Kosonen kysyy ministeriltä päiväkotien ryhmäkoosta — ”Ylityksiin on puututtava”

Jokainen päättäjä voisi tarkistaa ryhmäkokotilanteen omassa kunnassaan ja ministeriön pitää sitä valvoa.

Timo Seppäläinen

Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja kansanedustaja Hanna Kosonen on tavannut tähän mennessä presidentti Niinistöä henkilökohtaisesti vain presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotoilla.

Savonlinnalainen kansanedustaja Hanna Kosonen (kesk.) on tehnyt opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok.) kirjallisen kysymyksen varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen ylittymisestä.

Kosonen vieraili alkusyksyllä Kansanedustajat päiväkodeissa -teemaviikolla neljässä hienosti toimivassa päiväkodissa.

Kosonen on kuitenkin saanut päiväkotien henkilökunnalta eri puolilta Suomea huolestuttavaa palautetta siitä, miten monet kunnat säästävät lainvastaisesti sallimalla jatkuvasti päiväkotien ylisuuret ryhmäkoot.

Lain mukaan päiväkotien ryhmäkoot saavat ylittyä tilapäisesti ja satunnaisesti, mutta ylitys ei saa kestää kokonaista hoitopäivää.

— Käytännössä ylisuuret ryhmäkoot ovat kuitenkin monien päiväkotien arkea päivästä toiseen, koska kunnat tulkitsevat ohjeistusta kirjavasti. Tilanne on kestämätön niin henkilökunnalle kuin lapsille.

Osa ongelma rakentuu puolipäivähoidossa olevien lasten määrän kasvusta. Puolipäiväiset eivät virallisesti saisi olla hoidossa samaan aikaan, mutta kunnat kiertävät tätä vaatimusta.

Kososen mukaan joissakin päiväkodeissa säästöjä haetaan varhaiskasvatuslain tavoitteiden vastaisesti sillä, ettei sijaisia hankita henkilöstön sairauslomien ja koulutuspäivien ajaksi.

Hän haluaa muistuttaa siitä, että lainmukaiset ryhmäkoot mahdollistavat lasten yksilöllisen huomioinnin ja auttavat kasvattajia jaksamaan tärkeässä työssään.

— Päättäjät voisivat tarkistaa ryhmäkokotilanteen omassa kunnassaan. Ministeriön on alettava valvoa päiväkotien ryhmäkokojen ylittymistä ja tarkennettava henkilöstömitoitusta koskevaa ohjettaan.

Opetusministerin täytyy vastata kysymykseen kolmen viikon kuluessa.

Simo Härkönen

Simo Härkönen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.