Perussuomalaisten puheenjohtaja Halla-aho Mikkelissä: puolueen maahanmuuttopoliittista ohjelmaa ei tiukenneta Turun puukotusten vuoksi

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho kieltäytyi pohtimasta kysymystä, nostavatko Turun puukotukset perussuomalaisten kannatusta. Hän piti kysymystä asiattomana.

Jaakko Avikainen

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tapasi kansalaisia Mikkelin Kalamarkkinoilla satamassa lauantaina. Myöhemmin hän puhui Mikkelin torilla puolueensa tilasta ja tulevaisuudesta.

Länsi-Savon Mikkelin Kalamarkkinoilla haastattelema perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei nähnyt tarvetta tiukentaa puolueensa maahanmuuttopoliittisia linjauksia Turun väkivallanteon vuoksi.
— Ohjelmatyön ongelma ei ole itse ohjelmissa, vaan puutuvassa tiekartassa. Pitää pystyä konkreettisemmin kertomaan, miten päämääriin aiotaan päästä.

Halla-aho on kommentoinut somessa Turun puukotuksia korostuneen hillitysti. Omassa Fb-kommentissaan hän kirjoittaa: ”Voimia syyttömille ja täysin turhille uhreille.”

Halla-ahon sivun kommentoijat eivät tyydy näin maltillisiin mielenilmauksiin. Eräs kommentoija ehdottaa maahanmuuttajataustaisten ravintoloiden boikottia ja toinen kertoo ostaneensa neljä veistä.

Halla-aho kiistää sen, että asema puheenjohtajana olisi suitsinut hänen omia kannanottojaan.
— Olen julkaissut osanottoni.Pitää odottaa syvällisempiä tietoja. Yksityiskohtia ei tunneta.
Halla-aho sanoo viestinä kaikkiin suuntiin, ettei puutteellisten tietojen varassa kannata kommentoida.
— Pari päivää sitten sitten nousi kohu vastaanottokeskukseen tehdystä kaasuiskusta. Tosiasiassa maahanmuuttajat olivat käristäneet muovia mikrossa.

Kalamarkkinoilla Halla-aho juttusille oli parin kolmen ihmisen jonoja. Osa oli tullut vartavasten Halla-ahoa tapaamaan. Toiset käyttivät tilaisuutta hyväkseen, kun huomasivat Halla-ahon perussuomalaisten kojulla.

Joku keski-ikäinen mies kysyi iloisesti, onko puolue nyt puhdistettu suvakeista? Halla-aho halusi tietää kenen kanssa puhuu. Miehen ammattilaiskamera oli herättänyt epäilyksen siitä, että kysyjä olisi toimittaja.

Vanhempi rouva esitteli Halla-aholle tuohtuneena lehtileikettä Ilta-Sanomien juttua islamilaisen sharia-lain opettamisesta Suomessa.

MTV:n juuri ennen Turun tapahtuma julkaisema haastatteluennakko oli tehnyt vaikutuksen joihin Halla-ahoa tapaamaan tulleisiin. Tässä haastattelussa Halla-aho ennustaa, että todennäköisesti jossain kohdassa ”kosahtaa” myös Suomessa.

Halla-aho kieltäytyi vastaamasta kysymykseeni, nostavatko Turun puukotukset perussuomalaisten kannatusta?
— Kysymys on asiaton. Olisi sama, jos vasemmiston edustajalta kysyttäisiin, nostaako työttömyys vasemmiston kannatusta?

Toripuheessaan noin kolmellekymmenelle kuulijalle Halla-aho korosti perussuomalaiset todelliseksi vaihtoehdoksi. Puolueen linja eroaa erityisesti maahanmuuton ja eurooppalaiseen integraation kysymyksissä jyrkästi sekä oikeistosta että vasemmistosta.
— Meidän linjamme eroaa niin voimakkaasti kaikista muista puolueista, että ei riitä että olemme toiseksi tai kolmanneksi suurin puolue.

Halla-ahon tavoitteena on suurimman puolueen asema vuoden 2019 vaaleissa.
— Tämä tavoite on tosi kova, mutta realistinen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.