Ari Helmisen uutisanalyysi: Luvassa värikäs kaksintaistelu – Saarikko veti heti useassa asiassa pesäeroa Kulmuniin

Siinä missä Kulmunista saa ajoittain kuvan, että hän on "oppositiossa", Saarikko korosti sitoutumistaan hallitukseen.

Markku Ulander / Lehtikuva

Keskustan kansanedustaja Annika Saarikko kertoi ehdokkuudestaan Annalan huvilalla Helsingissä torstaina, sillä ympäristö kertoo paljon puolueen arvoista.
Keskustan kansanedustaja Annika Saarikko kertoi ehdokkuudestaan Annalan huvilalla Helsingissä torstaina, sillä ympäristö kertoo paljon puolueen arvoista.

Nyt se on varmaa. Keskustan puheenjohtajakisasta on tulossa kahden naisen kisa, sillä kansanedustaja Annika Saarikko kertoi torstaina haastavansa istuvan puheenjohtajan Katri Kulmunin.

Istuvan puheenjohtajan haastaminen on ison kynnyksen takana. Saarikko kuitenkin teki sen, koska hänestä keskustan tilanne on vaarallisen huono ja hän on saanut lukuisia vetoomuksia, joissa on kannettu syvää huolta keskustasta.

– Kysymys on siitä, onko keskusta uskottava vaihtoehto, Saarikko kertoi tiedotustilaisuudessaan.

Hän jatkoi, ettei syyksi riitä velvollisuuden tunne. Tarvitaan sisäistä paloa ja sitä häneltä löytyy. Hän ei halua olla ihminen, joka jää istumaan nurkkapöytään.

Saarikko on monissa mielipidetiedusteluissa ennakkosuosikin asemassa. Hänen tukijoukoistaan huomautetaan, ettei tähän pidä tuudittautua.

Saarikon sotkamolainen tukija kertoi, että tärkeintä on oma peli kuten pesäpallossa. Saarikon vahvuutena pidetään sitä, että hän kantaa vastuuta ja pystyy yhdistämään keskustassa vellovat erilaiset ajatussuunnat.

Puheessaan hän kertoi, että keskustassa on konservatiiveja ja liberaaleja, maalaisia ja kaupunkilaisia. Yhtenä jakolinjana on myös etelä ja pohjoinen.

Saarikko korosti, että leimaaminen ja lokerointi pitää lopettaa. Tärkeintä on suvaitsevaisuus ja toisten kunnioittaminen.

Saarikko otti vahvasti kantaa nykyisen hallitusyhteistyön puolesta ja muistutti keskustan sillanrakentajan roolista. Tämä oli pieni näpäytys Kulmunille, sillä ajoittain on ollut vaikea erottaa, puhuuko valtiovarainministerin tehtävät jättänyt Kulmuni hallitus- vai oppositiopuolueen puheenjohtajan suulla.

Myös Saarikon ja Kulmunin EU-politiikassa on nähtävissä sävyeroja. Kulmuni on peräänkuuluttanut laajaa kansalaiskeskustelua EU:n liittovaltiokehityksestä, yhteisistä vastuista ja yhteisestä finanssipolitiikasta.

Saarikko kertoi torstaina, että on erittäin hyvä asia, jos keskustan Oulun puoluekokouksessa käydään keskustelua EU:sta. Hän kuitenkin korosti, että keskusta on sitoutunut siihen kokonaisuuteen, mistä EU-johtajat sopivat viime viikolla. EU:n tulevaan rahoituskehykseen voidaan olla tyytyväisiä samoin kuin elpymispakettiin.

Vuosi sitten ennen Kouvolan puoluekokousta keskustan varapuheenjohtaja Kulmuni yritti tehdä pesäeroa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) harjoittamaan politiikkaan. Nyt hänestä saa ajoittain kuvan, että hän on "oppositiossa" hallituksen harjoittamaa politiikkaa vastaan.

Ei liene sattumaa, että Saarikko korosti torstaina vakautta, sitoutumistaan hallitukseen ja tukeaan pääministeri Sanna Marinille (sd.). Toimintakykyinen hallitus on Suomen ja myös keskustan etu, Saarikko sanoi. Toki hän sanoi, että keskusta tulee pitämään kiinni kynnyskysymyksistään, joita se asetti hallitukseen menemiselle.

Kulmuni kertoi ennen Kouvolan puoluekokousta, ettei hän hyväksy keskustan jäämistä kymmenen prosentin puolueeksi, jollainen keskusta on yhä. Saarikko asetti sanansa varovaisemmin. Politiikassa pitää asettaa välitavoitteita, jottei uuvu matkalla. Nyt tarvitaan pitkän matkan lenkkitossuja.

Naiskaksikon erottaa myös siitä, ettei Saarikko aio kerätä nimilistaa tukijoistaan, niin kuin Kulmuni teki ennen Kouvolan kokousta ja tekee myös nyt. Saarikko kertoi luottavansa puoluekokousedustajiin, mikä myös oli näpäytys Kulmunille.

Odotettavissa on värikäs kahden naisehdokkaan kaksintaistelu, sillä muita ehdokkaita ei ole ilmoittautunut kisaan.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen politiikan toimittaja.