Katri Kulmuni äänestettiin selvällä erolla keskustan uudeksi puheenjohtajaksi — Antti Kaikkosen henkilökohtainen ja tunteikas puhe sähköisti tilanteen ennen äänestystä

Väistynyt puheenjohtaja Juha Sipilä evästi seuraajaansa kuuden kohdan listalla, jolta löytyvät muun muassa kustannuskyvystä huolta pitäminen ja paikallisen sopimisen vahvistaminen.

Lumikki Haaja

Katri Kulmuni on keskustan uusi puheenjohtaja. Hän voitti äänestyksessä selvästi toisen pääehdokkaan Antti Kaikkosen. Eroa oli 263 ääntä.
Katri Kulmuni on keskustan uusi puheenjohtaja. Hän voitti äänestyksessä selvästi toisen pääehdokkaan Antti Kaikkosen. Eroa oli 263 ääntä.

Keskusta siirtyi lauantai-iltana Katri Kulmunin aikaan, kun 32-vuotias torniolainen valittiin Kouvolan jäähallissa puolueen puheenjohtajaksi.

Kulmuni voitti äänestyksessä Antti Kaikkosen lukemin 1 092—829. Ero oli lopulta selvä eli 263 ääntä.

Ennakkosuosikkina keskustan ylimääräiseen puoluekokoukseen tullut Kulmuni piti näin pintansa, vaikka Kaikkosen henkilökohtainen ja tunteellinen puhe sai kokouksessa huikeat suosionosoitukset.

Kulmuni on nykyisen hallituksen elinkeinoministeri.

Kulmuni kiitti ensin kilpakumppaniaan

Voittopuheessaan Kulmuni kiitti ensin kilpakumppaniaan Antti Kaikkosta ja sen jälkeen väistynyttä puheenjohtajaa Juha Sipilää.

— Nyt meillä alkaa työ. Meillä on yksi asia, joka täytyy saada korjattua. Keskusta ei voi olla 10 prosentin puolue, vaan keskustan täytyy olla 20 prosentin puolue, tuore puheenjohtaja linjasi voittonsa jälkeen.

Hän muistutti, että seuraavat kuntavaalit ovat jo varsin lähellä. Kulmuni itse kertoi lähtevänsä ehdolle myös kuntavaaleihin, jotka pidetään parin vuoden kuluttua 2021.

Puhetta riitti: 161 puheenvuoroa

Keskustan ylimääräinen puoluekokous venyi lauantaina alkuiltaan, sillä puheenjohtajavalinta kirvoitti yleiskeskustelussa kaikkiaan 161 puheenvuoroa.

Puheenvuoroissa kehuttiin vuorotellen kumpaakin pääehdokasta, ja toivoa ja uskoa lujitettiin erilaisilla sanamuodoilla.

— Olemme hukanneet itsetuntomme, mutta toivoa ei ole menetetty, jyväskyläläinen kansanedustaja Joonas Könttä totesi.

— Odotan sitä, että arvostatte niitä päätöksiä, joita kenttä tekee, Satakunnan keskustanuorten toiminnanjohtaja Juho Paavola toivoi.

Kaikkonen pani puheessaan kaiken peliin

Kaikkonen pani ennen äänestystä esittelypuheessaan kaiken peliin. Hänen henkilökohtainen ja tunteisiin käyvä puheensa käsitteli muun muassa takavuosien tuomiota luottamusaseman väärinkäytöstä.

— Eihän niitä lööppejä voinut olla kauppareissulla vilkaisematta. ”Lue keskustan kultapojan kaatuminen.” Vahingoniloa kirkuva otsikko sattuu syvälle ja enemmän kuin mikään muu politiikassa koskaan ennen, hän sanoi.

— Syytän itseäni, ruoskin itseäni, eikä minun ole helppoa antaa itselleni anteeksi. Olen tehnyt virheen, näin ei olisi saanut tapahtua. Päätän, että palaan vielä.

