Sivistyslautakunnan puheenjohtaja tyytyväinen kaupunginhallituksen esitykseen: ”Jos samat laskelmat olisivat olleet viikko sitten lautakunnassa, sama esitys olisi lähtenyt jo sieltä”

Kaupunginhallitus esittää, että keskikaupungin alaluokat sijoittuvat syksystä 2018 alkaen Kuninkaankartanonmäelle, OKL:n päärakennukseen.

Antti Varonen

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Jonne Tynkkysen mielestä kaupunginhallitus saattoi tehdä esityksen Kuninkaankartanonmäen alakoulusta, koska lautakunnan esittämiin kysymyksiin oli jo vastattu.

Savonlinnan sivistyslautakunnan puheenjohtaja Jonne Tynkkynen (kesk.) on tyytyväinen kaupunginhallituksen esitykseen, jonka mukaan keskikaupungin alaluokat sijoittuvat syksystä 2018 alkaen Kuninkaankartanonmäelle, OKL:n päärakennukseen.

Kaupunginhallitus teki esityksen jatkokokouksessaan tiistaina. Valtuusto käsittelee asiaa jo ensi maanantaina.
Tynkkynen oli kaupunginhallituksessa paikalla varajäsenenä ja kannatti esitystä. Samalla tuli kumotuksi sivistyslautakunnan vaatimus lisäselvityksistä.
Tynkkynen muistuttaa, että lautakunta pyysi lisäselvityksiä nimenomaan siksi, kun aiemmat laskelmat eivät olleet vertailukelpoisia.

Aiempien laskelmien perusteella virkamiehet esittivät alakoulua Talvisaloon, jonne rakennettaisiin laajennukseksi elementtikoulu. Talvisalo-ratkaisua kaupunginjohtaja Janne Laine esitti vielä tiistain kaupunginhallituksessakin, mutta hänen esityksensä hävisi äänin 9-1. Tiistain laskelmien mukaan Talvisalo-ratkaisun kokonaiskustannukset tietyin edellytyksin ovat enää 73 000 euroa edullisemmat kuin Kuninkaankartanonmäen alakoulun.

Tynkkysen mukaan jo kaupunginhallituksen tiistaina saamissa laskelmissa oli korjattu aiempien laskelmien virheet. Aiemmissa laskelmissa eri vaihtoehdot eivät olleet vertailukelpoisia muun muassa siksi, että yläluokkien menoja oli jyvitetty eri vaihtoehtoihin eri perustein.

— Jos viikko sitten olisi ollut sivistyslautakunnassa samat laskelmat, lautakunta olisi varmaankin tehnyt saman päätöksen, Tynkkynen sanoo.

Esimerkiksi viime viikon keskiviikkona lautakunnalle esitettyjen laskelmien mukaan kustannusero Kuninkaankartanonmäen alakoulun ja Talvisalon laajennukseen sijoittuvan alakoulun välillä oli 420 000 euroa vuodessa. Edellisenä päivänä ero oli vielä suurempi.

Kaupunginhallituksen kokouksessa olleitten laskelmien mukaan Talvisalon laajennus tulisi kaupungille vuodessa 73 000 euroa kokonaistaloudellisesti edullisemmaksi kuin OKL olettaen, että OKL:n alakoulukäyttöön aiotut tilat jäisivät Talvisalo-vaihtoehdon toteutuessa tyhjilleen.

Kustannusero koostuu kiinteistö- ja hallintomenoista, mutta laskelmissa on otettu huomioon OKL:n pitäminen peruslämmöllä sekä myös tyhjän kiinteistön investoinnin kuoletukset.
Jos OKL:lle löytyisi muuta käyttöä ja alakoulu olisi Talvisalossa, kustannusero kasvaisi jo 230 000 —300 000 euroon vuodessa Talvisalon eduksi.


Selvitykset myös KVL:stä ja norssin talosta

Sivistyslautakunta ei siis lisäselvityksiä enää saa ennen maanantain valtuuston kokousta, mutta kaupunginhallitus sai vastaukset. lautakunnan maanantaina esittämiin kysymyksiin.

Lautakunta oli vaatinut selvittämään myös mahdollisuudet normaalikoulun nykyisen rakennuksen myynnistä tai vuokraamisesta sekä KVL:n talon käytöstä alakouluna.

Kaupungin omistaman KVL:n muutoskustannukset olisivat 4,5—6 miljoonaa euroa. Normaalikoulun nykyinen rakennus on peruskorjauksen tarpeessa. Peruskorjaus maksaisi 7,5—10 miljoonaa euroa.

Normaalikoulun rakennuksen omistaa Suomen yliopistokiinteistöt Oy. Yhtiö on ilmoittanut, että remontin kustantaisi vuokralainen, jolta vuokraa perittäisiin saman verran kuin yliopistolta nyt.

Kaupunginhallitus sai myös vastauksen kysymykseen siitä, voisiko OKL:n muutostöiden hintaa laskea, jos ei tarvitsisi rakentaa välituntipihaa vaan voisi vuokrata sen Suomen yliopistokiinteistöiltä. Vastaus oli, että yhtiö vuokraa välituntipihaa sille, joka vuokraa rakennustakin.


Normaalikoulun toiminta loppuu, kun opettajankoulutus loppuu. Keskikaupungilla ei ole normaalikoulun lisäksi muuta alakoulua. Talvisalossa on 1.-6. luokkien pienryhmät, jotka esityksen mukaan siirtyvät Kuninkaankartanonmäelle.

Normaalikoulun 7. - 9. luokat siirtyvät Talvisaloon, jossa muutenkin on yläluokat.

Pihlajaniemen ja Kellarpellon kuudesluokkalaiset jäävät syksystä 2018 alkaen lähikouluhinsa, jotta kaikki länsi- ja keskikaupungin yläkoululaiset mahtuvat Talvisaloon.

Jaana Hänninen

Jaana Hänninen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.