Postin pakettiviesti saattaa olla 79 euron huijaus – "Älä avaa"

Huijausviestejä on lähetetty myös muiden logistiikkayhtiöiden nimissä.

Anssi Hietamaa

Postin nimissä liikkuu huijausviestejä.
Postin nimissä liikkuu huijausviestejä.

Postin ja muiden logistiikkayhtiöiden nimissä on viime aikoina lähetelty huijausviestejä, joilla pyritään saamaan ihmisen luottokorttitiedot kuukausilaskutusta varten.

Ensin kilahtaa tekstiviesti. Siinä lukee esimerkiksi: "Pakkauksesi on pysäytetty jakelukeskuksessa. Lisää tietoa: (linkki)."

Postista kerrotaan, ettei se lähetä oikeasti sen tyyppisiä viestejä.

Linkistä avautuu aivan Postin oikean sivun näköinen näkymä, jossa lukee: "Lähetyksen seuranta." Ruudulla lukee valmis lähetystunnus ja painike "Hae lähetys".

Jos siitäkin painaa, näkyviin tulee sivu, jossa kerrotaan postimaksun jääneen esimerkiksi kaksi euroa vajaaksi ja kysytään yhteystietoja. Sivun lopussa on maksuvaihtoehdot tuolle pienelle summalle.

Lisäksi pienellä printillä on käyttöehdot. Niiden lopussa lukee esimerkiksi: "Greenfitness.net on tilauspohjainen tuote, jonka hinta on 79,00 eur joka 30. päivä 5 päivän uusimisjakson jälkeen, ellei tilausta lopeteta."

Greenfitness on nettisivujensa mukaan intialainen kuntoiluklubi, joka tarjoaa palveluja verkossa. Uutissuomalainen yritti saada yritykseltä kommentteja mutta tuloksetta.

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan yhtiötä saatetaan käyttää bulvaanina huijauksessa sen sitä tietämättä.

– Yrityksellä, jonka nimissä toimitaan, ei välttämättä ole mitään tekemistä huijauksen kanssa, tietoturva-asiantuntija Markus Happonen kertoo.

Helmi–maaliskuussa on logistiikkayhtiöiden nimissä lähetetty huijausviestejä selvästi normaalia enemmän.

– Aivan viime päivinä ne ovat painottuneet Postin nimiin. Ilmoituksia on tällä viikolla tullut puolenkymmentä.

Logistiikkayritysten nimissä tehtyjen kyberhuijausten määrä on hieman vähentynyt helmikuulta, jolloin ilmoituksia tehtiin Kyberturvallisuuskeskukselle joitakin kymmeniä.

Jos edellä kerrottuja viestejä tulee, niihin kannattaa suhtautua epäillen.

– Postin palveluiden ulkopuolisiin viesteihin, jotka on tehty Postin nimissä, ei pidä vastata millään menetelmällä. Viestit tulee mielellään jättää kokonaan avaamatta, Postin tietoturvajohtaja Teemu Lehtonen neuvoo.

Postin aidossa saapumisilmoituksessa kerrotaan noutopaikka osoitetietoineen, eivätkä ilmoitukset kehota antamaan tietoja ja avaamaan linkkejä.

– Kannattaa muistella, odottaako pakettia. Jos odottaa, kannattaa tutkia, liittyykö viesti kyseiseen pakettiin. Lähtökohtaisesti mikään logistiikkayhtiö ei kysy tuolla tavalla luottokorttitietoja, Markus Happonen kertoo.

Jos luottokorttitiedot ehtii kuitenkin lähettää, ensimmäisenä tulee ottaa yhteys pankkiin. Yksi tuore tällainen tapaus onkin jo.

– Kortti kuoletettiin heti tilanteen havaitsemisen jälkeen, ja kortilta ehti lähteä ainoastaan noin 2–3 euron maksu, millä verukkeella luottokortin tietoja alun perin kysyttiin, Happonen sanoo.

Epäilyttävistä tapauksista kannattaa tehdä ilmoitus Kyberturvallisuuskeskukselle tai poliisin Nettivinkkiin.