Keskustakonkari Sirkka-Liisa Anttila: ”Keskustan järjestökenttä ei ole vahva esimerkiksi Helsingissä”

Keskustan puoluekokouksessa lauantaina vieraillut Anttila sanoo, että tapahtumia pitäisi järjestää asioiden ympärille, ei niinkään puolueen kilven alla.

Lumikki Haaja

Sirkka-Liisa Anttila uskoo, että ihmiset kiinnostuvat politiikasta, kun tapahtumia järjestetään asian eikä niinkään puolueen ympärille.
Sirkka-Liisa Anttila uskoo, että ihmiset kiinnostuvat politiikasta, kun tapahtumia järjestetään asian eikä niinkään puolueen ympärille.

Keskusta on ristiriitaisessa tilanteessa siinä mielessä, että osa huutaa paluuta alkiolaisille juurille ja osa pitää ääntä eteläisen Suomen suurten kaupunkien valloittamisen välttämättömyydestä.

Esimerkiksi Helsingin vaalipiirissä keskusta on ynnä muut -osastossa. Keskustalla ei ole tällä hetkellä ainoatakaan kansanedustajaa Helsingistä.

Pitkän uran keskustapoliitikkona tehnyt Sirkka-Liisa Anttila sanoo, että näkymättömyys esimerkiksi Helsingissä on järjestökentän heikkoutta.

— Esimerkiksi Helsinkiin on muuttanut valtava määrä ihmisiä maakunnista. Joukossa on tietysti myös keskustalaisia. Ongelmana on kuitenkin ollut se, että pääkaupunkiseudulla keskustalla ei ole ollut paljon aktiivisia toimijoita.

Tapahtumia asioiden ympärille

Hän jatkaa, että ensimmäisen askel etelän suurten kaupunkien haltuun ottamisessa on järjestökentän kehittäminen ja vahvistaminen.

— Keskustan täytyy tässä tilanteessa löytää uusia tapoja, joilla ihmiset saadaan kiinnostumaan politiikasta. Se onnistuu siten, että tapahtumia järjestetään asioiden ympärille, ei niinkään keskustan kilven alla.

Anttila uskoo, että suurin osa ihmisistä on kiinnostunut politiikasta, kun asiat esitetään oikealla tavalla.

— Asioita pitää avata entistä enemmän: mitkä asiat ovat pöydällä, miksi niitä asioita ajetaan, ja mitä ne asiat merkitsevät ihmisille.

”Puolueelle ei jäänyt aikaa”

Anttilan mielestä viime vaalikaudella pääministerin ja keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän aika meni Suomen ja EU:n asioita hoitaessa, eikä puolueen asioiden hoitamiseen jäänyt aikaa lainkaan.

— Esitin useammankin kerran, että kun pääministerin aika menee muualla, pitäisi joku puolueen varapuheenjohtajista vastuuttaa pitämään huolta puolueesta.

Hänen mukaansa tällaisessa tilanteessa ei olisi syntynyt valtataisteluongelmaa, kun puolueen johtamisen tavoista olisi käyty puolueen johdossa säännöllisiä keskusteluja.