Sosterissa ensimmäinen koronatartunta, koko Suomessa 626 varmistettua tartuntaa: Li Andersson toivoo vanhempia miettimään pienten lasten kouluun laittamista

Itä-Savon sairaanhoitopiirissä havaittu tartunta on peräisin ulkomaanmatkalta. Potilas on hyväkuntoinen ja kotihoidossa, kertoo johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen. Useat Lapin hiihtokeskukset sulkevat hissit jo tänään, asiakasmäärät olisivat muuten kasvaneet ja tartuntariski on ilmeinen. Finen mukaan yritysten asiakaskato ei riitä vakuutuskorvaukseen koronaepidemian aikana.

Timo Seppäläinen

Sosterin infektiopäivystykseen ja infektioasemalle kuljetaan jatkossa dialyysin nykyisestä ovesta, kertoivat uusista koronajärjestelyistä perjantaina Panu Peitsaro, Veikko Karvanen ja Jaana Luukkonen.
Sosterin infektiopäivystykseen ja infektioasemalle kuljetaan jatkossa dialyysin nykyisestä ovesta, kertoivat uusista koronajärjestelyistä perjantaina Panu Peitsaro, Veikko Karvanen ja Jaana Luukkonen.

Suomessa on sunnuntaihin mennessä todettu yhteensä 626 laboratoriovarmistettua koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.
Keskussairaaloissa on 43 sairaanhoitoa vaativaa potilasta, joista 12 on tehohoidossa.
Lauantaihin mennessä varmistettuja tautitapauksia oli tiedossa 521. THL on kerännyt luvut käsin suoraan sairaanhoitopiireiltä.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri tiedotti iltapäivällä ensimmäisestä vahvistetusta koronavirustartunnasta alueella.

– Itä-Savon sairaanhoitopiirissä Sosterissa on varmistunut testeissä ensimmäinen koronavirustartunta. Tartunta on peräisin ulkomaanmatkalta. Potilas on hyväkuntoinen ja kotihoidossa, kertoo johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen.

– Tartuntaketju on selvitetty, eikä se aiheuta lisätätoimia. Yksityisyydensuojan vuoksi voin kertoa vain sen, että tämä potilas on toiminut erittäin fiksusti ulkomailta palattuaan, kertoo Luukkonen Itä-Savolle.

Sosterista arvioitiin perjantaina, että alueella on vähäoireisiä tartunnan saaneita useita.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) vetosi lauantai-iltana pitkässä Facebook-kirjoituksessaan pienten lasten vanhempiin, jotta nämä eivät hallituksen uudesta linjauksesta huolimatta lähettäisi lapsia kouluun ellei ole pakko.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL muistutti lauantaina, että covid 19 -tartuntojen todellinen määrä Suomessa on todennäköisesti ilmoitettua korkeampi, koska kaikkia lieväoireisia ei testata.

THL:n mukaan lauantaihin mennessä Suomessa raportoiduista koronavirustartunnoista 61 prosenttia oli todettu miehillä. Valtaosa tartunnan saaneista on työikäisiä, 20–59-vuotiaita. Yli 70-vuotiaita on runsaat kymmenen.
Suomessa yksi ihminen on tähän mennessä kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Kyseessä oli hyvin iäkäs ihminen, joka asui Husin alueella. Hän kuoli perjantaina, ja kuolemasta kerrottiin lauantaina.

Useat Lapin hiihtokeskukset sulkevat hissit jo tänään, asiakasmäärät olisivat muuten kasvaneet

Lapin hiihtokeskuksista Ylläs, Levi, Luosto, Olos, Pallas ja Ounasvaara ovat päättäneet sulkea hissinsä tämän päivän jälkeen. Hiihtokeskusten yhteisen tiedotteen mukaan tilannekuva on muuttunut, kun lauantaina tuli tieto Lappiin suuntautuvista autojonoista. Asiasta uutisoi lauantaina Kauppalehti.

Lapland Hotels -ketjun ja useita Lapin hiihtokeskuksia omistava Pertti Yliniemi kertoi STT:lle, että yhtiö oli tehnyt aikaisin perjantaiaamuna ratkaisun ajaa alas keskusten toiminta hallitusti. Sunnuntain ratkaisu oli sitten todella raju.
– Päädyimme tähän ratkaisuun, kun näytti siltä, etteivät kansalaiset ole valmiita noudattamaan ohjeita. Me kannamme vastuun siten, ettemme pidä tietoisesti hissejä auki, Yliniemi sanoi.
– Osa hotelleista on jo suljettu ja niitä suljetaan koko ajan, kun asiakkaat lähtevät. Joku hotelleista voi olla vielä lauantaihin asti auki. Noudatamme tässä THL:n ja hallituksen ohjeita sekä määräyksiä.

