Itsemurhan tehneitä muistetaan sunnuntaina valtakunnallisella kynttilätapahtumalla

Valtakunnallinen itsemurhan tehneitä muistava kynttilätapahtuma järjestetään tänä vuonna pääasiassa verkossa.

Taru Hokkanen

Kynttilätapahtumalla muistetaan kuolleita, mutta myös pyritään tuomaan lohtua läheisensä menettäneille.
Kynttilätapahtumalla muistetaan kuolleita, mutta myös pyritään tuomaan lohtua läheisensä menettäneille.

Itsemurhan tehneitä muistetaan sunnuntaina 15. marraskuuta, kertoo Mielenterveyden keskusliitto tiedotteessaan.

Valtakunnallinen kynttilätapahtuma järjestetään tänä vuonna verkossa. Lisäksi järjestetään ulkotapahtumia eri puolilla Suomea, joissa sytytetään kynttilät itsemurhan uhreina kuolleiden muistolle. Tukea saa ja muisteluun voi osallistua myös verkossa.

Kynttilätapahtuma järjestetään nyt 29. kerran. Tapahtuman aloitti vuonna 1992 Mielenterveyden keskusliitto.

Vuodesta 1998 tapahtuma on järjestetty yhteistyössä Surunauhan kanssa, joka on valtakunnallinen vertaistukijärjestö itsemurhan tehneiden läheisille.

Kynttilätapahtuma kunnioittaa itsemurhan kautta kuolleiden muistoa ja pyrkii tuomaan lohtua läheisensä menettäneille. Itsemurhien määrä puolittui huippuvuodesta 1990 vuoteen 2014, mutta viime vuosina hyvä kehitys näyttää pysähtyneen. Vuonna 2018 Suomessa tehtiin 810 itsemurhaa.

Kynttilätapahtuma aloittaa valtakunnallisen Mielenterveysviikon, jonka teemana on tänä vuonna avun hakeminen mielenterveysongelmiin mahdollisimman varhain. Viikkoa vietetään otsikolla Mistä tietää?

Valtakunnallinen kynttilätapahtuma lähetetään suorana lähetyksenä Mielenterveyden keskusliiton Youtube-tilillä Helsingin keskustakirjasto Oodista kello 16 alkaen.

Ohjelmassa on läheisensä itsemurhan kautta menettäneen Johanna Haapajärven puheenvuoro. Itsemurhien tilanteesta ja avun lähteistä keskustelevat Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka ja Surunauha ry:n toiminnanjohtaja Riika Hagman-Kiuru. Tapahtuman juontaa toimittaja Laura Rantanen ja musiikista vastaavat Anna Hanski ja Jussi Liski.

Surunauhan vertaistukijat päivystävät Tukinet-palvelun chatissa 15. marraskuuta kello 16–18. Chatissa voi keskustella vapaasti läheisen itsemurhaan liittyvistä ajatuksista ja tunteista tai elämästä läheisen menetyksen jälkeen. Tukichattiin pääsee tästä.

Tapahtuman tunnus sosiaalisessa mediassa on #kynttilätapahtuma2020.