Kulmunin puhe oli perinteisempi hengennostatuspuhe. Tosin kielikuvia esimerkiksi kasvimaan kitkemisestä vilisi hänenkin puheessaan.

Aamupäivällä ennen kokouksen virallista avausta pidetyssä puheenjohtajatentissä kandidaatit pääsivät kehumaan itseään.

— Olen tavallinen nuori nainen. Teen työtä vimmatusti keskustalaisen kansanliikkeen eteen, Kulmuni tiivisti.

— Olen 45-vuotias nuori mies. Aion palauttaa tämän kansanliikkeen luottamuksen, Kaikkonen totesi.

Kulmuni kuvaili itseään auttavaiseksi ja avuliaaksi, joka kantaa suuria huolia omilla hartioillaan. Huonona puolenaan hän piti sitä, että hän on ”vähän viime tingan ihminen”.

Kaikkonen totesi olevansa helposti lähestyttävä ja ihmisläheinen, mutta joskus kärsimätön. Hänen mielestään keskustan pitää kuunnella jatkossa enemmän ja julistaa vähemmän.

— En aio hillitä keskustelua. Keskusta ei keskusteluun kuole, mutta keskustelun puutteeseen se voi kuolla.

Kärkikaksikon takana oli myös kolmas ehdokas Jari Tasanen. Hän oli mukana aamupäivän tentissä. Yleiskeskustelussa häntä ei kuitenkaan esitetty puolueen puheenjohtajaksi, joten varsinaiset esittelypuheet kuultiin ennen äänestystä vain Kulmunilta ja Kaikkoselta.

Sipilä kiitteli rivijäseniä

Paikkansa puheenjohtajana jättänyt Juha Sipilä kiitteli jäähyväispuheessaan puolueen rivijäseniä.

— Kiitos sinulle, joka olit torilla jututtamassa ihmisiä, keittämässä kahvia, tekemässä erilaisissa tehtävissä puolueen perustyötä.

Sipilän mielestä keskustan menestys luodaan uutta luomalla, ei vain jakamalla saavutettua. Hän ei malttanut olla kertomatta omia linjauksiaan tulevasta.

— Valtion omaisuutta ei pidä myydä syömävelaksi, vaan käyttää rahat investointeihin, jotka luovat osaamista, mahdollistavat uusia investointeja, lisäävät työtä ja tekevät yrittämisen entistä kiinnostavammaksi.

Sipilä lähetti terveisiä myös liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinille (sd.), joka nosti esille ajatuksen nelipäiväisestä työviikosta.

— Jos joku tänään luulee, että Suomi voi pärjätä tekemällä neljän päivän työviikkoa tai kuuden tunnin työpäivää, niin vikaan menee. Suomi pärjää maailmantaloudessa vain osaamisellaan, luovuudella ja ahkeruudella.

Kuusikohtainen Sipilän lista 

Puheensa loppupuolella Sipilä esitti oman kuusikohtaisen listansa tarvittavista toimista.

Sipilän mielestä Suomessa täytyisi pitää huolta kustannuskilpailukyvystä, vahvistaa paikallista sopimista, tehdä uusi sopimus yhteiskunnan ja vahvempaa perusturvaa tarvitsevien ihmisten välillä Saksan malliin ja helpottaa osatyökykyisten työllistymistä.

Lisäksi pitäisi poistaa asteittain EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevan työvoiman tarveharkinta ja parantaa tuottavuutta panostamalla tutkimukseen, tuotekehitykseen ja osaamiseen sekä puretaan investointien esteitä.

— En epäile, etteikö hallitus saavuta työllisyystavoitettaan, mutta edellä olevan tyyppistä listaa se vaatii.

Honkosesta varapuheenjohtaja

Koska Katri Kulmunin asema keskustassa muuttui varapuheenjohtajasta puheenjohtajaksi, valittiin Kouvolassa puolueelle myös uusi varapuheenjohtaja.

Valituksi tuli Petri Honkonen, joka voitti äänestyksessä Mikko Kärnän lukemin 971—620.

Honkonen on kansanedustaja Keski-Suomesta Saarijärveltä.