Pakolaisten kuntapaikkoja on liian vähän, mutta tilanne on viime vuotta parempi — puolet Etelä-Savon kunnista ei tarjoa paikkoja

Osa kunnista saattaa lykätä pakolaisia koskevia kuntapaikkapäätöksiä kuntavaalien yli, veikkaa työ- ja elinkeinoministeriön Tarja Rantala.

Ville Honkonen

Suomeen saapui vuonna 2015 noin 32000 turvapaikanhakijaa etenkin Tornion kautta. Lappiin perustettiin paljon vastaanottokeskuksia, ja nyt pohjoisen kunnat myöntävät ahkerasti kuntapaikkoja oleskeluluvan saaneille.

Pakolaiset tarvitsevat lisää kuntapaikkoja, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön (tem) tilasto. Tänä vuonna kunnat ovat lupautuneet ottamaan vastaan yhteensä 2 500 pakolaista, mutta temin asettamaan neljäntuhannen paikan tavoitteeseen on yhä matkaa.

Etelä-Savon kunnista Hirvensalmi on tarjonnut tänä vuonna pakolaisille 35 kuntapaikkaa, Juva 30, Mikkeli 80, Pertunmaa 30, Pieksämäki 50 ja Savonlinna 50. Kunnat tarjosivat samat määrät viime vuonna. Enonkoski, Joroinen, Kangasniemi, Mäntyharju, Puumala, Rantasalmi ja Sulkava eivät ole allekirjoittaneet sopimuksia kuntapaikoista.

Ministeriön maahanmuuttajien kotouttaminen -ryhmän kehittämispäällikkö Tarja Rantala arvioi, että kuntapaikkojen määrä voi vielä nousta yli kolmeentuhanteen. Toistaiseksi sopimuksen kuntapaikoista on tehnyt reilut sata kuntaa, mikä on puolet viime vuoden kokonaismäärästä.

— Torstaina sain Etelä-Savosta viestin, että useiden kunnan kanssa on neuvoteltu ja päätöksiä on varmasti luvassa, Rantala sanoo.

— Kuntavaalit ovat huhtikuussa, joten ne varmaankin hieman viivästyttävät asian käsittelyä — asia jätetään seuraavalle valtuustolle. Uusien päätösten tekeminen menee syksyn puolelle.

Rantalan mukaan tilanne on joka tapauksessa parempi kuin viime vuonna, jolloin temin tavoitteena oli lähes kymmenentuhatta kuntapaikkaa.

Pakolaisille pyritään löytämään kuntapaikka läheltä vastaanottokeskusta.

Kuntapaikat ja ihmisten toiveet eivät kuitenkaan aina kohtaa: viime vuonna kuntapaikkoja oli 4 500, mutta niihin osoitettiin vain 3 300 ihmistä. Kunnat myönsivät paikkoja myös loppuvuodesta, joten kaikkia paikkoja ei ehditty täyttää.

Jotkin kunnat ovatkin Rantalan mukaan olleet jopa näreissään, kun myönnetyt kuntapaikat eivät ole täyttyneet.

Ossi Mansikka, HS

Lue juttu HS:n sivuilla

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.