Paperiteollisuuden lakko päättyi, mekaanisen metsäteollisuus ei vielä päässyt sopuun

Paperiteollisuuden lakko ja työsulku päättyivät maanantaina, kun Paperiliitto ja Metsäteollisuus hyväksyivät valtakunnansovittelijan antaman sovintoehdotuksen paperiteollisuuden työkiistassa.

– Lakossa olleet työntekijät palaavat töihin heti seuraavan työvuoroon, kertoi Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala valtakunnansovittelijan toimistolla.

Sopimuksessa kiky-tunnit poistuvat, mutta niiden tilalle paperi-, kartonki- ja sellutehtaiden käyntiaika pitenee 24 tunnilla. Vuotuinen käyntiaika pidentyy lyhentämällä juhannusseisokin kestoa. Palkkaratkaisu noudattelee yleistä linjaa eli 3,3 prosenttia 25 kuukauden sopimusjaksolla. Mekaanisen metsäteollisuuden sovittelu päättyi maanantaina ilman neuvottelutulosta.

Kikyt poistuivat toimihenkilöiden sopimuksesta

Palkattomat kiky-tunnit poistuivat myös Teknologiateollisuuden toimihenkilöiden uudesta työehtosopimuksesta. Niiden tilalle on luotu uusia työaikamalleja, kuten muissakin teknologiateollisuuden alalla tähän asti solmituissa työehtosopimuksissa.

Teknologiateollisuuden neuvottelujohtaja Jarkko Ruohoniemen mukaan ratkaisun työaikaelementit ovat erilaisia kuin neuvottelukierroksella aiemmin tehdyissä sopimuksissa.

– Työaikaratkaisussa on otettu huomioon nimenomaan teknologiayritysten tarpeita toimihenkilötyössä, hän sanoi tiedotteessa.

Teknologiateollisuus ja Ammattiliitto Pro hyväksyivät sopimuksen maanantaina edellisenä yönä saavutetun neuvottelutuloksen mukaisesti.

Palkankorotukset noudattavat niin sanottua yleistä linjaa. Sopimus korottaa palkkoja 3,3 prosenttia 25 kuukauden aikana.