Hallitus pohtii uusia rajoitustoimia koronatilanteen pahentuessa – Uudenmaan yökahvilat kiinni torstaina

Presidentti Niinistö: Parhaalta tuntuisi, jos ratkaisuja haettaisiin nyt yhdessä.

Heikki Saukkomaa

Pääkaupunkiseudulla HUS tiedotti maanantai-iltana siirtyvänsä täysvalmiuteen kasvavien koronavirustartuntojen vuoksi.
Pääkaupunkiseudulla HUS tiedotti maanantai-iltana siirtyvänsä täysvalmiuteen kasvavien koronavirustartuntojen vuoksi.

Hallitus on ottamassa uusia askelia etenkin Uudellamaalla nopeasti pahenevan koronaepidemian hillitsemiseksi.

Jo tiistaina ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa on määrä tehdä päätös uusista ravintolatoiminnan rajoituksista, joilla lopetetaan niin sanottu yökahvilatoiminta.

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi maanantai-iltana, että ravintolat voisivat avata jatkossa ovensa sulkemisen jälkeen uudelleen aikaisintaan viideltä aamulla. Asetuksen on tarkoitus tulla voimaan torstaina. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koskisi huoltoasemien yhteydessä toimivia ravintoloita..

Sote-ministeriryhmä käsitteli Uudenmaan ravintoloiden rajoituksia kokouksessaan maanantaina.

Yökahviloilla viitataan ravintoloiden mahdollisuuteen avata ovensa uudelleen tunnin kiinniolon jälkeen jopa keskellä yötä. Lehtitietojen mukaan ainakin osassa yökahviloista turvaväleistä ei ole piitattu ja asiakkaat ovat olleet tukevassa humalassa.

Koronatartunnat ovat olleet rajussa kasvussa varsinkin pääkaupunkiseudulla. Viime viikolla alueen koronakoordinaatioryhmä totesi alueen siirtyneen epidemian pahimpaan vaiheeseen eli leviämisvaiheeseen.

Valmiuslain hyödyt pohdinnassa

Keskiviikkona hallitus aikoo neuvotella laajemmin, mitä mahdollisia uusia koronatoimia tarvitaan ja millä edellytyksillä.

Myös valmiuslain ottamista uudelleen käyttöön on hallituksessa pohdittu. STT:n tietojen mukaan keskiviikon neuvotteluissa tullaan luultavasti pohtimaan, minkälaisessa tilanteessa valmiuslakia voitaisiin tarvita. Keväällä valmiuslain keskeisiä käyttöönottoperusteita oli terveydenhuollon kapasiteetin turvaaminen, mutta vielä sairaalassa olevien koronapotilaiden määrässä ei olla lähelläkään kevään määriä. Toisaalta tautitilanne voi muuttua hyvin nopeastikin.

Normaalioloissa koronarajoitustoimet ovat pääosin alueellisten toimijoiden käsissä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi Ylelle maanantaina Pirkkalassa, ettei valmiuslain käyttöönottoa voida sulkea pois, jos tautitilanne vielä pahenee. Esimerkiksi alueiden eristämisestä ei voida päättää nykylainsäädännön nojalla.

– Mikäli alueilla ei saada tilannetta hallintaan ja se pahenee merkittävästi, on mahdollista, että ajaudumme tilanteeseen, jossa joudumme turvautumaan uudelleen poikkeusoloihin ja valmiuslain käyttöön. Sen vuoksi vetoan nyt erittäin painavasti alueisiin ja kuntiin niin Uudellamaalla kuin muualla Suomessa, että lähdetään riittäviin toimiin ajoissa, Marin sanoi Ylen mukaan.

Niinistökin viittasi valmiuslain mahdollisuuteen

Presidentti Sauli Niinistö kehotti blogissaan ihmisiä noudattamaan koronaan liittyviä ohjeita maskeista käsienpesuun ja etäisyyden pitämiseen. Myös rajoitustoimia hänen mukaansa tarvitaan.

Niinistö nostaa esille sen, että pääkaupunkiseudulla pohditaan juuri nyt, ovatko nykyiset rajoitukset riittäviä.

– Asia on ensi sijassa alueen kuntien käsissä, mutta viime kädessä valtioneuvoston ratkaistavissa. Se tosin edellyttäisi valmiuslain käyttöönottoa. Parhaalta tuntuisi, jos ratkaisuja haettaisiin nyt yhdessä.

Koronatilannetta yleisesti Niinistö kommentoi kirjoittamalla, että tilanne maailmalla menee edelleen huonompaan.

– Suomessa asiat ovat moniin maihin verrattuna paremmin, mutta samaa suuntaa mekin kuljemme. Erityisesti pääkaupunkiseudun tilanne on hälyttävä, hän totesi.