Tehy ja Super keskeyttävät työtaistelutoimet — vuoronvaihtokielto hoitoalalla päättyy välittömästi

Katja Juurikko

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterissa työtaistelutoimet ehtivät vaikuttamaan lievästi ainoastaan kotihoidon toimintaan. Arkistokuva.
Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterissa työtaistelutoimet ehtivät vaikuttamaan lievästi ainoastaan kotihoidon toimintaan. Arkistokuva.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super sekä terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestö Tehyn työtaistelutoimet päättyvät, kertovat liitot tiedotteissaan.

Pääministeri Juha Sipilä on luvannut, että vaikka niin sanotun irtisanomislain perusteluja aletaan tehdä virkamieslähtöisesti, hallituksen perustelut käydään läpi kolmikantaisesti työmarkkinajärjestöjen kanssa, toteaa Super tiedotteessaan.

— Sopimalla saadaan parempaa kuin riitelemällä – hyvä että tämä vihdoin todettiin, Superin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo tiedotteessa.

Super keskeyttää kaikki työtaistelutoimenpiteet ja jää seuraamaan, miten maan hallitus kuuntelee työmarkkinoita työsopimuslain 7. luvun 2. pykälän yksityiskohtaisten perusteluiden muotoilussa.

— On hyvä, että hallitus huomasi sen, että närää aiheuttavat juuri pykälän perustelut. Vasta perustelut kertovat, miten oikeuskäytäntö toimii.

— Toivon että tulevaisuudessa, kun muutoksia tulee enemmän, ymmärretään kolmikannan toimivuus, Paavola sanoo.

Hallitus antaa esityksen eduskunnalle marraskuun alkupuoliskolla.

Tehyn 22. lokakuuta julistama, kaikkia paitsi virkasuhteisia jäseniä koskeva vuoronvaihtokielto keskeytyy välittömästi. 

— Katsomme, että hallituksen ratkaisuesityksen kokonaisuus ja toimintamalli varsinaisen lakimuutoksen perustelujen osalta vaikuttaa nyt siltä, että työtaistelutoimet voidaan keskeyttää, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen tiedotteessa. 

Kotihoidossa haasteellisin tilanne

Tehyn ja Superin työtaistelutoimen vaikutukset Sosterissa olivat haasteellisimpia kotihoidossa, missä henkilöstön poissaoloja oli eniten työtaistelutoimien aikana.

Sosterin mukaan tilanne oli kuitenkin hallinnassa.

Torstaihin mennessä vuoronvaihtokielto ei ollut aiheuttanut Sosterissa toiminnan rajoituksia. Haasteellisinta oli ollut kotihoidossa, jossa poissaoloja oli ollut enemmän kuin muissa yksiköissä.

— Osa poissaolevien työntekijöiden tehtävistä on jaettu työssä olevien kesken, osa on saatu hoidettua sijaisten avulla. Asiakas- ja potilastyö on kyetty kaikissa Sosterin yksiköissä turvaamaan, kertoi hallintoylihoitaja Riitta Sipinen Sosterin tiedotteessa torstaina.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Tehyn ja Superin vuoronvaihtokiellon oli määrä päättyä vasta sunnuntaina 4. marraskuuta kello 23.59, mutta liitoille kelpaava ratkaisu tilanteeseen löydettiin ennen sitä.