Luvassa säihkettä ja suuria tunteita, kun suomalais-unkarilainen Katariina Záborszky antaa viulunsa soida — Syksyllä tulossa Savonlinna—Unkari-juhlaviikko!

Katariina Záborszky hurmasi Savonlinnan yleisön pari vuotta sitten orkesterin solistina, lauantaina hänen briljantti soittoaan voi kuulla Melartin-salissa, pianistina Tatu Eskelinen.

 Säkenäivä Katariina Záborszky konsertoi lauantaina Melartin-salissa. Konsertti on alkulaukaus Savonlinnan ja Unkarin yhteisille tapahtumille, jotka huipentuvat syksyllä. Taustalla on se, että  Budapestin ensimmäinen kaupunginosa ja Savonlinna ovat solmineet ystävyyskaupunkisuhteen.
Säkenäivä Katariina Záborszky konsertoi lauantaina Melartin-salissa. Konsertti on alkulaukaus Savonlinnan ja Unkarin yhteisille tapahtumille, jotka huipentuvat syksyllä. Taustalla on se, että Budapestin ensimmäinen kaupunginosa ja Savonlinna ovat solmineet ystävyyskaupunkisuhteen.

On hauskaa tulla takaisin Savonlinnaan, ja tällä kertaa myös opettamaan. Me odotamme Tatun kanssa tätä konserttia tosi innoissamme.

Näin sanoo viulutaiteilija Katariina Záborszky, joka pitää perjantaina mestarikurssia Savonlinnan musiikki- ja tanssiopiston viulisteille ja konsertoi perjantaina pianistinaan Tatu Eskelinen. Záborszky soitti pari vuotta sitten Savonlinnan orkesterin solistina Mendelssohnin viulukonserton ja hurmasi yleisön esittämällä ylimääräisenä numerona runon.

Minulla on Unkarissa vino pino muusikkosukulaisia, joista moni on myös pedagogi. — Katariina Záborszky

— Olen kotoisin Joensuusta. Isä on unkarilainen muusikko, äiti suomalainen. Minulla on Unkarissa vino pino muusikkosukulaisia, joista moni on myös pedagogi. Se on verissä.

— Kun rakastuin oikein kunnolla teininä viulunsoittoon, isä kyseli, olenko varmasti tosissani. Hän tietää, kuinka vaikeaa tämä on. En lopulta voinut ajatella muuta.

Záborszky hakeutui opiskelemaan Saksaan, Karlsruhen musiikkikorkeakouluun Josef Rissinin oppiin 18-vuotiaan. Hän jatkoi opintojaan Wienissä Rainer Küchlin, Wienin filharmonikkojen konserttimestarin opissa.

— Sitten tuli koti-ikävä ja palasin Suomeen. Nyt olen Espoon musiikkiopistossa lehtorina ja soitan jatkuvasti solistina, toteutan muusikontyön kahta puolta.

— Olemme Tatun kanssa soittaneet aktiivisesti viimeisen viiden vuoden ajan. Yhteinen nimittäjä on Joensuun konservatorio alkumetreillämme muusikon polulla.

Pianistilahjakkuus Tatu Eskelinen suorittaa maisteriopintojaan Sibelius-Akatemiassa opettajanaan prof. Erik T. Tawaststjerna ja Antti Siirala.

Tatu on esiintynyt Joensuun kaupunginorkesterin, Helsinki Sinfoniettan ja opiskelijaorkestereiden solistina Suomessa, Norjassa ja Venäjällä ja menestynyt useissa kilpailuissa.

Savonlinnassa kuullaan ensin Bachin e-molli sonaatti, sitten Sibeliuksen Dance Champetre, Rautavaaran Summer thoughts ja Brahmsin Unkarilainen tanssi. Toisen puoliskon teoksena on Cesar Franckin värikylläinen sonaatti viululle ja pianolle.

— Meillä on toukokuun 14. ja 15.päivä merkittävät resitaalit Budapestissa tällä ohjelmalla. Ensimmäinen on Bartók Radion Marmorisalin resitaali, joka radioidaan. Kyseinen konserttisarja on hyvin merkittävä ja miljöö mitä upein.

— Jälkimmäinen konserttimme pidetään Suomen suurlähetystössä, jonka päärakennus täyttää 30 vuotta. Uusi suurlähettiläs Markku Virri halusi tämän juhlahetken kunniaksi järjestää konsertin meidän kanssamme, kertoo Katariina Záborszky.

Katariina Záborszkyn konsertti liittyy laajempaan Savonlinna-Unkari-kokonaisuuteen. Taustalla on se, että Budapestin ensimmäinen kaupunginosa ja Savonlinna ovat solmineet hiljattain ystävyyskaupunkisuhteen. Syyskuussa pidetään Savonlinnassa Unkari-teemaviikko, johon liittyy esimerkiksi unkarilaista ruokaa kouluissa sekä useita taiteilija vierailuja Unkarista.

Katariina Záborszky, viulu, ja Tatu Eskelinen, piano, konsertti Melartin-salissa 4.5. klo 15.