Ylivoimaisesti tärkein tuontiromu on ruostumaton teräs — Suomesta viedään romukultaa ja -hopeaa

Suomalaiset yritykset ostavat ulkomailta romua ja jätettä selvästi enemmän kuin vievät. Romun ja jätteen kaupan alijäämä oli viime vuonna reilut puoli miljardia euroa.

Ylivoimaisesti tärkein tuontiromu on ruostumaton teräs — Suomesta viedään romukultaa ja -hopeaa

Suomalaiset yritykset ostavat ulkomailta romua ja jätettä selvästi enemmän kuin vievät. Romu- ja jätekauppa on alijäämäisempää kuin maamme ulkomaankauppa yleisesti ottaen. Romun ja jätteen kaupan alijäämä oli viime vuonna reilut puoli miljardia euroa.
Tullin viimeisin tilasto vihjaa kuitenkin tilanteen nopeasta muutoksesta. Nousukausi näkyy romun ja jätteen viennin arvon hurjana kasvuna. Tammi—toukokuussa viennin arvo kasvoi 58 prosenttia, tuonnin arvo kasvoi 39 prosenttia.
Tuodusta romusta 84 prosenttia oli viime vuonna ruostumatonta terästä. Alkuvuodesta ruostumattoman teräksen osuus oli noussut jo 87 prosenttiin. Ruostumattomasta teräksestä maksettiin viime vuonna kaikkiaan 715 miljoonaa euroa.

Mistä ruostumatonta terästä Suomeen tuodaan ja kuinka paljon, sitä emme voi tietää, koska tieto on salaista.
Yritys voi pyytää Tullia salaamaan kauppaa koskevat tiedot, jos yritys voitaisiin tilastosta tunnistaa ja ja siitä aiheutuisi haittaa yrityksen liiketoiminnalle.
On perusteltua olettaa, että salauksen pyytäjä on Outokumpu. Yhtiö kertoo olevansa ruostumattoman teräksen johtavia tuottajia maailmassa. Samalla yhtiö korostaa, että sen tuottaman ruostumattoman teräksen kierrätyssisältö on markkinoiden korkein, 87 prosenttia.
Muutakin romua Suomeen tuodaan, esimerkiksi kuparia, rautaa alumiinia ja volframia, mutta ruostumattomaan teräkseen verrattuna vähän. Myös keräyspaperia ja -pahvia tuodaan.

Romua ja jätettä vietiin Suomesta viime vuonna 284 miljoonan euron arvosta. Viennistä Tulli julkaisee myös määrän, joka oli viime vuonna 588 000 tonnia. Kun tiedetään määrä ja arvo, voidaan laskea keskihinta: 48 senttiä kilo.
Keskihinta on kuitenkin turha tieto, koska viennin sisältö on hyvin moninainen. Suomesta viedään romuna ja jätteenä metallipuolelta kuparia, alumiinia, rautaa, terästä, kultaa, hopeaa ja lyijyä. Neljä ensimmäistä romumetallia muodostavat arvoltaan 50 prosenttia viennistä.
Norjaan vietiin viime keväänä 440 kiloa romukullaksi ilmoitettua metallia. Kilohinta oli 25 000 euroa. Se on hyvä hinta romulle sillä kilon harkosta uutta puhdasta kultaa pyydettiin alkuviikosta 36 000 euroa.
Metallien lisäksi Suomesta vietiin akkuja ja paristoja, keräyspaperia ja -kartonkia sekä muovia.

Markku Kämppilä

Markku Kämppilä

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.