MV-lehden perustaja Ilja Janitskin sai ehdotonta vankeutta 16 rikoksesta

MV-lehden perustaja Ilja Janitskin on tuomittu Helsingin käräjäoikeudessa yhden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Antti Saloniemi

Ilja Janitskin on ollut MV-lehden ja Uber Uutisten omistaja, päätoimittaja, vastaava toimittaja ja niiden sisällöstä vastannut henkilö vuodesta 2014 ainakin tammikuuhun 2018.

MV-lehden perustaja Ilja Janitskin on tuomittu Helsingin käräjäoikeudessa yhden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Helsingin käräjäoikeus katsoi Janitskinin syyllistyneen kuuteentoista eri rikokseen. Hänet tuomittiin muun muassa kolmesta törkeästä kunnianloukkauksesta, kahdesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, tekijänoikeusrikoksista sekä salassapitorikoksista.

Janitskinin lisäksi syytteessä oli venäläisissä viestimissä Suomi-asiantuntijana esiintynyt Johan Bäckman. Hän sai vuoden ehdollisen vankeustuomion.
Janitskin, Bäckman ja kolmas tuomittu on tuomittu yhteensä maksamaan vahingonkorvauksia ja hyvityksiä noin 136 000 euroa.

Käräjäoikeus luonnehti asiaa täysin poikkeukselliseksi rikoskokonaisuudeksi.

— MV-lehti ja Uber Uutiset on valjastettu asiattoman ja useiden henkilöiden kunniaa loukkaavan keskustelun julkaisupaikaksi. Julkaisujen toiminnassa on lisäksi toistuvasti, pitkäkestoisesti ja säännönmukaisesti julkaistu lainvastaisesti muille oikeudenhaltijoille kuuluvaa sisältöä sekä suhtauduttu täysin piittaamattomasti salassapitosäännöksiin sekä rahankeräystä ja rahapelejä koskevaan sääntelyyn, oikeus toteaa.

Syyttäjä oli vaatinut Janitskinille kaikista rikoksista yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Käräjäoikeuden mukaan Janitskin on ollut MV-lehden ja Uber Uutisten omistaja, päätoimittaja, vastaava toimittaja ja niiden sisällöstä vastannut henkilö vuodesta 2014 ainakin tammikuuhun 2018.

Itä-Savoa julkaiseva Kaakon Viestintä on yksi jutun asianomistajista.

Lue Helsingin Sanomien juttu täältä.