Savonlinna jatkaa kulttuuripääkaupunkikilvassa – samoin Oulu ja Tampere: "Nyt itkettää ja naurattaa!"

Korona sekoitti haun, joten raati antoi kaikille luvan jatkaa hakua Euroopan Kulttuuripääkaupungiksi vuodeksi 2026.

Vesa Moilanen

Ihanaa, päästiin jatkoon! Saimaa-ilmiön iskuryhmä Janne Laine, Sari Kaasinen, Reko Tammi, Jarkko Kääriäinen ja Anu-Anette Varho tuulettivat Oodissa, kun Euroopan kulttuuripääkaupunkihaun karsinnan tulos varmistui.
Ihanaa, päästiin jatkoon! Saimaa-ilmiön iskuryhmä Janne Laine, Sari Kaasinen, Reko Tammi, Jarkko Kääriäinen ja Anu-Anette Varho tuulettivat Oodissa, kun Euroopan kulttuuripääkaupunkihaun karsinnan tulos varmistui.

Savonlinna2026 eli Saimaa-ilmiö jatkaa Euroopan kulttuuripääkaupunkikilvassa. Myös kaksi muuta ehdokasta eli Tampere ja Oulu jatkavat. Näin sanoi 12-henkisenvalintaraadin puheenjohtaja Jiri Schánek. Saimaa-ilmiössä ovat mukana myös Mikkeli, Kuopio, Joensuu ja Lappeenranta sekä maakunnat.

– Tälle kertaa emme kiinnittäneet huomiota käytettävissä olevaan rahaan, vaan siihen, mitä kaupunkia kulttuuripääkaupunkivuosi eniten auttaa eteenpäin, millainen oli asukkaiden ja yhteisöjen sitoutuminen ohjelmaan ja tietenkin itse ohjelman sisältö ja se, että kaikki muutkin säännöissä asetetut kriteerit täyttyvät.

– Koska korona-virus muutti kaiken juuri siinä vaiheessa, kun hakutiimit viimeistelivät pitkän työnsä tuloksia ja koko ajatus kulttuurista ja sen merkityksestä yhteiskunnassa ja Euroopassa muuttui, muuttuivat myös raadin arviointikriteerit. Kuitenkin noudatamme tarkasti EU:n sääntöjä. Kaikki kolme hakemusta täyttävät kriteerit ja ovat jatkopaikan arvoiset, sanoi Schánek.

Schanke muistutti, että viimeiset kolme kuukautta ovat näyttäneet sen, että kulttuurista puhuttaessa raha ei ole aina tärkeintä. Kulttuurin merkitys ihmisten elämässä on muuttunut. Myös kulttuuri muuttanut nettiin, kuten myös valintaraadin työskentely.

– Olemme tehneet valintatyötä toukokuusta saakka. Olemme käyneet useita, hyvin perinpohjaisia ja tiiviitä keskusteluja hakemuksista ja siitä, mikä on merkittävää kulttuuripääkaupunkistatuksessa. Kyse on kuitenkin yhdestä koko EU:n monimutkaisimmasta ja vaativimmasta tapahtumasta, joka kuitenkin tuo parhaiten EU:n tavallisen ihmisen arkeen ja myös lisää yhteyksiä kansojen ja kansalaisten välillä.

– Kaikki hakemukset näyttivät, että kaupungit selviävät tästä vaativasta tehtävästä. Ne oli tehty huolella ja antaumuksella. Raati antaa kaupungeille palautetta ja kiinnittää huomiota paranneltaviin kohtiin ja heikkouksiin, joihin niiden tulisi kiinnittää huomiota, sanoi Schánek.

Valmisteluryhmän eli Sillanrakentajien puheenjohtaja Sari Kaasinen oli tuloksen kuultuaan pursuavan iloinen ja onnellinen.

– Itken ja nauran yhtä aikaa. Tämä oli hieno päätös, koska se merkitsee sitä, että kaikissa kolmessa kaupungissa kehitetään omaa kulttuuria vielä eteenpäin. Samalla se näyttää, että me, pienin ja pienimmässä ajassa toiminut, pystyimme pääsemään näin pitkälle ja että työ on tehty hyvin.

– Nyt on ilo pinnassa. Tulosta odotellessa alkoi sykemittari huutaa: vaarallisen korkea syke. Jännitys oli hirveä, ja nyt eteenpäin.

Kaasisen mukaan oli tunnin mittaiseksi venynyt esittelytilaisuus tiistaina ollut todella tiukka ja vaativa.

– Raati oli tutustunut hakukirjaamme tarkasti ja teki tiukkoja täydennyskysymyksiä. Se oli hyvin opettavaista, pani meidät katsomaan asiaa uudesta näkökulmasta.

Kaasisen mukaan on nyt hetki aikaa juhlia, ja sitten pitää katsoa eteenpäin.