Hullu mies Rantasalmelta pitää ikioman minifestarin Kulttuurikellarilla — Mika Juusela ei ole vielä kokeillut, kuinka sujuu kahden huiman monologin esittäminen peräjälkeen, ainakin yleisö saa haukkoa henkeään

Lauantaina ja sunnuntaina kannattaa teatterifanin suunnata Kulttuurikellarille. Mika Juusela esittää kahteen otteeseen kaksi huikeaa monologia, Viikset ja Broken Melodies. Tätä hän ei ole vielä kokeillut kertaakaan.

Timo Seppäläinen

Broken Melodies -monologissa soi harmonikka uudella tavalla. Näyttelijä Mika Juusela järjestää Kulttuurikellarille yhden miehen kahden päivän teatterifestarin: hän esittää sekä lauantaina että sunnuntaina kaksi loisteliasta monologia.
Broken Melodies -monologissa soi harmonikka uudella tavalla. Näyttelijä Mika Juusela järjestää Kulttuurikellarille yhden miehen kahden päivän teatterifestarin: hän esittää sekä lauantaina että sunnuntaina kaksi loisteliasta monologia.

Mika Juuselan päätä ei palella: hän esittää lauantai-iltana ja sunnuntaina peräkkäin kaksi vaativaa monologia. Eli kumpanakin päivänä kummatkin: ensin monologi Viikset, sitten monologi Broken melodies.

— En ole kokeillut vielä kertaakaan, kuinka se onnistuu, nauraa Juusela, Rantasalmen Teatteri Fennican kantava voima.

— Gogolin teksteihin perustuva Viikset on isompitöinen esittää. Siinä on paljon tekstiä ja paljon rooleja tehtävänä, vaikka se onkin paljon karsiutunut esityskertojen myötä. Niinpä esitän sen ensin, sitten on väliaika, sitten Broken melodies.

Mika Juuselan virtuoottiset yhden miehen esitykset ovat saaneet sulaa ylistystä. Eikä yksin esiintyminen ole raskasta?

— Ei, sehän on päinvastoin todella hauskaa. Saa itse tehdä kaiken, saa tehdä niin paljon kuin jaksaa ja sielu sietää. Siinä on valtavaa riemukkuutta.

Viikset on absurdin huumorin mestariteos Nikolai Gogolin maailmasta. Se ei ole elämäkerta eikä kooste kirjojen parhaita paloja. Viikset on tislattua gogolmaista hulluutta.

Mika Juusela muuttuu mitä merkillisimmiksi hahmoiksi ja luo ympärilleen ihmeellisen maailman, jossa hauskuus ja hulluus ovat vieri vieressä.

Monologissa teatterinjohtaja Maxim Teljakov valjastaa nelivaljakot ja karauttaa Nikolai Gogolin omaperäiseen maailmaan. Kuin humalaisen ajurin ohjaamana Teljakovin valjakot harhailevat ristiin rastiin läpi kirjailijan teosten ja henkilöhistorian.

Tämä fiktiivinen Teljakov yhdistää taiteen ja tosielämän, ottaa totta sieltä, tarua täältä ja keksii loput itse. Hänen mottonsa on: "Todellisinta minussa ovat viikseni."

Viikset nähtiin muun muassa Tampereen teatterikesässä. Se on vieraillut myös Savonlinnan teatterissa, kiertänyt ympäri Suomea myös koulunäytöksissä.

Viikset-monologi vie Gogolin hulluun maailmaan. Mukana teatterinjohtaja Teljakov eli Mika Juusela sekä jänis.

— Teosta on tilattu paljonkin. Epätavallisin tilaus oli häihin. Kysyin ihmeissäni, haluaako hääpari varmasti juuri Viikset, joka ei ole varsinaisesti hääteos.

— Sekä sulhanen että morsian olivat nähneet Viikset ja kertakaikkisesti halusivat sen. Niinpä esitin sen häissä, ja menestys oli suuri, nauraa Juusela.

— Viikset vaatii paljon myös fysiikalta. Esityksen jälkeen on läpimärkä.

Broken melodies on jotain aivan muuta. Siinä teksti on toissijainen. Musiikki, oleminen, näytteleminen tärkeintä.

— Viiksissä oli valtavasti tekstiä, ja niin ajattelin, että

Broken melodies -esityksessä on kaikkea muuta. Teatterissahan kyse ei ole tekstistä, se on vain yksi osa kokonaisuutta.

Päähenkilö on harmonikan korjaaja, jonka maailma menee sekaisin, kun tuolista puuttuu yksi jalka.

Juusela ei osaa oikeasti soittaa harmonikkaa. Siitä huolimatta hänellä produktiossa useita useita harmonikka, joilla päähenkilö luottaa ihmeellisiä ääniä.

— Harmonikka on soittimena kiehtova, jo visuaalisesti.

— Teatteri Fennicalle on kertynyt paljon harmonikkoja, suurin osa toimimattomia. Ihmiset ovat tuoneet rekvisiitaksi, ja nyt ne pääsevät käyttöön, kertoo Juusela

Tärkeää on myös laulu. Käytössä on looppari, jonka avulla Juusela voi laulaa itsensä kanssa moniäänisesti.

Mitä mies laulaa? Ja miksi harmonikasta on vain puolet jäljellä? Onko hän surullinen vai rakastunut, iloinen? Mikä on Broken melodies?

— Tämä ei ole näytelmä eikä konsertti, ei monologi, ei esitelmä, ei performanssi. Tämä on jotain omaansa, sanoo Juusela.

— Monelle teatterissa kävijälle on tärkeää, että on väliaika. Näissä monologeissa sitä ei ole ollut, mutta nyt, kun esitän kaksi peräkkäin, on välissä tietenkin väliaika. Monologit kestävät yhteensä pari tuntia, välissä siis väkiaika, molempina päivinä, kertoo Mika Juusela.

Mika Juusela: Gogolin Viikset ja Broken melodies Kulttuurikellarilla 4.5. klo 19 ja 5.5 klo 14. Teatteri Fennica.