36-vuotias Marko Kallio teki paluun tivoliin — ”Hikeä saa pyyhkiä, kun nostellaan karusellin hevosia”, tivolin monitoimimies kertoo

"Kun tänne tulee töihin, sitoutuu koko kesäksi. Mitään lomia ei juuri pidetä eikä festareille lähdetä", Kallio kertoo. Mikkeliin Tivoli Seiterä saapuu heinäkuun toisella viikolla.

Marleena Liikkanen

Vielä maanantaina Marko Kallio kokosi hikipäässä tivolin laitteistoa. Keskiviikkona päälle oli vedetty värikkäämpi työasu.
Vielä maanantaina Marko Kallio kokosi hikipäässä tivolin laitteistoa. Keskiviikkona päälle oli vedetty värikkäämpi työasu.

Lapsena imatralaislähtöisen Marko Kallion, 36, kesän kohokohta oli visiitti Linnanmäelle. Huvipuistoissa oli mystiikkaa, joka kiehtoi Kalliota.

— Sitten eräänä kesänä, kun olin parikymppinen, kävin Imatralla ammattikoulun parkkipaikalla työhaastattelussa. Seuraavalla viikolla lähdin töihin Tivoli Seiterään, Kallio kertoo.

Tänä kesänä, viidentoista vuoden tauon jälkeen, Kallio palasi tivoliin. Joka vuosi paluu tivoliin on käynyt mielessä, ja tänä keväänä Kallio pähkäili asiaa jälleen.

— Kun tänne tulee töihin, sitoutuu koko kesäksi. Mitään lomia ei juuri pidetä eikä festareille lähdetä. Tänä kesänä välistä jäi esimerkiksi Rockfest Hyvinkäällä, Kallio toteaa.

Tivoli veti kuitenkin pidemmän korren. Päätös syntyi nopeasti, kun tivolin johtajatkin näyttivät vihreää valoa Kalliolle.

Työn rankkuus yllätti

Työ tivolissa ottaa välillä voimille. Kallio yllättyi työn fyysisyydestä, kun hän viisitoista vuotta sitten liittyi tivoliperheeseen.

Vuosien kuluessa työn luonne ei ole muuttunut, eikä suuremmin mikään muukaan.

— Systeemi on hyväksi koettu. Laitteet kasataan edelleen käsipelillä, nappia painamalla ei kasaudu mikään. Hikeä saa pyyhkiä, kun nostellaan karusellin hevosia.

En osannut odottaa, että lapset käyttäytyvät niin hienosti. — Marko Kallio

Hiki vaihtuu hymyyn, kun asiakkaat nousevat laitteisiin. Tivolin asiakkaista suuri osa on lapsia, jotka Kallion havainnon mukaan ovat usein liikkeellä isovanhempien seurassa. Lasten ilo tarttuu työntekijään.

— Me ollaan tuotu tivoli heille. Siitä tunteesta päivä paranee. Lasten kohteliaisuus yllätti, ehkä siksi, että olen ollut kauan ravintolassa töissä. Vertaan siellä saatavaa palautetta lasten palautteeseen. En osannut odottaa, että lapset käyttäytyvät niin hienosti.

Laitteiden pyöritys vaatii pelisilmää

Toisin kuin monella muulla tivolityöntekijällä, Kalliolla ei ole vastuullaan tiettyä laitetta. Hän myy lippuja, työskentelee grillissä, ohjaa pelejä tai pyörittää karusellia.

Erityisesti laitetta ohjatessa työntekijällä täytyy olla pelisilmää. Jos lasta alkaa laitteessa pelottaa, täytyy työntekijän yrittää lukea vanhempien ilmeistä ja eleistä, pysäytetäänkö laite. Kovin usein tällaisia tilanteita ei synny, sillä yleensä asiakas tekee stopin jo ennen laitteeseen menoa.

Lappeenrantaan tuloa Kallio on odottanut monta viikkoa. Jokainen aiempi pysähdyspaikka on onneksi tuonut häntä lähemmäs Saimaan maisemia.

— Joku kysyi, että onko kivaa mennä Forssaan, kun olimme kesäkuun alussa matkalla sinne. Vastasin kyllä, sillä Forssassa Lappeenrantakin oli jo lähempänä.

Kallio myöntää, että nykyään hänen on vaikeampaa lähteä lapsuutensa maisemista Etelä-Karjalasta.

— Imatra ja Lappeenranta ovat täällä, Kallio toteaa ja osoittaa sydäntään.

Kallio viettää tivolin matkassa kiertue-elämää, jossa maisemat vaihtuvat joka viikko. Vaikka välillä on vaikeampaa lähteä, on onneksi edessä vain hyviä kaupunkeja, ainakin Kallion mukaan.

Tivolin mystiikan lisäksi Kallio nauttii työntekijöiden yhteishengestä. Vuosien varrella ei yhteishenki ole hiipunut: tivolin työntekijät muodostavat suuren perheen. Tänä kesänä Kallion perheeseen kuuluu 36 henkilöä.

Kallio paljastaa, että hänen sisällään kytee pieni tunne. Mieleen on hiipinyt ajatus, josko tivolista saisi eläkeviran.

Tivoli Seiterä pysähtyy Savonlinnassa Heikinpohjan kentällä 28.6.—6.7. Tarkemmat aukioloajat tivolin nettisivuilta.

Fakta: Marko Kallio

Syntynyt 30. heinäkuuta vuonna 1982 Imatralla.

Asuu tivolissa ja kauden ulkopuolella Helsingissä.

Työskentelee tivolityöntekijänä Tivoli Seiterässä.

Aiemmin työskennellyt ravintola-alalla ja tapahtumatuotannossa.

Perheeseen kuuluvat tällä hetkellä tivolin muut työntekijät.

Uusimmat uutiset