Omakotiliitto ja Kiinteistöliitto: ”Asumismenojen kasvun vauhti ylittää ansiotulojen kasvuvauhdin”

Asumismenojen arvioidaan kasvavan vuoden 2019 loppuun mennessä 2,5 prosenttia.

Asumismenojen kasvun vauhti ylittää ansiotulojen kasvuvauhdin, todetaan Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton yhteisessä lausumassa.

Asumismenot kasvavat sellaista vauhtia, että ansiotulojen kasvuvauhti ei pysy perässä, todetaan Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton keskiviikkona julkaisemassa lausumassa.

Asumismenojen ennakoidaan kasvavan tulevina vuosina tuntuvasti, sillä monet uudistukset vaikuttavat sekä omistus- että vuokra-asuntojen asumiskuluihin. Ansiotuloissa ei ole ole odotettavissa lähivuosina vastaavanlaista kasvua.

Tiedot käyvät ilmi Pellervon Taloustutkimuksen julkaisemasta Asumismenot 2017 -selvityksestä, jonka mukaan asumismenot kasvavat vuoden 2019 loppuun mennessä noin 2,5 prosenttia vuodessa.

Kiinteistöliiton mielestä asumiskulujen voi muodostua esteeksi esimerkiksi työpaikan perässä muuttamiselle.

– Kiinteistöverojen ja kunnallisten tariffien korotukset heikentävät kuluttajien ostovoimaa ja ovat näin pois muusta kulutuksesta, toteaa Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.

Kohoavat asumiskustannukset aiheuttavat painetta palkkoihin ja kilpailukyvyn säilyttämiselle.

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen toteaa, että kunta- ja valtiontaloutta ei tule paikata kasvattamalla asumismenoja.

– Kasvavat asumismenot vain lisäävät tarvetta asumistuille, joita jo nyt maksetaan vuosittain lähes 2 miljardia euroa, Savolainen huomauttaa.

Omakotiliitto on huolissaan myös kiinteistöveron korotuksista.

– On selvää, ettei kiinteistöveron maksajien kantokyky ole loputon. Kaikkia talouspolitiikan uudistuksia ei millään voida rahoittaa kiinteistöveroa kiristämällä, sanoo Kiinteistöliiton Kero.

– Oma koti on pitkäikäinen ja kallis investointi. Kotitalouksien käytettävissä olevat tulot on huomioitava myös kiinteistöverotuksessa, ja ylipäätään kansalaisten on pystyttävä varautumaan verotuksen kehittymiseen omaa asumistaan suunnitellessaan, Omakotiliiton Savolainen toteaa.

Marjo Latvanen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.