Puolustusministeri Antti Kaikkonen: "Palveluksen lyhennys heikentäisi varusmiesten osaamista"

Viimeiset hävittäjätarjouspyynnöt lähtevät tammikuussa. Hanke viivästyy, mutta päätös tehtäneen ensi vuonna.

Johanna Erjonsalo

Puolustusministeri Antti Kaikkonen ulottaisi kutsunnat myös naisille.
Puolustusministeri Antti Kaikkonen ulottaisi kutsunnat myös naisille.

Taulut sopivat puolustusministeriöön. Tykkejä. Hävittäjiä. Sotilaita. Muutama marsalkka Mannerheim.

Näissä tunnelmissa puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) on luontevaa ampua alas vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin ehdotus varusmiespalveluksen lyhentämisestä.

– On tärkeää etsiä työllisyyskeinoja, mutta ei sitä pidä tehdä maanpuolustusta heikentämällä. Puolustushallinnon näkemys on selkeä: jos palvelusaikoja lyhennetään selvästi, se heikentää varusmiesten osaamista ja sitä kautta maanpuolustuskykyä, Kaikkonen sanoo.

Kansantaloustieteen professori Panu Poutvaara on arvioinut, että palveluksen työllisyyttä heikentävät kustannukset ovat samaa luokkaa kuin Suomen vuotuinen puolustusbudjetti. Näin ollen välivuosien hinta olisi kolmen miljardin euron luokkaa.

Valtiovarainministeriön laskelman mukaan työllisyys lisääntyisi noin 4 700 ihmisellä, jos 347 päivän siviilipalveluksen kesto puolitettaisiin ja varusmiespalvelus muutettaisiin niin, että puolet varusmiehistä suorittaisi sen neljässä kuukaudessa.

– Meillä on parlamentaarinen komitea pohtimassa asevelvollisuuden kehittämistä, ja siellä nämäkin asiat varmasti käydään läpi, toteaa Kaikkonen.

Komitea pohtii myös tasa-arvonäkökulmaa: miksi velvollisuus koskee miehiä muttei naisia?

– Kansalaispalvelusta on hyvä tutkia, olisiko siinä järkeä. Olen ehdottanut, että kannattaisi harkita kutsuntoja kaikille. Se ei kuitenkaan tarkoittaisi naisille samanlaista asevelvollisuutta kuin miehille. Kutsunnat olisivat samalla koko ikäluokan tsekkaus, että kaikki on kunnossa.

Toinen komitea pohtii kriisinhallinnan kehittämistä. Kaikkosen mukaan on järkevää tarkastella, kannattaako Suomen olla kovin monessa operaatiossa mukana.

– Meillä on hyvä olla yksi isompi operaatio – nyt meillä on Libanonissa noin 200 rauhanturvaajaa – ja lisäksi muutamia pienempiä.

Kaikkosen ministerikauden suurimpia asioita ovat investoinnit merivoimiin ja monitoimihävittäjiin. Korvetti-aluksista on jo päätös, ja hävittäjävalinnasta pitäisi kopauttaa nuijaa ensi vuoden aikana. Koronapandemia on estänyt myyjien matkustamisen viimeisiin neuvotteluihin. Toteutuuko aikataulu?

Kansalaispalvelusta on hyvä tutkia, olisiko siinä järkeä. — Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.)

– Todennäköisesti toteutuu. Korona aiheuttaa viivettä, koska kaikkia keskusteluja ei voi hoitaa etäyhteyksin. Ensi vuoden alussa ei päätöstä voi vielä tehdä, mutta ensi vuoden lopulla näillä näkymin voidaan.

Viimeisen tarjouspyynnön on tuoreiden tietojen mukaan määrä lähteä hävittäjätarjokkaille tammikuussa.

Kaikkonen ei näe, että oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin myrkytys Venäjällä tai Valko-Venäjän kansannousu aiheuttaisivat muutoksia Suomen turvallisuustilanteeseen.

– Navalnyin tapaus on erittäin murheellinen ja on tärkeää, että se selvitetään perin pohjin. On myös tärkeää, että Valko-Venäjän tilanne voidaan ratkaista rauhanomaisesti, Kaikkonen sanoo.

Antti Kaikkonen

"Puolustusministerion hereillä 24 h"

Keskusta kukitti puheenjohtajakseen Annika Saarikon. Antti Kaikkonen pyrki puheenjohtajaksi vuosi sitten. Tuliko mieleen, että jos olisit tullut valituksi, nyt vaaleja ei ehkä olisi käyty?

– Heh, en ole jäänyt sitä miettimään. Sain hyvän hopeasijan. Elämä on kuljettanut sillä tavalla, että Kaikkoselle on käynyt aivan hyvin, Kaikkonen sanoo.

Vauvan tulo kesällä vaikutti hänen päätökseensä olla hakematta puheenjohtajaksi. Kaikkonen ei usko, että keskustan linjaan tulisi Saarikon myötä suuria muutoksia.

– Uskon, että hän tulee olemaan keskustalle hyvä puheenjohtaja. Nuoresta iästä huolimatta hän on kokenut poliitikko.

Vauva-arki on sujunut muuten hyvin, mutta unet ovat välillä jääneet vähiin.

– Se saattaa näkyä naamastakin. Mutta ehkä on vain hyvä, että puolustusministeri on hereillä 24 tuntia vuorokaudessa, Kaikkonen lohkaisee.

Uusimmat uutiset

Kommentoidut