Asuntomessualueella käännettiin leikkipaikkojen suunnittelu ylösalaisin

Kappas, liukumäkien vieressä kasvaa mansikkaa!

42-metrisessä kiipeilytelineessä on jos jonkinlaista verkkoa ja härpäkettä kiipeilyyn ja roikkumiseen.

Kappas, liukumäkien vieressä kasvaa mansikkaa!
— Ukkomansikkaa, se on vanha ja kestävä lajike, tarkentaa asuntomessujen tiedottaja Piia Mäkilä.
Kirkonvarkauden asuinalueella sijaitsevaan Heinzenpuistoon tulee myös muun muassa omenapuu. Se istutetaan 14 metrin korkeuteen kohoavan taideteoksen, Gordilaisen solmun alle. Nimi juontaa Zeuksen temppelissä Fryygian Gordionissa sijainneesta myyttisestä Gordionin solmusta. Tarinan mukaan Aleksanteri Suuri ratkaisi solmun lyömällä sen rikki miekallaan.
Siellä sun täällä kasvaa varvikkoa, joten syksyllä voi leikkimisen ohessa popsia mustikoita ja puolukoita. Mäkilä kehaisee, että tässä leikkipuistossa vuodenaikojen vaihtelu on otettu huomioon erityisen hyvin.
— On oikeastaan hämmentävää, että Suomen leikkipuistoissa ei huomioida paremmin ympärivuotista käyttöä.

Luonnollisia korkeuseroja alueella on hyödynnetty esimerkiksi niin, että puiston pohjoispäähän sijoitettujen kahden ison liukumäen vieressä on pohja pulkkamäelle. Kaikesta näkee, että alueen omaa olemusta on kunnioitettu.
Heinzenpuiston toisessa päässä huomio kiinnittyy yli 42 metriä pitkään kiipeilytelineeseen. Vaikuttavan leikkialueen suunnittelussa on otettu huomioon niin isot kuin pienetkin. Maassa olevia pomppunappeja pitkin hyppimällä voi leikkiä liito-oravaa. Oikeita liito-oravia varten puolestaan on säilytetty korkeita puita, joiden etäisyys on korkeintaan 20 metriä toisistaan.
Kun telineitä, keinuja ja muita vimpaimia on kaiken ikäisille, Heinzenpuisto on täydellinen kohtaamispaikka perheille. Asuinalueen ympäristöä suunnitellessa on muutenkin pyritty siihen, että naapurusto on vuorovaikutuksessa toisiinsa.
— Asukkaat kohtaavat ja tutustuvat toisiinsa. Se luo yhteisöllisyyttä ja turvallisuutta, Mäkilä uskoo.
Tiedottaja huomauttaa, että kaikki puistot ja puistoalueet ovat messujen jälkeen yleisessä käytössä, eivät vain Kirkonvarkauden ympäristössä asuvien ilona.
— Tänne voi vaikka pyöräillä Mikkelin keskustasta kymmenessä minuutissa.
Kaikki alueen puistot on nimetty Mikkelissä vaikuttaneiden historiallisten henkilöiden mukaan. Infotauluista voi lukea esimerkiksi mikkeliläisestä mahtinaisesta, ravintoloitsija Aqveliina Heinzesta.
Kulttuuri-identiteetin vaaliminen on pyritty huomioimaan kaavoittamisen lisäksi siten, että infotauluissa kerrotaan myös alueen historiasta.
Ensiluokkaisen leikkipuiston lisäksi Kirkonvarkauden aluetta kaunistaa lähes luonnontilaiseksi jätetty Antellinpuisto, jonka eteläpäässä voi käydä kummastelemassa jääkauden sulamisvaiheen aikana muodostunutta ihmettä, useiden metrien syvyistä painannetta eli suppaa.
Nordenstrenginpuistossa sen sijaan voi pelata ulkopelejä ja kokeilla kiipeilykuutiota.
Kun puistoista on saanut tarpeekseen, voi suunnistaa vaikkapa Huldanrannan nuotiopaikalle käristämään makkaraa tai tikkupullaa ja jatkaa matkaa kohti Kenkäveroa ja Mikkelipuistoa. Matkan varrella aivan messualueen naapurissa on frisbeegolfpuisto sekä Kaihun uimaranta hyppytorneineen, joten aktiviteettia riittää niin asuinalueella kuin sen lähistölläkin.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.