Pertti Hietamiehen pihalta kaadettiin puu, joka paljastui poikkeuksellisen piparkakkumaiseksi: Mitä puulle oikein tapahtui?

Metsänhoidon asiantuntija Pekka Kuitunen arvioi, että puulle on tapahtunut jotain noin 30 vuotta sitten.

Pertti Hietamies

Pertti Hietamiehen pihassa Lemillä kasvanut mänty oli noin 60 vuotias. Sen tyveen muodostui hieno piparkakkumuoto jonkin 30 vuotta sitten tapahtuneen seurauksena.
Pertti Hietamiehen pihassa Lemillä kasvanut mänty oli noin 60 vuotias. Sen tyveen muodostui hieno piparkakkumuoto jonkin 30 vuotta sitten tapahtuneen seurauksena.

Lemiläisen Pertti Hietamiehen pihamänty herättää ihmetystä. Tosin mäntyä ymmärrettiin ihmetellä vasta sen jälkeen, kun se oli kaadettu.

Kaato-operaation jälkeen puun 53-senttinen kanto paljastui piparkakun muotoiseksi.

Mitä tapahtui 30 vuotta sitten?

Metsänhoidon asiantuntija Pekka Kuitunen Metsäkeskuksesta kertoo, että piparkakkutyven aiheuttavia tyvipoimuja muodostuu pikku hiljaa yleensä iäkkäisiin mäntyihin, ja yleisemmin Pohjois-Suomessa. Hietamiehen pihasta kaadettu mänty oli kuitenkin nuori, vain 60-vuotias.

Kuitunen arvioi, että puulle on tapahtunut jotain noin 30 vuotta sitten.

– Vaikuttaa siltä, että tuossa puussa jälsikerroksen jakautumista on paikoin häirinnyt noin 30 vuotta sitten joku seikka, mahdollisesti mekaaninen vaurio.

Tuossa puussa jälsikerroksen jakautumista on paikoin häirinnyt noin 30 vuotta sitten joku seikka. — Pekka Kuitunen

Hietamies vahvistaa, että 30 vuotta sitten tapahtui todella jotain: Omakotitalo valmistui tontille vuonna 1990 noin viiden metrin päähän männystä.

Tämän kuullessaan Kuitunen arvelee, että rakennustöiden aikana mäntyä on ehkä suojattu verkoilla tai naulaamalla siihen lautoja. Tämä suojaus olisi rikkonut puun kuoren ja aloittanut 30 vuotta jatkuneen poimuttumisen.

Hietamiehen mukaan puuhun ei kuitenkaan oltu taloa rakennettaessa naulattu lautoja kiinni, joten siltä osin tapaus jää mysteeriksi. Joka tapauksessa puun vaurio näyttää saaneen alkunsa silloin, kun talo rakennettiin Lemin kirkonkylälle.

Juuret olivat jo lahoamassa

Hietamiehen mukaan puu oli täysin terve, mutta koska se sijaitsi lähellä taloa, ja se oli alkanut kallistua, se päätettiin kaataa.

Kuitunen antaa puun kaatajille synninpäästön. Hän näkee valokuvassa mielenkiintoisen yksityiskohdan: Keskemmällä tyveä on tummempi alue, joka muodostaa myös piparkakkumaisen kuvion. Hän arvelee kuvan perusteella, että kyse olisi männynjuurikäävästä, eli puu olisi sairastanut tyvitervastautia.

Metsänhoidon asiantuntija arvioi, että tyvitervastauti oli voinut aiheuttaa puun kallistumisen, sillä se lahottaa puun juuristoa. Lopulta tauti olisi koitunut puun kohtaloksi.