Tonteista, taloista ja vähän viitasammakoistakin - kysymyksiä ja vastauksia Mikkelin Asuntomessuista

MIkkelin Asuntomessujen avajaiset ovat tänään.

Mari Koukkula

Viitasammakko on Kirkonvarkauden messualueen alkuperäisasukas.

Miten Mikkelin messualue eroaa aiemmista?
Messualue on noin puolitoista kertaa suurempi kuin messualueet yleensä ja rakenteilla olevien talojen keskikoko on keskimääräistä hieman pienempi. Lisäksi alue on houkutellut asukkaikseen hyvin monipuolisesti erilaisissa elämänvaiheissa olevia rakentajia. Mikkelissä messutalojen keskikoko on myös jonkin verran pienempi kuin esimerkiksi viime vuonna Seinäjoella. Messutalojen keskipinta-ala Mikkelissä on alle 150 neliötä, kun se viime vuonna oli yli 170 neliötä.

Millaista asumista messuilla halutaan esitellä?
Kaupunkisuunnitteluun liittyvää osaamista ja sitä, kuinka olemme suunnitelleet asuinalueen, joka tukee yhteisöllisyyden lisäksi uusiutumista ja lepoa. Mukana on myös erilaisia asumisia helpottavia innovaatioita ja taloteknisiä ratkaisuja. Neljä erilaista ja erihintaista korttelialuetta ovat houkutelleet asukkaikseen hyvin erilaisissa elämäntilanteissa olevia perheitä.

Millaisia vaatimuksia talojen ulkonäölle on asetettu?
Kaupunki ei ole asettanut erityisiä vaatimuksia. Ainoastaan katon harjan suunta oli määritetty Valo-korttelissa. Rakentajien avuksi toteutetussa laatu- ja ympäristöohjeessa on tuotu esille se, että tontin tulisi muodostaa yhtenäinen kokonaisuus, jossa rakennukset, piharakenteet ja sisustukset sekä ympäröivä luonto sopivat toisiinsa.

Millaisia trendejä rakennusmateriaaleissa on nähtävissä?
Teräksen käyttö eri tavoin nousee varmasti yhdeksi kiinnostavaksi yksityiskohdaksi. Puurakentamisen määrä alueella on myös huomattava.

Millaisia määräyksiä on piharakentamisesta? Voivatko asukkaat tehdä mielensä mukaan?
Mikkelin kaupunki luottaa ohjeistuksiin ja neuvontaan. Messutoimisto esitteli rakentajille alueen erityispiirteitä sekä maastosta johtuvien korkeuserojen huomioimista. Olemme tarjonneet rakentajille maksutta myös puutarhaneuvoksen palveluita.

Millaista vuokra-asumista messualueella on?
Alueen eteläkärjessä on kymmenen yksikerroksista rivitaloasuntoa Saimaan rannalla.

Millaista alue on maastoltaan ja eläimistöltään?
Maisemallisesti vaihtelevaa mäntyvoittoista kangasmaastoa. Siellä täällä on liito-oravien suosimaa haapaa ja ranta-alueilla viitasammakoiden suosimaa saraa. Tiet, puistot ja rakennuspaikat on pitänyt suunnitella siten, että liito-oravalle tärkeät puut säilytetään ja sen kulkureitit turvataan jättämällä suuria puita korkeintaan 20 metrin päähän toisistaan. Matalassa ruovikkoisessa rannassa viihtyvät viitasammakot tarvitsevat rauhaa varsinkin kutuaikana. Siksi niille on jätetty pitkä pätkä rantaviivaa.

Pääseekö asuntomessuilla uimaan?
Messualueella ei ole uimarantaa, jossa on pukusuoja, roska-astioita, wc-mahdollisuus, pelastusrengas ja ilmoitustaulu. Yksi kaupungin parhaiksi äänestetyistä uimarannoista hyppytorneineen sijaitsee noin kilometrin päässä Kaihulla, aivan Mikkelipuiston kupeessa.

Millaisia puistoja ja ulkoilumahdollisuuksia alueella on?
Kolme puistoaluetta, rantareitti sekä Huldanrannan nuotio- ja maisemankatselupaikka. Puistoalueista keskimmäinen on perheen pienimpien mieleen, sillä siellä sijaitsee mm. kaupungin pisin tasapainorata. Pohjoisimmalla puistoalueella on aikuisille suunnatut ulkokuntolaitteet sekä parkour-kuutio.

Millaista ruokaa saa messujen ravintoloissa?
Messualueelta löytyy useita ravintoloita, kahviloita, kioskeja ja pikaruokapaikkoja.

Mitä messuilla on lapsille?
Messualueella on lapsiparkki Muksula, jonne voi jättää 2–7 -vuotiaat lapset lastenhoitajien seuraan leikkimään, lukemaan ja askartelemaan vanhempien messukierroksen ajaksi. Messualueella on myös monipuolinen, yli kolmivuotiaiden lasten leikkejä varten suunniteltu leikkipuisto, parkour-kuutio sekä ulkokuntoilulaitteet.

Mitä messuille on viherpeukaloille?
Esillä on kolmisenkymmentä erilaista tapaa rakentaa piha-alue. Oheiskohde Mikkelipuiston mallipuutarhat ovat erinomainen lisä messualueen tarjontaan, sillä osa pihoista jää ainakin jossain määrin luonnontilaisiksi. Mikkelipuistossa on yritysten ja yhteisöjen suunnittelemia ja rakentamia mallipuutarhoja tuotteineen, kasveineen sekä ideoineen.

Mitä tarkoittaa Kirkonvarkaus?
Nimitys juontaa aikaan, jolloin Saimaan rantamille levittäytyneistä asuinkunnista kuljettiin kirkkoon veneillä. Mikkelin Kirkkopuistossa sijainnut kirkko näkyi kauas, ja kerrotaan, että se hävisi venematkalaisilta näkyvistä siinä kohdassa, jossa on nykyisin Kirkonvarkauden silta. Kirkko meni piiloon ja siitä nimi Kirkonvarkaus.

Mistä tulevat messualueen katujen nimet?
1800- ja 1900-luvuilla Mikkelissä vaikuttaneista poliitikoista, kauppiaista ja muista historiallisista merkkihenkilöistä.

Yhdistetäänkö asuntomessualue kaupunkirakenteeseen lisärakentamisella?
Kyllä. Asuntomessualue on pieni osa Kirkonvarkauden asuinaluetta jonka rakentaminen jatkuu heti messujen jälkeen.

Milloin asukkaat pääsevät asumaan?
Kolme päivää messujen päättymisen jälkeen.

Mihin tulee lähin kauppa?
Lähimmät kaupat ovat kahden kilometrin päässä.

Missä ovat lasten koulut? Entä päiväkoti?
Lähin koulu on Moision koulu kahden kilometrin päässä. Lähin päiväkoti on 500 metrin päässä, mutta alueelle on suunnitteilla myös uusi päiväkoti messujen jälkeen.

Onko messualueella vielä rakentamattomia tontteja?
Kirkonvarkauden asuinalueella on kaikkiaan 100 tonttia joista nyt rakentuu 30. Loput tontit tulevat myyntiin messujen jälkeen.

Osallistu keskusteluun

Itä-Savo