat ja tilaisuuksissa laulettiin ja ylistettiin liikaa Jumalaa – tai oliko se Jumalalle liikaa? Viimeinen tuomio sen kertonee?

Kirjoittaja on Savonlinnan seurakunnan pastori