Videokuva välittää hakkuutyöt metsänomistajan kotisohvalle: "Puhelin voi kuvata työmaata vaikka koko päivän"

Metsänomistajan ei tarvitse enää mennä metsään nähdäkseen, miten työt omalla palstalla sujuvat.

Katja Juurikko

Metsätöiden etenemistä voi nykyään seurata reaaliaikaisesti puhelimeen lähetettävän videokuvan ansiosta.

Metsänomistaja voi seurata töiden etenemistä metsäpalstalla nykyään omalla kotisohvallaan. Samalla voi tarvittaessa keskustella metsäkoneenkuljettajan kanssa.

Esimerkiksi Stora Ensolla on kokeiltu livekuvan lähettämistä WhatsApp-sovelluksella. Metsäkoneenkuljettaja ja metsänomistaja voivat soittaa toisilleen sovelluksella videopuhelun, ja välittää sen kautta reaaliaikaista liikkuvaa kuvaa metsätöistä.

Palvelua ei vielä ole otettu laajamittaisesti käyttöön, mutta metsäasiantuntija Esa Vanninen uskoo palvelun yleistyvän, kun tieto lisääntyy ja tekniikka kehittyy.

— Tulevaisuudessa esimerkiksi koneen puomissa voisi olla webkamera, joka seuraa kouran liikettä ja näyttää vielä puhelinta paremmin koneen työtä.

Tarvittava tekniikka on ollut olemassa jo pitkään, mutta sen hyödyntämiseen on herätty metsäalalla vasta hiljattain.

Livekuvan lähettäminen helpottaa kuljettajan ja metsänomistajan välistä vuoropuhelua. Työmaalla eteen tulevia kysymyksiä voidaan ratkoa nopeammin ja metsänomistaja saa reaalikaista tietoa työmaan tapahtumista.

— Metsänomistajalla on paljon valtaa ja hän pitkälti määrää, mitä metsässä tapahtuu. Livekuvan avulla voi näyttää kuvaa vaikka erikoisesta puusta ja kysyä, haluaako omistaja säilyttää sen, Vanninen selittää.

Katja Juurikko

Johannes Paunonen on vastikään kokeillut livekuvan lähettämistä kännykällä työmaalta.

Videopuhelut eivät haittaa työtä

Yrittäjä Johannes Paunonen Koneurakointi Isto Paasonen ky:stä kertoo, että metsäkoneenkuljettajat ovat käyttäneet sovellusta jo pitkään apuna työssään.

Livekuvaa hyödynnetään erityisesti silloin, kun koneeseen tulee metsässä vika, jota pitää selvittää yhdessä asentajan kanssa.

Livekuvan lähettämistä metsänomistajalle Paunonen on kuitenkin päässyt kokeilemaan äskettäin.

— Puhelin voi kuvata työmaata vaikka koko päivän. Työt eivät pysähdy, vaikka puhelin soi. Itse voi myös rajoittaa sitä, ottaako puhelun vastaan, hän pohtii.

Paunosen videopuhelun vastaanottajana on ollut Jaalan yhteismetsän metsänvartija Jarkko Koskela, joka uskoo, että etenkin etämetsänomistajat voisivat olla kiinnostuneita tämän tyyppisestä palvelusta.

Stora Enson Esa Vanninen sanoo, että metsänomistajalla on oikeus seurata palstalla tehtävää työtä. Reaaliaikaisen livekuvan avulla voidaan lisätä toiminnan luotettavuutta ja läpinäkyvyyttä.

Virtuaalimaailma avuksi metsänhoitoon

Stora Enso testaa metsänomistajilla parhaillaan VirtuaaliMetsä-sovellusta. Sen avulla metsänomistaja voi vierailla virtuaalisesti omassa metsässään. Sovelluksessa hyödynnetään kolmiulotteista grafiikkaa ja peliteknologiaa.

— Sovellus näyttää visuaalisesti, miltä metsä näyttää esimerkiksi harvennuksen jälkeen. Lisäksi siitä selviää, kuinka paljon toimenpide maksaa keskimäärin ja kuinka paljon se lisää metsän arvoa, kertoo Stora Enso Metsän viestintäjohtaja Satu Härkönen.

UPM Metsän kaupallinen johtaja Risto Laaksonen kertoo, että myös UPM tutkii erilaisia vaihtoehtoja visualisoida metsätietoja. Käytössä on jo UPM Metsäni-sovellus, jolla voi katsoa tietoja omasta metsästä.

Erityisiä kehitysalueita ovat Laaksosen mukaan virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus, joiden hyödyntämisen hän uskoo yleistyvän tulevaisuudessa.

Satu Härkönen huomauttaa, ettei monella omistajalla ole mahdollisuutta käydä katsomassa metsäänsä paikan päällä.

— Metsänomistajat ovat pitäneet sovelluksessamme siitä, että erilaisia metsän toimenpidevaihtoja pääsee katsomaan omalta kotisohvalta.