Samiedu lähtee maailmalle — Metsätalousoppia Savonlinnasta pääkaupunkiseudulle

Samiedu aloittaa metsäalan ammattitutkinnon metsätalousyrittäjän koulutuksen Savonlinnan, Juvan ja Imatran lisäksi Helsingissä. Yleinen metsäbuumi vetää opiskelijoita kursseille, oppilaitoksessa uskotaan.

Metsäkeskus

Metsätalousyrittäjäkoulutus antaa oppia mm. taimikonhoitoon.
Metsätalousyrittäjäkoulutus antaa oppia mm. taimikonhoitoon.

Ammattiopisto Samiedu ryhtyy järjestämään metsätalousyrittäjäkoulutusta myös Helsingissä. Metsäalan ammattitutkintoon valmentava metsätalousyrittäjän (MYR) koulutus on suunnattu metsänomistajille ja metsänomistusta suunnitteleville henkilöille, jotka haluavat hankkia tai päivittää oman metsäomaisuutensa hoitoon ja käyttöön tarvittavaa osaamista. Helsingin lisäksi Samiedu aloittaa tänä keväänä koulutukset Savonlinnassa, Juvalla ja Imatralla.

Samiedu on järjestänyt MYR-kursseja aiemmin pääasiassa Savonlinnassa ja lähiseudulla, mutta nyt oppia halutaan tarjota myös muualle maahan. Pääkaupunkiseudulla ja Etelä-Suomessa asuukin paljon Etelä-Savossa ja Savonlinnan seudulla juuret omaavia metsänomistajia, jotka nähdään potentiaalisina MYR-kurssin opiskelijoina, kertoo Samiedun toimialajohtaja Raija Peippo.

— Metsänomistajat voivat käydä teoriakoulutuksen lähipäivät ja verkko-opinnot Helsingissä ja koulutukseen liittyvät metsätilakäynnit omalla metsätilalla voidaan tehdä silloin kun opiskelijalle sopii, esimerkiksi kesälomalla, Peippo sanoo.

Hän mainitsee oppilaitoksen vahvuutena MYR-koulutuksessa sen, että SAMIedu on ainoa verkossa metsätalousyrittäjäkoulutusta tarjoava opppilaitos koko Suomessa. Parasta aikaa savonlinnalaisvoimin vedetään metsätalousyrittäjäkoulutusta Savonlinnan lisäksi Kouvolassa ja Lahdessa.

Metsän omistukseen ja metsätalouteen liittyvä yleinen positiivinen vire kannustanee monia metsänomistajia syventämään metsäosaamistaan, SAMIedussa uskotaan.

— Lahdessa ainakin koulutuksen suosio suorastaan räjähti. Siellä on parasta aikaa 30 opiskelijaa, Peippo toteaa.

Metsätalousyrittäjän ammattitutkintoon valmentava koulutus antaa valmiuksia nimenomaan oman metsätilan hoitamiseen. Koulutuksessa syvennetään metsänomistajan tai tulevan metsänomistajan osaamista omien metsien hoitamisessa hyvän metsänhoidon suositusten mukaisesti, oman tilan metsätalouden suunnittelussa, metsäverotuksessa sekä puukaupan tekemisessä. Lisäksi kurssilta saa tietoja metsätilan ostoon ja omistajanvaihdoksen suunnitteluun.

Raija Peippo muistuttaa, että metsätalousyrittäminen ei välttämättä tarkoita sitä, että kaikki työt metsässä tehdään itse.

— Pääasia on, että ymmärretään metsän arvo ja se, mitä toimenpiteitä milloinkin pitää tehdä. Palvelujahan voi ostaa ulkopuolisilta toimijoiltakin.

Opiskelu on monimuoto-opiskelua, jossa osa opinnoista suoritetaan verkossa. Lähiopintopäiviä on keskimäärin yksi kuukaudessa ja koulutukseen kuuluu 1-3 henkilökohtaista ohjauskertaa opiskelijan omalla metsätilalla. Varsinainen ammattitutkinto suoritetaan muiden ammattitutkintojen tapaan näytöillä. Koulutuksessa voi suorittaa myös tutkinnon osia kokonaisen tutkinnon sijasta.

Lisätietoja: Hanne Liukko/Samiedu, p: 044 550 6460