Sanna Marin linjasi odotettuja työllisyystoimia puoluekokouksen päätteeksi

SDP: Uusi puheenjohtaja nosti eläkeputken poiston yhdeksi keinoksi parantaa työllisyyttä, mutta samalla on parannettava ikääntyneiden työntekijöiden turvaa.

Roni Rekomaa

Puolueväki taputti pääministeri, SDP:n puheenjohtaja Sanna Marinille hänen pidettyään linjapuheensa vierellään puoluesihteerinä jatkava Antton Rönnholm (vas.) ja puolueen entinen puheenjohtaja Antti Rinne (oik.).
Puolueväki taputti pääministeri, SDP:n puheenjohtaja Sanna Marinille hänen pidettyään linjapuheensa vierellään puoluesihteerinä jatkava Antton Rönnholm (vas.) ja puolueen entinen puheenjohtaja Antti Rinne (oik.).

SDP:n puheenjohtajaksi sunnuntaina valittu pääministeri Sanna Marin otti maanantaisessa linjapuheessaan kantaa joihinkin työllisyystoimiin. Hänen avauksiaan on odotettu, sillä Marin ei aiemmin puoluekokouksessa valottanut SDP:n linjauksia työllisyyden parantamiseksi.

Marin kiitti puheessaan suomalaisten työmarkkinoiden olleen kriisin keskellä ketterät ja luoneen turvaa vaikeassa tilanteessa. Hän kuitenkin sanoi, että vasta syksyn ja talven mittaan näemme, kuinka kriisi vaikuttaa vientisektoriin.

– Tässäkin tarvitaan hallitukselta toimia.

Työllisyystoimista on ollut paljon esillä työttömyysturvan lisäpäivien eli niin sanotun eläkeputken poisto. Marinin mukaan se on yksi keino ikääntyneiden työntekijöiden työelämässä pitämiseksi, mutta samalla on parannettava ikääntyneiden työntekijöiden turvaa.

– Ilman työhyvinvointiin ja työssä jaksamiseen panostamista emme tule saavuttamaan tavoitettamme ikääntyvien nykyistä korkeammasta työllisyydestä, Marin sanoi puoluekokouksessa Tampereella maanantaina.

Marinin mielestä työolojen parantaminen ja tehtyjen työtuntien vähentäminen siten, että palkkataso ei heikkene, on yksi tapa jakaa vaurautta reilulla tavalla.

Hänen mukaansa nousi kohu, kun hän nosti tavoitteen esiin SDP:n 120-vuotisjuhlassa vuosi sitten, koska keskustelu työelämän kysymyksistä on viime vuosina keskittynyt toisenlaisiin teemoihin.

– Tavoitetta lyhyemmästä työajasta ei silti pidä sivuuttaa, eikä se ole ristiriidassa tavoitteidemme kanssa korkeammasta työllisyysasteesta tai vahvasta julkisesta taloudesta, Marin sanoi.

Hän sanoi kutsuvansa palkansaajaliikkeen mukaan luomaan konkreettisia askelmerkkejä siitä, millä tavoin Suomi voisi edetä kohti lyhyempää työaikaa.

– Haasteita varmaan on ratkottavaksi, mutta se ei tarkoita, ettei rohkeita tavoitteita voida asettaa. Marin myös huomautti, että Suomessa siirryttiin aikoinaan kahdeksan tunnin työpäivään ja viiden päivän työviikkoon sosiaalidemokraattien tavoitteen mukaisesti eivätkä tämän seurauksena palkat romahtaneet.

Myös SDP:n puoluekokous kannatti aiemmin maanantaina aloitteessa esitettyä tavoitetta työajan lyhentämisestä yleensä, mutta se ei hyväksynyt aloitteen tavoitetta nimenomaan kuuden tunnin työpäiväksi.

Marin vakuutti, että hallitus tekee syyskuun budjettiriihessä päätöksiä ja luo näkymän, jolla työllisten määrää kasvatetaan 30 000:lla. Hänen mukaansa SDP on sitoutunut työllisyysasteen nostoon ja hyvinvointivaltion rahoituspohjan vahvistamiseen.

– Kun päätöksiä tehdään, niiden on oltava vaikuttavia ja ihmisten näkökulmasta reiluja, Marin linjasi.

Hänen mielestään perhevapaauudistus on yksi tärkeimmistä hallituksen työelämän tasa-arvoa ja perheiden hyvinvointia vahvistavista toimista. Lisäksi hän nosti päivähoitomaksujen alentamisen yhdeksi keinoksi, jolla voi sekä vahvistaa työllisyyttä että parantaa perheiden tilannetta.

SDP:n hellimä oppivelvollisuuden laajentaminen ja toisen asteen koulutuksen muuttaminen maksuttomaksi on Marinin mielestä hallituksen tärkein tulevaisuusteko.

Kolmepäiväinen puoluekokous päättyi maanantaina iltapäivällä Tampereella.