Sovintoehdotus hyväksytty – Sahojen ja vaneritehtaiden lakko päättyy myös Savonlinnassa

Savonlinnan isoissa tehtaissa toiminta palautuu ensi viikolla arkiseen aherrukseen. Osa työntekijöistä palaa töihin jo tänään illalla kello 22 alkaviin vuoroihin.

Timo Seppäläinen

Metsä Woodin isolla tehtaalla Punkaharjulla palataan arkeen ensi viikolla.
Metsä Woodin isolla tehtaalla Punkaharjulla palataan arkeen ensi viikolla.

Sahojen ja vaneritehtaiden lakko päättyy. Teollisuusliitto ja Metsäteollisuus ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen mekaanisen metsäteollisuuden työriidassa. Lisäksi sopu saatiin puusepänteollisuuden työehtokiistassa.

Työtaistelutoimet sahoilla sekä vaneri- ja liimapuutehtailla alkoivat jo tammikuussa.

Työriitaan yritettiin saada sopua myös viime viikolla. Tuolloin Teollisuusliitto hylkäsi sovintoehdotuksen, joka olisi kelvannut työnantajapuolta edustavalle Metsäteollisuudelle.

Aiemmassa sovintoehdotuksessa Teollisuusliitto oli tyytymätön palkattomia kiky-tunteja korvaavaan ratkaisuun, vaikka järjestön mukaan hylätyssä esityksessä olisi ollut palkkaratkaisun kannalta "hyviäkin piirteitä".

Teollisuusliiton mukaan mekaanisen metsäteollisuuden työntekijät ja lakkotoimipaikoissa tukilakossa olleet työntekijät palaavat töihin jo tänään kello 22, mutta kuitenkin viimeistään 24.2. kello 6.

Puusepänteollisuudessa ja biotuoteteollisuudessa jatketaan töiden tekemistä normaalisti. Biotuoteteollisuuden neuvotteluja jatketaan osapuolten kesken.

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen korostaa, että sovintoesitys syntyi poikkeuksellisen pitkien ja vaikeiden vaiheiden jälkeen. Neuvottelujen lähtökohtana oli työnantajapuolen erittäin raskas heikennyslista nykyisiin työehtoihin.

– Nyt saavutettu sopu on parasta, mitä näissä oloissa oli satavissa. Sovintoesitys poistaa kuitenkin talkootunnit eli 24-kikytuntia sopimuksista. Niin ikään se turvaa ansioiden kasvun sopimuskaudella.

– Saavutimme siis kaksi keskeistä tavoitettamme ja torjuimme työnantajan tekemät huononnusesitykset. Kiitos tästä kuuluu erityisesti painostustoimiin osallistuneille jäsenillemme, Lehtonen sanoo.

Työtaistelutoimet päättyvät näin

Teollisuusliitto kertoo sivuillaan, että sopimusten hyväksyminen tarkoittaa sopimusaloille julistettujen kaikkien työtaistelutoimenpiteiden purkamista seuraavasti:

1) mekaanisen metsäteollisuuden lakko on päättynyt
2) mekaanisen metsäteollisuuden lakkotoimipaikoissa järjestetyt tukilakot ovat päättyneet

3) puusepänteollisuuden ja biotuoteteollisuuden lakkouhat on purettu

4) ylityökielto on päättynyt mekaanisen metsäteollisuuden, puusepänteollisuuden ja biotuoteteollisuuden sopimusaloilla

Metsäteollisuus: Paikallinen sopiminen laajenee

Metsäteollisuus tiedottaa neuvotteluista myös verkkosivuillaan
Tiedotteen mukaan niin sanotut kiky-tunnit korvataan tuotannon kannalta paremmilla työaikaratkaisuilla.

Lisäksi uudet työehdot sisältävät muita yritysten toimintamahdollisuuksia parantavia muutoksia.

Metsäteollisuus arvioi, että mekaanisen metsäteollisuuden sahojen ja vaneritehtaiden uudet työehdot mahdollistavat aiempaa paremmin tehtaiden jatkuvan käynnin, kun niin sanottuja kiky-tunteja koskevaa kirjausta muutettiin, mutta työnantajan kannalta lisätuntien hyödyntämisen mahdollisuudet arkipyhäviikoilla säilyvät.


– Työaika sekä tehtaiden käyntiaika pysyvät ennallaan. Paikallisen sopimisen mahdollisuudet laajenevat tehtailla huomattavasti, Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoo.

Metsäteollisuuden tiedotteessa todetaan, että paikallisesti voidaan sopia tehtaiden jatkuvasta käynnistä aiempaa alemmilla kustannuksilla.

Muutoksen todetaan olevan merkittävä, sillä vanhan sopimuksen mukaiset lisäkorvaukset tekivät keskeytymättömän käynnin niin kalliiksi, että työt sahoilla sekä vaneri- ja liimapuutehtailla keskeytettiin viikonlopuksi tai sunnuntaiksi.
–Nyt sahoilla ja vaneritehtailla voidaan parhaimmillaan lisätä tuotantoa. Ratkaisut tukevat työllisyyttä, sillä lisätuotanto voi mahdollistaa lisätyön tarjoamisen, Hollmén toteaa.

Metsäteollisuuden mukaan tehtaiden kykyä vastata kysyntään parantaa myös vuosiloman sijoittelun vapauttaminen. Vuosilomaa voidaan jatkossa pilkkoa ja siirtää pidettäväksi kesän kysyntähuipun ulkopuolelle, mikä vähentänee myös tarvetta turvautua lomautuksiin sesongin ulkopuolella.
Sopimuksen palkkaratkaisu on 3,3 prosenttia 25 kuukauden sopimusjaksolla, joka päättyy 31. joulukuuta 2021. Sopimuksen piirissä on noin 10 000 työntekijää sahoilla ja vaneritehtailla.

Neuvottelujärjestelmässä valuvika

Metsäteollisuus ry pitää Teollisuusliiton toimintaa neuvottelukierroksella poikkeuksellisen vastuuttomana. Työnantajapuoli toteaa, että Teollisuusliitto ripustautui ideologisesti kiky-tunteihin ja jarrutti kuukausikaupalla sopimista.

–Sopu uusista työehdoista olisi voitu saada jo syksyllä, kun työrauha oli vielä voimassa. Työmarkkinajärjestelmässä on perustavanlaatuinen valuvika, kun tällainen toiminta on mahdollista, Hollmén korostaa.

Uusimmat uutiset