Taloyhtiöissä alkaa nyt yhtiökokousten rumba, joka voi muuttua koronalingoksi – "Kokouspaikaksi ei sovi pieni harrastetila"

Taloyhtiöiden on pidettävä yhtiökokouksensa syyskuun loppuun mennessä.

Mirja Hussain

Monet taloyhtiöt lykkäsivät yhtiökokouksiaan keväällä koronaepidemian takia. Kokoukset on pidettävä syyskuun loppuun mennessä.
Monet taloyhtiöt lykkäsivät yhtiökokouksiaan keväällä koronaepidemian takia. Kokoukset on pidettävä syyskuun loppuun mennessä.

Viime keväältä koronarajoitusten takia syksylle siirretyt taloyhtiöiden yhtiökokoukset voivat Kiinteistöliiton mukaan muodostaa riskin viruksen leviämiselle, jos riittäviin varotoimiin ei ryhdytä.

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen sanoo, että elo–syyskuussa pyörii kova yhtiökokousrumba. Taloyhtiöiden on pidettävä yhtiökokouksensa syyskuun loppuun mennessä. Monessa paikassa mietitään kuumeisesti, mikä on sopiva tila.

Julkisista kokoontumisista annetut henkilömäärärajoitukset eivät ole enää voimassa, mutta varovaisuuteen on syytä toisen korona-aallon uhatessa.

– Kokouspaikaksi ei sovi pieni harrastetila, jossa ollaan kuin sillit suolassa. Kehotamme yhtiöitä huolehtimaan myös riittävistä turvaväleistä. Suositamme myös etäkokouksia.

Moni taloyhtiö päätti keväällä lykätä yhtiökokousta, sillä etäkokousten pitäminen koettiin hankalaksi. Toisaalta iso joukko yhtiöitä piti kokouksen etänä.

– Keväällä taloyhtiöissä koettiin hurja muutos, kun siirryttiin etäkokouksiin, Pynnönen sanoo.

Korona tuo haasteita myös yhtiöille, jotka suunnittelevat isoja saneerauksia. Keväällä yhtiöitä askarrutti, uskaltaako esimerkiksi putkiremonttisopimuksen tehdä, jos remonttimiehet eivät koronarajoitusten takia voisikaan tulla sisään asuntoihin ja työ lykkääntyisi. Pelko hälveni lopulta, ja Pynnösen mukaan näyttää siltä, että valtaosa urakoista päästiin aloittamaan.

Koronan jälleen uhatessa kannattaa urakkasopimukset laatia huolella, sanoo kiinteistöalaan erikoistunut lakimies Jaana Peltola Kiinteistölakimies Suomi Oy:stä.

Urakkasopimuksiin kannattaa kirjata ehdot, miten toimitaan, jos työ viivästyy viranomaisten koronamääräysten takia.

– Jos urakan aloittaminen venyy kuukausia tai pidempäänkin, taloyhtiöille voi tulla kiusaus purkaa sopimus. Toisaalta urakoitsija voi haluta pitää tilauskirjansa täysinäisenä.

– Taloyhtiön pitää muistaa, että ilman erikseen sovittuja ehtoja urakan viivästyminen ei ole sopimusrikkomus, Peltola korostaa.