Metsäteollisuus arvioi, että tammikuun lopussa uhkaavasta parin viikon lakosta seuraisi miljardin euron menetykset

Työnantajajärjestö pitää sahojen ja vaneritehtaiden lakkoa erittäin todennäköisenä. Järjestön arvion mukaan mekaanisen metsäteollisuuden eli sahojen ja vaneritehtaiden osalta lakko aiheuttaisi 270 miljoonan euron sekä paperi-, kartonki- ja sellutehtaiden osalta 640 miljoonan euron menetykset.

Jussi Silvennoinen

Punkaharjullakin Metsä Woodin tehtailla työt pysähtyvät pariksi viikoksi, jos lakko alkaa.
Punkaharjullakin Metsä Woodin tehtailla työt pysähtyvät pariksi viikoksi, jos lakko alkaa.

Viikon päästä alkavaksi ilmoitetun, kahden viikon mittaisen lakon vaikutus suomalaiseen metsäteollisuuteen olisi yhteensä yli 900 miljoonaa euroa, arvioi työnantajajärjestö Metsäteollisuus.

Järjestön arvion mukaan mekaanisen metsäteollisuuden eli sahojen ja vaneritehtaiden osalta lakko aiheuttaisi 270 miljoonan euron sekä paperi-, kartonki- ja sellutehtaiden osalta 640 miljoonan euron menetykset.

Viennille olennaisen metsäteollisuuden lakko maksaisi Suomelle 500 miljoonan euron vientitulot ja yhteiskunnalle lähes 50 miljoonan euron verotulojen menetyksen, järjestö laskee.

Metsäteollisuus neuvottelee mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimuksesta Teollisuusliiton sekä paperi-, kartonki- ja selluteollisuuden työehtosopimuksesta Paperiliiton kanssa.

Sahojen ja vaneritehtaiden osalta neuvottelut eivät ole Metsäteollisuuden mukaan edenneet, ja työnantajajärjestö pitää lakkoa niiden piirissä erittäin todennäköisenä.

– Teollisuusliittoa eivät aidot neuvottelut ja yhdessä sopiminen näytä kiinnostavan. Se pyrkii yhdenmukaiseen pakettiratkaisuun kaikilla vientialoilla, Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoo järjestön tiedotteessa.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kummeksuu väitettä neuvotteluhaluttomuudesta. Hänen mukaansa osapuolet tapasivat toisensa perjantaina ja asetelma on päinvastainen.

– Perjantaina Metsäteollisuuden neuvottelijat ilmoittivat meidän neuvottelijoille, ettei meillä ole mitään neuvoteltavaa ennen kuin Paperiliiton sopimus on valmis, Aalto sanoo STT:lle.

Käsityksen alojen etenemisjärjestyksestä jakaa Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala, vaikka hän ei nimenomaista tapausta osaa kommentoida.

– Yleensä aina on mennyt niin, että paperin pöytä on ratkaistu ensin ja sitten vasta mekaaninen, Vanhala muistelee uransa aikana käytyjä neuvotteluja.

Paperiliitto ja Metsäteollisuus ovat käyneet neuvotteluja keskenään viikonlopun yli, osapuolet kertovat. Osapuolet tapasivat toisensa lyhyesti valtakunnansovittelijan toimistolla viime viikon tiistaina, ja he vierailevat valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan luona seuraavan kerran tiistaiaamuna kello yhdeksästä alkaen.

– Jatkamme neuvotteluja koko ajan työnantajan kanssa. Neuvotteluja on sovittu tälle viikolle tiiviiseen tahtiin, Vanhala kertoo.

Metsäteollisuus ja Teollisuusliitto puolestaan tapaavat toisensa valtakunnansovittelijalla torstaiaamuna kello yhdeksän alkaen, Riku Aalto kertoo Twitterissä.