Yritykset joutuvat yhä odottamaan hallituksen päätöksiä elintärkeistä tuista – Elinkeinoelämän mukaan olisi "äärimmäisen tärkeää" saada uusi yritystuki kesäkuussa käyttöön

.Maaseudun yrityksille tulee haettavaksi 30 miljoonaa euroa väliaikaista koronatukea.

Vesa Moilanen / Lehtikuva

Elinkeinoministeri Mika Lintilä kutsuu uutta yritystukea toimialariippumattomaksi kustannustueksi. Se kohdistuu koronasta kärsiviin yrityksiin ja tarkoitus on turvata suomalaiset työpaikat.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä kutsuu uutta yritystukea toimialariippumattomaksi kustannustueksi. Se kohdistuu koronasta kärsiviin yrityksiin ja tarkoitus on turvata suomalaiset työpaikat.

Suora kustannustuki olisi tärkeää saada yritysten käyttöön jo ensi kuun aikana, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton yrittäjyysasioista vastaava johtaja Jouni Hakala. Vielä on hänen mukaansa epävarmaa, riittävätkö tukitoimet estämään mittavan konkurssiaallon.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan tavoitteena on saada valmista touko-kesäkuun vaihteessa.

Hallitukselta odotettiin torstaina tietoa uudesta yritystuesta, mutta moni kysymys oli edelleen ratkaisematta. Vielä ei tiedetä sitäkään, millä kriteerein kustannustukea myönnetään.

Tukea maksettaisiin yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi koronaepidemian takia. Kuinka suuri liikevaihdon pudotuksen pitää tarkalleen olla, on vielä päättämättä. Laskelmia on valmistelussa tehty esimerkiksi 25 prosentin ja 30 prosentin pudotuksen perusteella.

Lähtökohtana on Lintilän mukaan pidetty sitä, että liikevaihdon kehittymistä verrattaisiin viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon. Tämä on kuitenkin hankalaa esimerkiksi tapahtumayhtiöiden kannalta.

Tukisummat yritystä kohden vaihtelevat näillä näkymin 2 000 euron ja 100 000–200 000 euron välillä, ja kaikkiaan puhutaan vajaan miljardin euron kokonaissummasta kahden kuukauden ajalta.

EK:n Hakala pitää hyvänä, että hallitus on tehnyt periaatepäätöksen kustannustuesta, jota myönnettäisiin kiinteiden kustannusten ja henkilöstömenojen kattamiseen.

– Olisi äärimmäisen tärkeää saada yrityksille tukimuoto käyttöön kesäkuun aikana. Kriisi on kuitenkin ollut käynnissä jo kaksi kuukautta, Hakala sanoo.

Yrittäjät kiittää suunnitelmaa lupaavaksi

Lintilä ei tiedotustilaisuudessa sanonut, mitkä olisivat kuukaudet, joilta tukea maksettaisiin.

Suomen yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismasen mielestä kuukausien täytyy ehdottomasti olla maalis- ja huhtikuu, jolloin maksatuskuukaudet olisivat kesä- ja heinäkuu, jos kaikki menee hyvin.

Kuismasen mielestä kustannustuen suunnitelmassa on olemassa kaikki hyvän kriisituen elementit, kunhan vain hallitus tekee pikaisesti poliittiset päätökset esimerkiksi siitä, minkä suuruiseksi tuki asettuu.

Hän pitää vastaisuudenkin varalta tärkeänä, että uudenlaisen kriisituen formaatti ja lainsäädäntö saadaan nyt valmiiksi.

– Jos vaikka ensi vuonna vastaavana ajankohtana tämä pirulainen tulee vielä pahempana, niin meillä on työkalu nopeasti käytössä.

Muut haut suljetaan

Hallitus linjasi, että muiden niin sanottujen koronatukien haut suljetaan samassa yhteydessä, kun kustannustukea koskeva hallituksen esitys annetaan eduskunnalle. Sen jälkeen koronakriisin aiheuttamien menetysten rahoittaminen tapahtuu uuden kustannustuen kautta. Tukeen ovat oikeutettuja myös yhdistykset ja säätiöt, jotka harjoittavat liiketoimintaa.

