SDP:n uusi varapuheenjohtaja Niina Malm puolustaa kuuden tunnin työpäivää: ”Se voisi olla hyvä kevennys työuran loppupäähän”

Puheenjohtajistoon nousu yllätti imatralaisen Niina Malmin: "Onhan se hämmentävää ja häkellyttävää."

Roni Rekomaa / Lehtikuva

Kansanedustaja Niina Malm valittiin SDP:n ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi Tampereen puoluekokouksessa.
Kansanedustaja Niina Malm valittiin SDP:n ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi Tampereen puoluekokouksessa.

SDP:n ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi sunnuntaina valittu kansanedustaja Niina Malm ihmettelee kritiikkiä, jota on kohdistunut SDP:n tavoittelemaan kuuden tunnin työpäivään. Hän kertoo, että pitää olla unelmia. Tehtaassa osa porukasta haluaa tehdä 12-tuntista työpäivää ja osa vähemmän.

– Jos sillä (kuuden tunnin työpäivällä) pystytään keventämään ikääntyneen työtaakkaa ja helpottamaan perheen ja työelämän yhteensovittamista, se pitää olla vaihtoehtona.

Malmin mukaan eläkeputken poistaminen ei voi olla yksi yksittäinen työllisyysastetta nostava elementti. Työllistäminen on iso kokonaisuus, jossa työssä jaksaminen on tärkeä asia, jotta ihminen ei joudu työkyvyttömyyseläkkeelle.

– Kuuden tunnin työpäivä voisi olla hyvä kevennys työuran loppupäähän, Malm sanoo.

Muina työllistämiskeinoina hän mainitsee osa-aikaisten ja pienipalkkaisten ihmisten päivähoitomaksujen alentamisen, jotta työn vastaanottaminen olisi kannustavaa. Lisäksi hän listaa oppivelvollisuusiän nostamisen ja maksuttoman toisen asteen, jotta tulevaisuudessa olisi osaavia työntekijöitä.

– Tehtaan portista ei pääse enää sisään peruskoulun todistuksella.

Malm myöntää, että SDP:n työllistämiskeinot maksavat alussa, mutta ne ovat hyviä tulevaisuusinvestointeja.

– Jos on osaavaa työvoimaa, menot tulevat verotulojen kautta takaisin.

Hän torjuu budjettileikkaukset ja muistelee omaa nuoruuttaan 1990-luvun laman aikana.

– Muistan, kuinka jännitettiin joka päivä, kun kuljettiin koulusta kotiin, kenen vanhemmat ovat saaneet lopputilin. Yhtään lasta ja nuorta ei ole varaa menettää tässä tilanteessa.

Imatran kaupunginvaltuustoa johtanut ja Ovakon terästehtaalla pääluottamusmiehenä toiminut Malm jätti varapuheenjohtajaäänestyksessä taakseen muun muassa viestintä- ja liikenneministeri Timo Harakan. Samalla hän nousee puheenjohtaja Sanna Marinin tuuraajaksi. Marin tuurasi pitkään puheenjohtaja Antti Rinnettä tämän sairastuttua.

– Onhan se hämmentävää ja häkellyttävää. Sanoin ennen puoluekokousta, että mitä vaan voi tapahtua, mutta tätä en odottanut, Malm kuvaa nousuaan politiikan huipulle.

Malm ei suoraan vastaa kysymykseen, olisiko hän valmis ministeriksi. Hän sen sijaan sanoo, että tällä hetkellä ministerirulettia ei tarvita.

– Tilanne on vaikea ja pitää yrittää hoitaa asiat niillä ihmisillä, jotka ovat ministereinä. Korona-aikana ei kannata alkaa vaihtaa ketään.

Malmin mukaan SDP:n puoluekokous oli tulevaisuuteen orientoitunut.

– Haluamme pitää kaikki mukana. Jos sille halutaan antaa väri, se on punainen, Malm vastaa kysymykseen, onko SDP aikaisempaa punaisempi.

Hän myös korostaa SDP:n vihreyttä, sillä maapalloja on vain yksi ja ympäristölle pitää voida tehdä jotain. Hän huomauttaa, että Suomessa osataan tehdä ympäristöystävällistä teknologiaa.

Malm ei ymmärrä perussuomalaisten kritiikkiä siitä, että Suomen ympäristö- ja ilmastotavoitteet ajaisivat suomalaista teollisuutta ulkomaille. Hän perustelee tätä sillä, että Suomessa pystytään tekemään romusta erikoisterästä, Suomessa suunnitellaan hiilineutraalia terästä ja sellusta tehdään ympäristöystävällisiä tuotteita ja sivuvirroista biopolttoaineita.

– On hassu ajatus, että ne (ilmastotavoitteet) veisivät jotain pois, koska me ollaan jo oltu edelläkävijöitä. Se on meidän kilpailuvaltti. Asiakkaat vaativat entistä ympäristöystävällisempiä tuotteita.

Varapuheenjohtaja Malm torjuu kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkäsen näkemyksen, että hallitusohjelmalta olisi pudonnut pohja pois.

– En ymmärrä sitä, koska hallitusohjelmassa on todettu, että talouslinja sopeutetaan suhdanteisiin ja meillä on juuri nyt se tilanne päällä. Hallitusohjelma on ajan tasalla.