Yliniemen mukaan aiempi perjantainen päätös ajaa keskukset alas hallitusti oli tehty tilanteessa, jossa ei ollut tietoa vielä Lappiin johtavista tartuntaketjuista.
– Tästä ratkaisusta ei välttämättä saa tyylipisteitä. Luulimme vielä perjantaina, että asiakasmäärät vähenisivät, mutta näin ei käynyt. Me pyrimme tällä ratkaisulla vähentämään kontakteja.
– Nyt ei ole laskettu euroja, vaan päätös on tehty muista syistä.
STT:n aiemmin tavoittama Visit Levin vt. toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari kertoi, että yhtiö oli lopettanut mökkien välittämisen.
– Nyt pitäisi ihmisten ymmärtää, että tämä sesonki on Lapissa käsitelty, Kivisaari sanoi STT:lle.

Sari Tauru

Laskettelurinteet Lapissa päättivät laittaa hommat pakettiin: Arkistokuva.
Laskettelurinteet Lapissa päättivät laittaa hommat pakettiin: Arkistokuva.

Hissilipun ostaneille rahat takaisin

Ylläksen, Levin, Luoston, Oloksen, Pallaksen ja Ounasvaaran yhteistiedotteen mukaan kaikille alkavalle viikolle hissilipun ostaneille palautetaan rahat takaisin.
Visit Levi kertoi jo perjantaina, että Leville varatut matkat voi nyt peruuttaa.
– Olemme kertoneet, että palautamme rahat ihmisille peruutuksista tai sitten siirrämme varauksia eteenpäin syksylle. Aika moni on halunnut siirtää varauksensa syksyyn, Kivisaari sanoi aiemmin sunnuntaina STT:lle.
Kivisaaren mukaan peruutuksia oli tullut viitisensataa. Yhtiö ei ota tällä hetkellä vastaan uusia varauksia.
Lapin poliisilaitos pyysi Twitterissä sunnuntaina ihmisiä tulemaan Lappiin vasta, kun epidemia on ohi.
– Epäitsekkyys on nyt päivän sana, poliisilaitoksen tviitti päättyi.
Aiempi pika+ täydennetty kauttaaltaan

Asiakaskato ei riitä vakuutuskorvaukseen

Epidemian aiheuttama asiakaskato ei oikeuta yrityksen toiminnan keskeytysvakuutuskorvaukseen, kertoo vakuutus- ja rahoitusneuvonta Fine.
– Yritysten toiminnan keskeytysvakuutukset antavat vakuutussuojaa toiminnan yllättävän keskeytymisen varalta vain vakuutusehdoissa määritellyissä tilanteissa.

Muunlainen keskeytyminen tai yritystoiminnan vaikeutuminen ei oikeuta korvaukseen, johtava lakimies Harri Isokoski sanoo Finen tiedotteessa.

Tavanomaisesti keskeytysvakuutukset korvaavat Finen mukaan joko yrityksen omaisuutta kohdanneen omaisuusvakuutuksen piiriin kuuluvan esinevahingon, esimerkiksi palon tai murron, aiheuttamaa toiminnan keskeytymistä tai vakuutuksessa yksilöidyn yrityksen avainhenkilön tapaturman tai sairauden aiheuttamasta työkyvyttömyydestä johtuvaa toiminnan keskeytymistä.

– Meneillään olevan koronavirusepidemian osalta yritys voi siten käytännössä saada keskeytysvakuutuskorvausta vain mahdollisesta laajasta henkilökeskeytysvakuutuksestaan, Isokoski sanoo.

Isokosken mukaan korvausta maksetaan ainoastaan siinä tapauksessa, että vakuutuksessa mainittu yrityksen avainhenkilö on joutunut työkyvyttömäksi koronavirusinfektioon sairastuttuaan ja työkyvyttömyys kestää yli vakuutuksessa sovitun omavastuuajan. Korvattavaksi voivat tulla aiheutunut liikevaihdon menetys tai ylimääräiset kustannukset vakuutussopimuksessa sovitun mukaisesti.

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Fine neuvoo asiakkaita heidän vakuutus-, pankki- ja sijoitusasioihin liittyvissä kysymyksissä ja ongelmatilanteissa. Neuvontapalvelun tavoitteena on edistää asiakkaiden oikeuksien toteutumista ja finanssialan hyvien käytänteiden kehittymistä. Finen toiminta perustuu Finanssivalvonnan, Kilpailu- ja kuluttajaviraston ja Finanssiala ry:n väliseen sopimukseen.

Juttua päivitetty Sosterin ensimmäisellä tartunnalla kello 15.30.
Lisätty Sosterin johtajaylilääkärin lausunto tartuntaketjusta kello 17.53.