– Business Finland ja elyt palaavat omaan varsinaiseen tehtäväänsä, Lintilä kertoi.

Suoraa kustannustukea voi hakea, vaikka yritys olisi jo saanut muita suoria tukia, mutta muut suorat tuet vähennetään kustannustuesta.

Kuntien myöntämään 2 000 euron koronatukeen yksinyrittäjille ei tule muutoksia.

Hallituksen linja on ollut, että suuryrityksiä tuetaan pääasiassa lainarahalla.

– Suuret pörssiyritykset on yleensä rajattu suorien tukien ulkopuolelle. Sille on oma perusteensa, eikä sitä pidä tulkita siten, että se olisi epäoikeudenmukaista. Heillä on isommat puskurit ja parempi pääsy rahoitusmarkkinoille. Jos isot yritykset ajautuvat ajan saatossa ongelmiin, on niille luotava omat apupakettinsa, Yrittäjien Kuismanen sanoo.

Ravintoloille tarkoitettua tukea joudutaan vielä odottelemaan

Koronaviruksesta taloudellisesti kärsineet ravintolat joutuvat vielä odottelemaan luvattua tukea. Hallitus on kaavaillut 123 miljoonan euron tukea niille. Esitys on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.

Asiasta mietinnön antava talousvaliokunta on todennut, että esityksessä on muutettavia kohtia. Talousvaliokunnan puheenjohtaja Juhana Vartiainen (kok.) elätteli kuitenkin vielä tiistaina toiveita, että mietintö olisi valmis tällä viikolla.

Se ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä perustuslakivaliokunnan ei ole mahdollista antaa lausuntoaan ennen ensi viikkoa. Perustuslakivaliokunta puntaroi esityksen perustuslaillisia ehtoja, ja se kokoustaa vasta maanantaina. Silloin se kuulee asiantuntijoita.

– En tiedä, miksei perustuslakivaliokunta kokoonnu tällä viikolla, Vartiainen ihmetteli STT:lle torstaina.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä ilmoitti tekstiviestitse STT:lle, että lausunto saadaan talousvaliokunnan käyttöön tulevana tiistaina.

Jos aikataulu pitää eikä suuria muutoksia tarvitse enää tehdä, mietintö voisi Vartiaisen mukaan olla valmiina keskiviikkona. Tämän jälkeen se palaa vielä saliin.

Ravintolatuki on kaksiosainen: toinen osa tukee työllistymistä ja toinen on hyvitys valtion päätöksestä sulkea ravintolat koronakriisin vuoksi.

Esitys herätti runsaasti kriittisiä puheenvuoroja tiistaina, kun se oli ensi kertaa eduskunnan käsiteltävänä.

Maaseudun yrityksille haettavaksi 30 miljoonaa euroa

Maaseudun yrityksille tulee haettavaksi yhteensä 30 miljoonaa euroa väliaikaista tukea koronavirusepidemian takia. Maan hallitus hyväksyi avustuksia koskevat asetukset tänään.

Tukipotista suurin osa eli 25 miljoonaa euroa on varattu maatilojen liitännäisyrityksille. Avustusta voivat hakea maatalouden yhteydessä muuta yritystoimintaa harjoittavat yritykset. Tukea myönnetään myös maataloustuotteita jalostaville ja kauppaa pitäville yrityksille.

Loput viisi miljoonaa euroa on tarkoitettu maatalouden alkutuotannon yrityksille.

Avustusta voivat hakea enintään viisi ihmistä työllistävät mikroyritykset, jotka eivät olleet talousvaikeuksissa vielä vuodenvaihteessa eli ennen koronaepidemiaa. Yritys voi saada tukea enintään 10 000 euroa.

Väliaikaisen tuen tarkoituksena on maaseudun yritysten maksuvalmiuden turvaaminen. Tavoitteena on, että yritykset pystyisivät jatkamaan toimintaansa kriisin jälkeen. Avustuksia haetaan ely-keskuksista.

Lisäksi hallitus hyväksyi kymmenen miljoonan euron määrärahan kalatalouden yrityksille koronaepidemian aiheuttamien haittavaikutusten lieventämiseksi. Myös kalataloudessa tuen enimmäismäärä on 10 000 euroa yritystä kohden.