Hallitus täydensi suunnitelmaansa koronan tukahduttamiseksi

Alussa rajoituksia käyttöön nykylainsäädännön turvin, myöhemmin tiukempia toimia, jos tarpeen.

Markku Ulander

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ja pääministeri Sanna Marin pitivät tiedotustilaisuuden hallituksen hybridistrategian toimintasuunnitelman täydentämisestä.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ja pääministeri Sanna Marin pitivät tiedotustilaisuuden hallituksen hybridistrategian toimintasuunnitelman täydentämisestä.

Hallitus on päättänyt täydentää koronahybridistrategian toimintasuunnitelmaa kolmella kokonaisuudella, jotta muuntovirusten leviämistä voidaan estää ennakoivasti myös Suomen sisällä eri tilanteissa.

Tällä hetkellä ollaan tasolla yksi, jolloin kaikki leviämisvaiheen toimenpiteet on otettava täysimääräisesti käyttöön leviämisvaiheessa olevilla alueilla. Voimassaolevien rajoitusten on pysyttävä vähintään nykyisellä tasolla.

– Mikäli muuntovirus lisääntyy alueellisesti ja määrällisesti niin, että epidemian leviämisen estäminen vaatii välittömiä toimia siirrytään tasolle kaksi, sanoi pääministeri Sanna Marin (sd.) tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Kakkostasolla kontakteja vähemmäksi

Tasolla kaksi kaikkien alueiden tulee ottaa käyttöön leviämisvaiheen suositukset.

– Siirrymme siis alueellisesta lähestymistavasta jälleen kohti valtakunnallista epidemian torjuntaa.

Tasolla kaksi tavoitteena on nopea ja voimakas kontaktien vähentäminen määräajaksi koko maassa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan tasolla kaksi kokoontumisrajoitusten suurinta sallittua henkilömäärää voidaan pienentää.

– Toimenpiteet koskisivat myös opetusta. Peruskoulun yläluokat voivat siirtyä etäopetukseen. Tämä olisi kuitenkin viimesijainen toimenpide, Kiuru sanoi.

Ryhmäharrastukset olisi tasolla kaksi keskeytettävä ja maksimaalinen etätyösuositus ja laajin maskisuositus tulisi käyttöön koko maassa.

Kolmostasolla poikkeusolot käyttöön

Tasolla kolme otetaan käyttöön poikkeusolot ja liikkumisrajoitukset edellisten toimien lisäksi. Tätä vältetään Marinin mukaan viimeiseen asti.

Marinin mukaan hallitus on linjannut, että aikuisia koskevat rajoitukset tehdään ennen lapsia ja nuoria. Tähän hallitus on saamassa lisää välineitä, kun eduskunta saa tartuntatautilain muutokset käsitellyksi. Lakimuutos voisi tulla voimaan tällä tietoa helmikuun puolivälissä.

Tavoitteena oikea-aikainen toiminta

Kiurun mukaan tavoitteena on oikea-aikainen ja ennakoiva toiminta, jolla viruksen leviäminen tukahdutetaan.

– Nämä toimet ovat alussa nykylainsäädännöllä tehtäviä, ja myöhemmin turvaudutaan entistä tiukempiin toimiin, jos se on tarpeen, Kiuru sanoi.

Kiurun mukaan jo nyt on syytä ottaa käyttöön maksimaalinen etätyötyösuositus ja laajin kasvomaskisuositus leviämisvaiheessa oleville alueille.

Nykyisestä tasosta siirrytään tasolle kaksi, kun THL arvioi, että epidemian leviämisessä ollaan siirtymässä valtakunnallisesti kiihtymisvaiheeseen, ja jos epidemian leviämisen estäminen vaatii välittömiä toimia, eivätkä rokotukset ole saaneet vielä riittävää kattavuutta.

Perjantaina hallitus tiukensi rajanylityksiä siten, että esimerkiksi vain välttämätön työmatkaliikenne sallitaan. Ne päätökset tulevat voimaan keskiviikkona.