Saiko hiv alkunsa, kun ihminen harrasti seksiä apinoiden kanssa? Entä pitääkö tartunnasta kertoa työnantajalle? — Testaa tietosi hivistä vastaamalla, ovatko väitteet totta vai tarua

Hiviin liittyvät ennakkoluulot tulevat ilmi esimerkiksi terveydenhuollon asiakaspalvelutilanteissa. Hiv-positiivinen voi joutua päivystyksessä jonon viimeiseksi.

Juha Rika

Saiko hiv alkunsa, kun ihminen harrasti seksiä apinoiden kanssa? Entä pitääkö tartunnasta kertoa työnantajalle? — Testaa tietosi hivistä vastaamalla, ovatko väitteet totta vai tarua

Vastaukset perustuvat Hivpointin asiantuntijoiden Anni Pätilän ja Sanna Salon haastatteluihin.

Jos kysely ei näy, pääset siihen tästä.

Hiviä sairastava voi joutua
päivystyksessä jonon hännille

Suomessa hiv on harvinainen sairaus, joka hoidetaan erikoissairaanhoidon puolella. Terveysasemilla, työterveyshuollossa ja opiskelijoiden terveydenhuollossa työskentelevät eivät useinkaan tapaa tartunnan saaneita tai potilaan hiv-positiivisuus ei tule asioidessa ilmi.

— Kun sairaus ei ole konkreettisesti läsnä arkipäivän työssä, tietämys hivistä on on voinut jäädä muun tiedon jalkoihin. Terveydenhuollon ammattilaisten tietojen päivittäminen olisi hyvin tärkeää, jotta esimerkiksi testaukseen liittyvät kysymykset osattaisiin ottaa puheeksi, sanoo sairaanhoitaja Sanna Salo Hiv-säätiön ylläpitämästä Hivpointista.

Hiviin liittyvät ennakkoluulot ja väärät tiedot tulevat ilmi esimerkiksi asiakapalvelutilanteissa. Salo kertoo tuoreita esimerkkejä hammashuollosta: hiv-positiivinen voi törmätä vaikeuksiin vaikkapa aikaa varatessaan.

— Yksityinen taho voi kieltäytyä hoitamasta hiv-positiivisia tai sitten annetaan päivän viimeinen aika ja perustellaan ratkaisua sillä, että näin hygienia voidaan ottaa paremmin huomioon. Vaikka välineethän desinfioidaan jokaisen hoidettavan jälkeen.

Pahimmat hiviin liittyvät pelot ovat kuitenkin hälventyneet kehittyneen hoidon ansiosta. Yksi merkittävä edistysaskel tapahtui viime vuonna, kun kansainvälinen tutkimus osoitti, että hivin tarttuminen suojaamattomassa seksissä voidaan estää lääkkeillä.

Viime vuonna tuli markkinoille myös noin 50 euron hintainen kotitesti, jota voi tilata Hivpointin verkkokaupasta ja joistakin verkkoapteekeista.

Sanna Salon mukaan testauksissa olisi parantamisen varaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, että hiv-testi tehtäisiin aina, kun asiakas pyytää seksitautitestausta terveydenhuollosta.

— Testiin pitäisi päästä myös anonyymisti ja muualla kuin omassa kotikunnassa. Aina hiv-testiä ei saa edes pyydettäessä, vaan tartunnan todennäköisyys arvioidaan hyvin pieneksi terveydenhuollon toimesta. Asiakkaan tilanteesta ei voi tehdä oletuksia.