Tänään juhlitaan suomalaista ruokaa – "Suomalaisella sialla on saparo", on yksi juhlinnan aihe

Lue tästä kymmenen faktaa suomalaisesta ruuasta.

Lukas Pearsal

Suomalaiset siat saavat pitää saparonsa, toisin kuin 90 prosenttia niiden ulkomaisista sukulaisista.
Suomalaiset siat saavat pitää saparonsa, toisin kuin 90 prosenttia niiden ulkomaisista sukulaisista.

Tänään 4. syyskuuta juhlitaan suomalaista ruokaa, kertoo Maa- ja metsätaloustuottajain keskusjärjestö MTK.

Aihetta juhlaan antavat järjestön mukaan esimerkiksi sikojen saparot, broilerien salmonellattomuus, luonnon monimuotoisuus, elintarviketurvallisuus ja ruuan mahtava maku sekä elinvoimainen maaseutu.

Suomi on maailman pohjoisin maatalousmaa, jossa maatilat ovat ihmisenkokoisia perheviljelmiä, MTK:n tiedotteessa kerrotaan.

– Kasvukausi on lyhyt ja kasvuolot toisinaan karut, mutta valoisa kesä palkitsee maulla ja aromeilla. Talvella pakkanen puhdistaa pellot tuholaisista, ja käytämmekin kasvinsuojeluaineita monia muita maita vähemmän.

Tässä kymmenen faktaa suomalaisesta ruuasta:

1. Suomalainen ruoka antaa työtä yli 300 000 suomalaiselle.

2. Suomalainen naudan pihvi on voittanut kaksi viimeisintä Maailman paras pihvi –palkintoa, ja suomalainen maito on laadultaan maailman huippua.

3. Suomalaisella sialla on saparo, mutta 90 prosentilla ulkomaisista lajitovereista ei.

4. Suomalaisessa kananmunassa ei ole salmonellaa. Suomalainen broileri on niin terve, että sen kasvatuksessa ei ole käytetty kymmeneen vuoteen antibiootteja.

5. Suomalaisen kasvihuonetuotannon hiilijalanjälki on reilun 10 vuoden aikana vähentynyt yli 50 prosenttia.

6. Suomalaiset mansikat ja herneet ovat erityisen makeita valoisien kesäöiden ansiosta.

7. Suomalaisen perunan ravintosisältö on erinomainen.

8. Suomalainen osaaminen mallasohran viljelyssä tunnetaan maailmalla ja siksi suomalainen ohra on haluttu oluen raaka-aine.

9. Kotimainen kaura on laadultaan maailman huippua.

10. Kuluttajalla on mahdollisuus valita myös kotimaisia luomutuotteita. Suomen viljelypinta-alasta noin 14 prosenttia on luomua.

(Lähde: MTK)

Moises Garibay

Suomi on maailman pohjoisin viljaa viljelevä maa. Viljoissa olemme omavaraisia myös kriisitilanteen aikana.
Suomi on maailman pohjoisin viljaa viljelevä maa. Viljoissa olemme omavaraisia myös kriisitilanteen aikana.

Lisätietoja Suomalaisen ruoan päivän verkkosivuilta ja täältä.