Nyt alkaa vuoden mittainen rutistus – Saimaa-ilmiön toista vaihetta varten tulee Savonlinnaan auki viisi työpaikkaa, neljä hankkeen muihin kaupunkeihin

Janne Laine haluaa myös yritykset ja Itä-Suomen pienet kaupungit ja kunnat mukaan kulttuuripääkaupunkihakuun. Itä-Suomen elinvoima, koko vuoden matkailu ja Venäjä-suhteet ovat tärkeitä Laineelle.

Vesa Moilanen

Savonlinnan kaupunginjohtaja Laine kiittää valmisteluryhmiä hyvästä työstä ja tietää, että jatkossa tarvitaan vielä enemmän työtä.
Savonlinnan kaupunginjohtaja Laine kiittää valmisteluryhmiä hyvästä työstä ja tietää, että jatkossa tarvitaan vielä enemmän työtä.

Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine on hyvin iloinen siitä, että Saimaa-ilmiö pääsi jatkoon. Haun toisessa vaiheessa vastuu siirtyy Savonlinnan kaupungille.

– Tämä oli osoitus siitä, että valmisteluryhmä on tehnyt hyvää työtä lyhyessä ajassa. Kaikki kiitos heille, valmisteluun osallistuneille lukuisille tahoille, muille yhteistyökaupungeille ja maakuntaliitoille, sanoo Laine.

Varsinaisen hakukirjan tulee olla valmis kevättalvella 2021. Ratkaisu tulee kesäkuussa 2021. Aikaa lopullisen hakukirjan tekoon ja ohjelman luontiin ei ole paljon.

– Laitamme mahdollisimman pian hakuun hankkeen työpaikat ehdollisina - maakuntaliitto päättää hankerahoituksesta elokuussa. Savonlinnaan haetaan projektipäällikköä, viestintäpäällikköä, tuottajaa, assistenttia ja koordinaattoria ja lisäksi kaikkiin muihin kaupunkeihin avautuvat koordinaattoreiden paikat.

Saimaa-ilmiön kaupungit ovat Savonlinnan lisäksi Mikkeli, Kuopio, Joensuu ja Lappeenranta. Myös neljä maakuntaliittoa ovat olleet hankkeessa mukana alusta saakka.

 – Lopullisen hakukirjan valmistelu on Savonlinnan elinkeinotoimeen perustettavan projektiorganisaation tehtävä. Lisäksi tarvitaan kaupunkien ja maakuntien yhteinen ohjausryhmä sekä valmisteluryhmiä.

Laineen mukaan voivat tässä vaiheessa mukaan lähteä myös Itä-Suomen muut kunnat ja kaupungit.

– Ensi vaiheessa oli kova kiire, eikä prosessiin ehditty ottaa muita kuntia mukaan. Nyt voidaan ottaa mukaan kaikki Itä-Suomen kunnat, joilla monella on paljonkin tarjottavaa niin kulttuurin, matkailun kuin koulutuksen aloilta, miettii Laine.

– Tässä asiassa saadaan varmasti apua siitä, että koordinaattoreita on jatkossa kaikissa viidessä kaupungissa. He voivat luoda yhteydet oman kaupunkinsa lähialueisiin ja maakuntiin, sanoo Laine.

Laine toivoo, että nyt myös Itä-Suomen yritykset lähtisivät tukemaan Savonlinna2026-hanketta.

– Tämä vaikuttaa koko Itä-Suomen elinvoimaan, sanoo Laine.

Janne Laine oli esittelemässä muun Saimaa-ilmiöryhmän kanssa omaa osuuttaan tiistaina kansainväliselle raadille. Esittely tapahtui Helsingin pääkirjasto Oodissa, jossa paikalla oli vain yksi raadin jäsen. Muut 11 jäsentä olivat etäyhteyden päässä ympäri Eurooppaa.

– Omassa osuudessani painotin kulttuuripääkaupunkihankkeen merkitystä Itä-Suomen elinvoiman vahvistamisessa ja vetovoiman kehittämisessä. Alue tarvitsee lisää työpaikkoja, joita kulttuurin ja matkailun saroille on mahdollista nyt luoda.

Laine muistuttaa, että kulttuurimatkailun puolella Itä-Suomen kesä on täynnä tapahtumia.

– Nyt olisi tärkeä keskittyä kolmeen muuhun vuodenaikaan. Syksy, talvi ja kevät ovat myös hienoja vuodenaikoja. Pitää kehittää lisää tapahtumia, jotka oopperajuhlien tapaan kiinnostavat myös kansainvälisiä matkailuvirtoja. Tätä tukevat myös alkamassa olevat charter-lennot Keski-Euroopasta.

– Toisaalta tälle alueelle sopii myös pienimuotoinen luonnon ja kulttuurin yhdistävä matkailu. Näitä kaikki pitää nyt kehittää ja ideoita.

Kolmantena asiana Laine painotti Itä-Suomen ja Savonlinnan roolia EU-Euroopan ja Venäjä-Euroopan välisen yhteyden ja vuorovaikutuksen rakentajana.

– Itä-Suomi voi kulttuuripääkauounkihankkeessa toimia siltana Venäjän ja muun Euroopan välillä. Siinä meillä on erikoisasema, yhteistyötä, osaamista ja yhteyksiä, joita kahdella muulla hakijakaupungilla ei maantieteellisesti ole. Yhteistyösuhteet venäläistoimijoiden kanssa ovat jo olemassa, ja ystävyyskaupunkien kautta meillä on hyvät yhteydet myös Keski-Eurooppaan.

– Komitea teki jatkokysymyksiä Venäjä-yhteyksistä ja suunnitelmista, tämä on vahva ulottuvuus jonka voimme tarjota muulle Euroopalle. Meillä on neuvoteltuna Pietarin kaupungin ja Leningrad oblastin tuki ja mukaantulo kulttuuripääkaupunkihankkeeseen, kertoo Laine.

Uusimmat uutiset