Poliisi ampui miestä vatsaan Vaasassa — kyseessä jo toinen kerta, kun poliisi ampuu ihmistä tänä viikonloppuna

Poliisi ampuu ihmisiä kohti erittäin harvoin.

Marleena Liikkanen

Poliisi on joutunut käyttämään asetta viikonlopun aikana kahdesti, Helsingissä ja Vaasassa. Arkistokuva.

Poliisi on ampunut miestä vatsaan lauantain ja sunnuntain vastaisena yönä. Pohjanmaan poliisilaitoksen lähettämän tiedotteen mukaan ampumatapaus sattui Vaasassa noin kello 1.

Poliisin mukaan mies tuli aseistautuneena kohti poliisia eikä totellut poliisin käskyjä. Tiedotteessa ei kerrota tarkemmin, miten mies oli aseistautunut ja kuinka uhkaava tilanne oli.

Poliisin ampuma mies kuljetettiin sairaalaan. Hänen vammoistaan ei ole toistaiseksi tietoa.

Tapahtumaa tutkitaan virkamiehen väkivaltaisena vastustamisena. Tapauksen tutkintavastuu on Sisä-Suomen poliisilaitoksella. Valtakunnansyyttäjävirasto puolestaan arvioi poliisin aseenkäytön.

Kyseessä on jo toinen tapaus tältä viikonlopulta, kun poliisi joutuu turvautumaan aseeseen. Lauantaiaamuna poliisi ampui Helsingin Herttoniemenrannassa sekavasti käyttäytynyttä miestä, joka juoksi poliisia kohti veitsi kädessään eikä totellut käskyjä.

Mies oli käyttäytynyt uhkaavasti myös sivullisia kohtaan.

Herttoniemen tapahtumaa tutkitaan nimikkeellä virkamiehen väkivaltainen vastustaminen, ja jutun tutkintavastuu on siirretty Itä-Uudenmaan poliisilaitokselle. Valtakunnansyyttäjänvirasto arvioi erikseen, oliko poliisin aseenkäytölle edellytyksiä.

Viikonloppu on ollut todella poikkeuksellinen, sillä poliisi joutuu käyttämään Suomessa asetta vain äärimmäisen harvoin. Poliisiammatti­korkeakoulussa heinäkuussa 2016 valmistuneen selvityksen mukaan poliisi on ampunut vuosina 2003–2013 Suomessa yhteensä 122 laukausta.

Samaisen selvityksen mukaan poliisi käytti vuonna 2015 ampuma-asetta 24 kertaa. Samana vuonna poliisi puolestaan uhkasi käyttää ampuma-asetta 47 kertaa.

Vertailun vuoksi esimerkiksi etälamautinta käytettiin samana vuonna 305 kertaa.

Lue uutinen HS:n sivuilta.

Joonas Laitinen, HS

henri.pitkanen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat

Kommentoidut