Ari Helmisen uutisanalyysi: Perustuslakivaliokunta pani hallituksen ruotuun – Kahvilat ja yökerhot eivät kuulu samaan pussauskoppiin

Ministeriöllä olisi ollut kuukausia aikaa erotella eri ravintolatyypit toisistaan, nyt se on tehtävä pikavauhtia.

Jussi Nukari / Lehtikuva

Ravintoloita koskevat rajoitukset koskevat koko maata vastoin perustuslakivaliokunnan linjauksia.
Ravintoloita koskevat rajoitukset koskevat koko maata vastoin perustuslakivaliokunnan linjauksia.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta pani hallituksen ruotuun viime viikolla, kun se näytti punaista valoa koronan testaa ja tule maahan -mallille sekä ravintoloiden massarajoituksille. Itse asiassa valiokunta toisti aikaisemman ravintoloita koskevan lausuntonsa.

Perustuslakivaliokunnan mukaan hallituksen esitys rajoittaa liikaa elinkeinovapautta, koska aukiolo- ja anniskeluaikoja sekä asiakasmääriä koskevat rajoitukset koskevat koko maata, jollei valtioneuvosto rajoita rajoitusten soveltamisalaa asetuksella. Sosiaali- ja terveysministeriön on tuotava uusi esitys pikavauhtia, jotta rajoituksia voidaan jatkaa lokakuun jälkeen.

Peruslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoi Uutissuomalaiselle, että viime torstaina tehty lausunto on identtinen alkukesästä annetun lausunnon kanssa.

– Perustuslakivaliokunnan alkuperäinen tavoite oli se, että rajoituksia tehdään siellä, missä ne olisivat tarpeellisia taudin leviämisen estämiseksi, Ojala-Niemelä sanoi.

Näin ei ole kuitenkaan toimittu. Hallitus on antanut koko maata kattavia massarajoituksia, vaikka opposition ohella hallituspuolueidenkin kansanedustajat ovat puhuneet alueellisten rajoitusten puolesta.

Oppositiota edustava perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) ihmettelee tilannetta.

– Perustuslakivaliokunta on antanut selvät nuotit valtioneuvostolle, että valtakunnallisesti samanlaisia massarajoituksia ravintoloille ei saisi laittaa. Jokaisen alueen kohdalla pitäisi erikseen arvioida, täyttyykö välttämättömyyden vaatimus. Tätä arviointia ei ole tehty.

Viime torstaina perustuslakivaliokunta lausui myös, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan on etsittävä keinoja erotella eri ravintolatyyppejä toisistaan, jotta esimerkiksi kahviloiden ja lounasravintoloiden toimintaa ei tarvitsisi rajoittaa siksi, että korona on levinnyt yökerhoissa. Tähän saakka hallituksen puolelta on vedottu siihen, ettei kyseistä jaottelua ole olemassa.

– Hallituksella on ollut seitsemän kuukautta aikaa tehdä muutoksia näihin elinkeinovapautta rajoittaviin säännöksiin, joilla pystytään erottelemaan tarkemmin, mitkä ravintolatyypit ovat oikeasti aiheuttaneet ongelmia. Aikaa tähän on ollut riittävästi, Häkkänen lataa.

Mallia olisi voitu hakea muun muassa Tilastokeskuksesta, joka pystyy luokittelemaan kahvilat sekä olut- ja drinkkibaarit erikseen. Nyt sosiaali- ja terveysministeriön on tehtävä edellä mainittu luokittelu pikavauhtia.

Häkkänen muistuttaa, että elinkeinovapaus ei ole mikä tahansa vapaus, jota voi rajoittaa. Se on yhteiskunnan moottori, joka luo työpaikat ja verotulot.

– Koronakriisi voi jatkua useamman vuoden, joten yhteenkään tarpeettomaan rajoitukseen ei ole varaa.

Häkkänen pitää ongelmana sitä, että valtioneuvostoa ei johdeta kokonaisuutena. Ministeriöt valmistelevat lakiesityksiä omissa siiloissaan. Työ- ja elinkeinoministeriö ei ole edes mukana rajoitusten valmistelussa.

Toivottavasti valmisteilla olevassa tartuntatautilain muutoksessa ministeriöt kuuntelevat toisiaan. Tartuntalakiin tehtävillä muutoksilla on tarkoitus vyöryttää päätösvaltaa alueille, koska tautitilanne on erilainen eri alueilla.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoo olevansa hallituksen kanssa samaa mieltä siitä, että mahdollisten rajoitusten pitäisi kohdistua vain sinne, missä niitä tarvitaan,

– Mutta me suhtaudumme vähän epäillen siihen, että päätös alueellisten rajoitusten käyttöönotosta sysättäisiin aluehallintoviranomaisille, Halla-aho sanoo.

Hän perustelee tätä kriteeristön väljyydellä, joka aiheuttaa sen, että kynnys ryhtyä toimenpiteisiin voi vaihdella alueittain.

– Vähän tämä haiskahtaa siltä, että pyritään sysäämään vastuu epäonnistumisista komentoketjussa alaspäin, koska hallitus varoo hysteerisesti virheitä ja kasvojen menetystä, Halla-aho sanoo.

Ravintolat taistelevat nyt olemassaolostaan. Ruokaravintoloiden asiakkaat ovat kaikonneet, koska lounas-asiakkaat, ulkomaalaiset turistit, liikeasiakkaat, teatterissakävijät ja riskiryhmäläiset ovat kadonneet.

Baarit ovat alkaneet houkutella asiakkaita eri konsepteilla ja hinnoilla. Helsingin Kalliossa baari markkinoi baariin menoa kavereiden kanssa ”taatun koronaturvallisesti” Yxcityistilaisuus-nimellä. Koko baari on mahdollista saada käyttöön, jos porukka juo vähintään 150 eurolla tunnissa.

Eräs tunnettu rymybaari mainostaa Out of Office -bileitä teemalla "periksi ei anneta — taistelemme bileiden puolesta". Happy hourin hanajuomat maksavat 2,95 euroa ja shotit irtoavat tiskiltä kolmella eurolla, kun niistä saa normaalisti pulittaa kolme kertaa enemmän. Kaikkea pitää yrittää, mutta sopii kysyä, pysyykö noilla hinnoilla ääni matalana, sylki suussa ja turvaetäisyys riittävänä.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen politiikan toimittaja.